Pavasara iesnas bērnam. Ko darīt?

Pavasara iesnas bērnam. Ko darīt?

27. Apr 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasaris ir ļoti skaists gadalaiks. Pēc ziemas aukstuma tik ļoti gribas aizvien vairāk atrasties ārā, pastaigāties ar bērnu, ieelpot svaigo pavasara gaisu. Un tomēr pavasaris ir laiks, kad pieaug iespēja saslimt. Viena no nepatīkamākajām un biežākajām pavasara saaukstēšanās pazīmēm ir iesnas.

Jau ar pirmajām iesnu pazīmēm vajadzētu doties pie ārsta. Daudzi uzskata, ka iesnas pāriet pašas no sevis, un tomēr - tas ir maldīgs uzskats. Ja savlaicīgi neuzsāk ārstēšanu, tad ir iespējams tikt pie sarežģījumiem, kas, savukārt, var pāraugt arī hroniskās saslimšanās.

Kāds iemesls varētu būt pavasara iesnām?

  • neparedzamie, mainīgie laikapstākļi
  • gaisa temperatūras svārstības
  • novājināta imūnsistēma pēc ziemas
  • sezonālā alerģija
  • hronisko saslimšanu saasinājums

Visbiežāk iesnas ir kāda iekaisuma procesa sekas. Iespējams, ka bērnam ir vīruss, saaukstēšanās, organisma atdzišanas pazīmes, kuru rezultātā var rasties arī iesnas. Iespējams, ka iekaisusi deguna gļotāda, un bērnam ir rinīts, kas ir jāsāk ārstēt uzreiz, jau pie pirmajiem izdalījumiem no deguna. Izmantot var arī tautas līdzekļus, kas ir pārbaudīti ne vienā vien paaudzē un ir absolūti droši. Var tvaicēt kājas sinepēs, ja bērnam nav paaugstināta temperatūra, var ķiplokus sasmalcināt, nolikt šķīvītī bērna istabā, kur viņš guļ vai rotaļājas, bet var bērnam pagatavot arī ķiploku krellītes.

Pirms gulētiešanas var ieziest bērna pēdiņas un krūtiņas ar kādu ārsta ieteiktu ziedi vai lavandas eļļu. Bērnam var dot dzert aveņu, kumelīšu, liepziedu tēju dzert, tējai pievienot var citronu un medu. Lai bērna organisms sāktu cīnīties ar infekciju, ārsti iesaka lietot arī pretvīrusu līdzekļus, un tādus var izrakstīt tikai jūsu bērna pediatrs.

Ja savlaicīgi uzsākat mazuli ārstēt, iespējams, iesnas pāries pat 2-3 dienu laikā. Reti kurš no mums tomēr savlaicīgi pamana saslimšanas pašu sākumu, tāpēc ar tautas medicīnu ne vienmēr var iztikt. Vērsieties pie bērna ārsta, kas jums ieteiks to labāko ārstēšanās veidu.

Iesnu āstēšana sākas ar to, ka ārsts iesaka kādus tūsku noņemošus pilienus, kas atvieglotu bērnam elpošanu caur deguntiņu. Obligāti jāiziet ir viss ārstēšanaš kurss, pretējā gadījumā efekts var būt īslaicīgs.

Ja bērniņam ir biezi izdalījumi no deguna, pirms pilienu lietošanas deguntiņš jāizskalo. Te noderēt var jūras ūdens, kas ir gan pūšams, gan pilināms - atkarībā no bērna vecuma. Var lietot arī tautas līdzekļus: alveju, kalanhoju, zālīšu novārījumus. Tie ir ļoti efektīvi, bet aizrauties ar tiem nevajadzētu, jo tādi līdzekļi var izraisīt deguna gļotādas kairinājumu.

Deguntiņa tīrīšana: pa pilienam vai diviem jūras ūdeni pilina katrā nāsī (vai arī lieto pūšamo jūras ūdeni), nogaida dažas minūtes un noslauka deguntiņu. Bērniem līdz gada vecumam iesnas dažkārt iesaka atsūkt ar speciālu baloniņu, bet bez ārsta ieteikuma to darīt nevajadzētu, jo bieža šāda baloniņa lietošana var izraisīt pat bērna deguntiņa asiņošanu. Tas saistīts ar to, ka maziem bērniem asinsvadiņi izvietoti uz gļotādas virsmas. Tāda, lūk, ir mazo bērnu deguntiņu fizioloģiskā īpatnība.

Iesnas ne tikai traucē bērniņam elpot, bieža deguntiņa slaucīšana var izraisīt arī kairinājumu, un, lai deguntiņš nesūrstētu, derētu lietot kādu bērnu krēmu.
Ja iesnas bērnam ir jau ieilgušas, jādodas ir pie LORa. Pēc bērna apskates, ārsts ieteiks, ko darīt tālāk. Var gadīties, ka tiek izrakstīti ne tikai kādi preparāti, bet tiek ieteikts arī kādu procedūru kurss, kas var paātrināt bērniņa atlabšanu.

Iesnas ne vienmēr ir vīrusa vai saaukstēšanās pazīme. Dažkārt iesnas izraisa arī alerģijas. Īpaši bieži ar tām saskaras bērni tieši pavasarī, kad organisms ir novājināts, un sākas sezonālo alerģiju laiks. Tādas iesnas parasti ir kopā ar aizlikta deguna pazīmēm, var būt pat nieze deguna, plakstiņu rajonā, acu asarošana, sausums, tūska. Tādas iesnas izraisa ziedputekšņi. Ja bērnam ir alerģiskas iesnas, deguna gļotāda pietūkst, un , lai atvieglotu bērnam elpošanu caur degunu, jālieto pretalerģijas līdzekļi, ko var ieteikt itkai alergologs. Tādas iesnas tiek ārstētas kompleksā veidā.

Dzeriet vitamīnus, izejiet profilaktisko ārstēšanās kursu ar speciāliem preparātiem, ko var ieteikt ārsts, atcerieties par veselīgu, daudzveidīgu uzturu, rūdieties, veiciet elpošanas vingrinājumus, un rotaļājieties!

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs