Pašu radīts prieks – burbuļi, burbuļi, burbuļi

Pašu radīts prieks – burbuļi, burbuļi, burbuļi

18. Jul 2016, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras laiks ir ideāls, lai, izkrāsojot ikdienu vai svētku ballītēs, dārzā pūstu lielos burbuļus. Tomēr, ja bērnu un arī pieaugušo ir vairāk nekā viens, vislabāk šķidrumu burbuļu pūšanai pagatavot pašiem, lai burbuļu pūšanas prieks sanāktu visiem.

Latviešu saitos atrodamas dažādas receptes – vienkāršākā no tām ūdens, mazgāšanas līdzeklis un glicerīns, kur ņem 100ml glicerīna, divreiz vairāk mazgāšanas līdzekļa (bet jāskatās, cik koncentrēts tas ir) un sešas reizes vairāk ūdens.  Mazgāšanas līdzekļa vietā var izmantot šampūnu vai šķidrās ziepes. Tāpat svarīgi, lai ūdens ir mīksts – destilēts vai vismaz novārīts. Var pievienot arī nedaudz cukura. Pagatavotajam šķidrumam svarīgi arī kādu laiku nostāvēties, lai burbuļi labāk veidotos un būtu izturīgāki. 

Ārzemju saitos sastāvdaļas ir mazliet citas. Jāatzīst, ka burbuļu noturībai var tik izmantotas visneparastākie un reizēm pat mulsinošākie līdzekļi. Tomēr vienkāršākajās receptēs iesaka glicerīnu aizstāt ar kukurūzas miltiem vai kukurūzas sīrupu. Cilvēki, kuriem ar glicerīnu nav izdevies izveidot noturīgus burbuļus, ar šīm sastāvdaļām tas ir izdevies. Recepte ir šāda:

6 glāzes ūdens,

2 glāzes trauku mazgāšanas līdzekļa (ja koncentrāts, tad 1 1/3 glāze),

1 glāze kukurūzas sīrups. 

Mulsinošākā sastāvdaļa, ko pievieno burbuļu noturībai ir nekas cits kā lubrikants.  Var izmantot cilvēkiem paredzēto vai nopirkt dzīvniekiem paredzēto lubrikantu, kas ir kā pūderis, ko izšķīdina ūdenī. Sarežģītākā recepte, kurai klāt vēl pievieno arī cepamo pulveri (bet ne sodu) ir šāda:

6 glāzes ūdens (destilēts vai novārīts),

½ glāze trauku mazgāšanas līdzeklis,

½ glāze kukurūzas milti vai sīrups,

1 tējk. cepamais pulveris

1 tējk. lubrikants.

Šķīdumam ļauj pāris stundas nostāvēties un ļaujas radošai improvizācijai – jo vairāk burbuļu mēģinās uztaisīt, jo labāk šķidrums veidos burbuļus. 

Arī burbuļu pūšamo var izgatavots pats – var divām nūjām galos piestiprināt divas aukliņas, caur tām veidosies burbuļi. Aukliņas var sastiprināt vairākās vietās, tad veidosies mazāki, bet vairāk burbuļi. Var arī caur dzeramajiem salmiņiem izvērt aukliņas, tad veidosies dažādu formu burbuļi. Jo materiāli, ar kuriem saskaries burbuļi, būs dabiskāki, jo izturīgāki būs burbuļi. Pirmajā reizē var mēģināt pagatavot nelielu daudzumu šķidruma, lai saprastu, kura recepte šķiet vispiemērotākā visizturīgākajiem un brīnišķīgākajiem burbuļiem.

Video, kuros redzama burbuļu šķidruma un burbuļu pūšamā pagatavošana: