Piesaki savu mazuli Māmiņu Kluba mazajā bērnudārzā

Piesaki savu mazuli Māmiņu Kluba mazajā bērnudārzā

03. Jan 2020, 00:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba telpās, Rīgas centrā, Vīlandes ielā 6, jau vairākus gadus darbojas bērnu pieskatīšanas klubs jeb “mazais bērnudārzs” bērniem no 1.5 gada vecuma! 

Populārā fizioterapeite Klaudija Hēla Māmiņu Klubā izstrādājusi īpašu “mazā bērnudārza” konceptu, izmantojot E.Pikleres metodiku, kas motivē bērnus pašiem darboties un dabiski attīstīties. Bērniem šeit tiek ļauts brīvi rotaļāties, tomēr tas notiek īpaši organizētā vidē, ar speciālu zāles aprīkojumu.

Mazie rotaļajāties pēc Emijas Pikleres metodes daudz labāk pašorganizējas un iegūst prasmes, kas vēlāk noderēs dārziņā un skolā, kā arī, protams, ikdienas dzīvē.

Kad notiek? 

Darba dienās no plkst. 8.00 - 17.00

Kur?

Māmiņu kluba telpās, Klusajā centrā, skaistā vietā -  Vīlandes ielā  6!

Tālrunis uzziņām: 67350750, mob.tālr: 29730785.

Klaudijas Hēlas bērnu pieskatīšanas grupa

Te sastopami bērniņi vecumā no pusotra līdz trim gadiem. Klaudijas Hēlas pieskatīšanas grupā bērni rotaļājas, ēd un guļ diendusā, atrodoties te no 8:00 līdz 17:00. 

Grupiņā vienlaikus ir tikai 10-12 bērnu. Mazuļus vienlaicīgi pieskata divas mīļas audzinātajas. 

20170106162917-32329.jpg

Māmiņa Baiba Maminuklubs.lv portālam stāsta par savu pieredzi Klaudijas Hēlas bērnu pieskatīšanas grupā Māmiņu Klubā:

“Man bija laikam tā, ka mājās bija ilgi nosēdēts, meklēju kaut ko uz nepilnu dienu, kur varētu bērniņu atstāt. Bija auklītes, bet grūtāk atrast tādas uz pusi dienas. Tad, tā kā Klaudiju jau pazinu, jo braucām pie viņas uz fizioterapijām, uzzināju, ka ir tāda pieskatīšanas grupa un nedomājot pieteicāmies.

Pēc kā spriežat par to, ka meitiņa ir apmierināta? 

Pirmajās nedēļās nebija izmaiņu, bet pašlaik redzu, ka mācās pati ēst, neļauj sevi barot. Mācās skriet, grib tikt citiem līdzi. Ir apmierināta. Ik dienas tiek veikti arī pieraksti, un te katru dienu tiek arī vecākiem pastāstīts, ko bērns dara, ko jaunu apguvis. Pamanījusi esmu, ka meitiņa ir kļuvusi daudz patstāvīgāka, pat uzstājīgi vēlas daudz ko darīt pati. Ļoti koncentrējas uz darāmo.

Bērnu ēdināšana pieskatīšanas grupā 

Ar ēdināšanu tur nekādas problēmas neredzu, meitiņa ēd labi, un te dod ekoloģiski tīrus produktus, kas ir ļoti svarīgi.

Vai ir kādas nodarbības, ko šajā grupiņa esat novērojusi, kas ir īpašas un nav citos bērnudārzos?

Es jau domājot par bērnudārzu kā tādu, sapratu, ka nav jēgas sūtīt uz parasto bērnudārzu, kurā vienkārši bērnu tikai pieskata. Par Piklera metodi īsti neko nezināju, bet jau pirmajā tikšanās reizē Klaudija Hēla visu  izstāstīja, un man tas patika. Patika apziņa, ka tā pieeja ir dabiska -  bērns rotaļājas, kad to vēlas, nekas netiek uzspiests. 

Vide - pilna liela telpa ar visādām, attīstošām, dabiskām rotaļlietām. Var līst, kāpt, ložņāt, spēlēt tējas dzeršanu, lasīt grāmatas. Viss ir uz grīdas. Apbrīnojamas ir skolotājas, kas visu laiku aiz bērniem visu pārkārto, bērniem nepaliek garlaicīgi pēc tam, kad viņš mantas ir izmētājis.

Klaudija visiem vecākiem atgādina, ka pievērst bērnam ģērbšanās procesā uzmanību - nevis sarunāties savā starpā ar pieaugušajiem, bet runāt ar bērnu. Nedalīta uzmanība- ja kaut ko dari ar bērnu, koncentrēta uzmanība tātad ir uz bērnu.

Tur īsti arī nav jādalās, jo teju visas rotaļlietas ir pa divām - trijām. Un vienlaikus jau visi ar vienu lietiņu nerotaļāsies.

Kāpēc ieteiktu Klaudijas Hēlas pieskatīšanas grupu citām māmiņām?

Man liekas, ka svarīga ir attieksme. Tu ej nevis kā uz dārziņu, bet kā pie omītes. Maija pat Klaudiju par mammu sauc! Tā ir tā emocionālā pieķeršanās cilvēkam. Atteiksmei te ir ļoti liela nozīme. Tā atvērtība, dabiskais piegājiens, to gribas saņemt arī nākošajā bērnudārzā. Nevis strikti noteikumi, kuru ietvaros bērns nedrīkst kāpt smilškastē, peļķē, nedrīkst nošmulēties. Viss notiek bērna tempā. 

20170106163001-71052.jpg

Kāda ir tipiskā ikdiena bērnu pieskatīšanas grupā Māmiņu Klubā? Kādas ir galvenās atšķirības, salīdzinot ar bērnudārziem?

Šajā pieskatīšanas grupā ļoti svarīga ir aprūpe, jo tie ir pavisam mazi bērni. Tas nozīmē, ka gan vecāki, gan audzinātajas ļoti lielu uzsvaru liek uz individuālu attieksmi pret katru bērniņu.

Kvalitatīva aprūpe dod bērnam psihoemocionālo kontaktu -  bērns spēj uzlādēties ar mīļiem glāstiem un pilnu vecāku uzmanību pirms viņš iet grupiņā un paliek viens. Dr. Emmija Piklere pierādīja, ka tieši šis moments bērnam ir ļoti svarīgs, lai pēc tam mierīgi spēlētos un justos droši.  Pēc rīta aprūpes ir spēlēšanās laiks, brokastis, pēc tam atkal spēlēšanās, iešana ārā, pusdienas, gulēšana vai atpūta un došanās mājup.

Būtiskākā atšķirība no parastajiem bērnudārziem ir individuālajā pieejā. Bērniem nav visiem reizē jāiet uz podiņa, jāēd tas, kas ir uzlikts uz šķīvja vai jāspēlējas ar to, ko ir izdomājis aprūpētājs. Bērns pats izvēlas, kuru ēdienu no pieejamiem vēlas ēst, mēģina pats ģērbties, cik tas ir iespējams viņa vecumā, jo šo izvēļu izdarīšana un šķēršļu pārvarēšana palīdz bērnam iegūt pasaules uztveri, kā kas strādā.

Ir daudz brīva spēlēšanās laika vidē, kas ir iekārtota tā, lai bērns ērti pats tajā varētu rotaļāties. Mēs nevis vadām bērnus, bet esam blakus un ļaujam bērnam vadīt spēlēšanās gaitu! Protams, visur ir zināmas robežas, kas jāievēro, kārtība, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, ir lietas, kurām jāatrodas noteiktās vietās. Tāpēc neveidojas haoss, bet vide individuālai attīstībai.

 20170106163017-91038.jpg

Kādi ir ieguvumi bērnu attīstībai?

Galvenais ieguvums - bērns var attīstīties pēc sava iekšējā plāna un spējām. Un tas bērnam šajā vecumā ir ļoti svarīgi. Otrs ieguvums – bērns var viņam piemērotā vidē brīvi spēlēties un caur to mācīties un attīstīties. Bērna paša izvēlētas aktivitātes un radošums dod vislabākos rezultātus viņa attīstībā. Mums grupiņā ir pieejams dažāds inventārs, ar kura palīdzību bērni var aktīvi kustēties – ne tikai ārā, bet arī iekšā. Šajā vecumā bērni ir ļoti kustīgi, tas ļauj viņiem attīstīties fiziski, emocionāli, psihiski un garīgi. Darbojoties ar dažādām formām, dažāda veida materiāliem un krāsām, bērns no pirmās dienas mācās pasaules uztveri, attīsta iztēli, emocijas, domāšanu, izprot, kas ir daudz, kas ir, maz. Bērns šajā vecumā kaut ko dara pāris minūtes vienā vietā, tad izkustas, kāpelē, pieiet vai sameklē citu vietu un padara kaut ko citu vai līdzīgu vai to pašu, tikai ar citiem priekšmetiem.. Tas ir dabisks veids, kā viņš dzīvojas.

Klaudijas Hēlas bērnu pieskatīšanas klubā katrs bērns tiek vērots; pierakstīti un nofotogrāfēti viņa sasniegumi – vai jau liek mašīnas rindā, vai ber pupas bļodā? Vienreiz mēnesī vecāki tiek informēti par šiem mazajiem un lielajiem sasniegumiem. “Tie ir tie svarīgie darbi, kas parāda, ko bērnam patīk darīt un kas viņam padodas. Tādējādi arī mēs redzam, ko viņam piedāvāt papildus, lai vidē, kas viņam patīk, palīdzētu iepazīt vēl ko jaunu.”, tā Klaudija Hēla.

Atnāc ciemos uz Māmiņu Klubu, Vīlandes ielā 1 un iepazīsties ar Klaudijas Hēlas bērnu pieskatīšanas klubu!

Piesaki savu vizīti: 67350750 

Cik maksā?

450 eur/mēnesī + ēdināšana 4.00 eur/dienā (brokastis, pusdienas, launags) 

Rīgā deklarētiem bērniņiem, kas ir pieteikti pašvaldības bērnudārzā Rīgā- līdzfinansējums 142.12 eur/mēnesī.

Brokastis, pusdienas un launagu nodrošinās Bake Story.

Ja jums rodas papildus jautājumi, rakstiet: sandra.livmane@maminuklubs.lv