Par svarīgākajiem vitamīniem bērna pirmajos dzīves gados

Par svarīgākajiem vitamīniem bērna pirmajos dzīves gados

25. Sep 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar vitamīniem un uzturvielām bagāts uzturs ir būtiska ikdienas sastāvdaļa, kas nepieciešams visu vecumu bērniem imunitātes veicināšanai un veselības stiprināšanai. „Ģimenes aptieku” farmaceite Ilva Knēve stāsta par visbūtiskākajiem vitamīniem, kuri bērniem nepieciešami veselīgai attīstībai.

Būtiskākie vitamīni pirmajos dzīves gados

Tā kā zīdainīši pirmā gada laikā ļoti strauji aug un pieņemas svarā, tad vitamīni, mikroelementi, minerālvielas un visas uzturvielu grupas ir sevišķi būtisks atbalsta elements veiksmīgai bērna attīstībai. Ja māmiņa, kuras uzturs ir veselīgs un pilnvērtīgs, baro mazuli ar krūti, tad bērns tiek nodrošināts ar visiem nepieciešamajiem mikroelementiem un vitamīniem, kā arī vielām imunitātes stiprināšanai un smadzeņu darbības attīstībai. Ja zīdainis tiek barots mākslīgi vai māmiņai ir kādi veselības sarežģījumi, var rasties vajadzība pēc papildus vitamīniem, piemēram, kalcija, magnija un dzelzs – šādos gadījumos konsultējoties pie ārsta, tas ieteiks nepieciešamos papildu vitamīnu veidus un devu.

No mēneša vecuma līdz trīs gadu vecumam, bērnam atsevišķi jādod D vitamīns. Šis vitamīns nepieciešams pat tad, ja māmiņa baro zīdaini ar krūti. D vitamīns bērna attīstībai ir ļoti būtisks, jo atbild par kaulu mineralizāciju, savukārt tā trūkums var radīt rahītu – slimību, kas izpaužas kā kaulu attīstības traucējumi ar galvaskausa, krūškurvja un kāju deformācija.

Savas pozitīvās ietekmes dēļ, īpaši izceļama uzturviela ir arī Omega-3 nepiesātinātās taukskābes, kas ir svarīgas nervu šūnu, acu tīklenes, kā arī sirds un smadzeņu pilnvērtīgai attīstībai. Omega-3nepiesātinātās taukskābes var uzņemt pietiekamā daudzumā divas reizes nedēļā ēdot zivis, tomēr lieliska alternatīva ir zivju eļļa, kuru vēlams dot bērnam no 6 mēnešu vecuma. Omega-3 zivju eļļa aptiekās pieejama gan šķidrā veidā, gan arī kapsulās, kas būs vairāk piemērotas bērniem.

„Ģimenes aptieku” farmaceite uzsver, ka nepieciešamība pēc vitamīniem nemazinās, arī bērniem paaugoties. Ik dienu būtiski uzņemt ūdenī šķīstošos vitamīnus – C, B grupas vitamīnus, folijskābi un biotīnu, jo tie organismā neveido rezerves. Īpaši svarīgi ikdienā lietot C vitamīnu, kas būtisks imunitātes spēcināšanai - tā trūkums visbiežāk jūtams ziemā un pavasarī, kā rezultātā pieaug saslimstība ar infekcijas slimībām. Turpretī organismā rezerves veido taukos šķīstošie A, D, E un K vitamīni, kas uzkrājas taukaudos, līdz ar to pietiekoši tos var uzņemt, lietojot dažas reizes nedēļā vai ar šiem vitamīniem bagātu pārtiku.

Kā vislabāk uzņemt vitamīnus?

Kā jau iepriekš minēts, bērna pirmajā dzīves posmā būtiskākais vitamīnu un uzturvielu avots bērnam ir mātes piens. Visbiežāk mātes bērna zīdīšanu pārtrauc pirmā dzīves gada laikā, tomēr bērna organisma sistēmas vēl nav pilnīgi nobriedušas un turpina attīsties, tāpēc vitamīni mazulim jāsniedz citā formā. „Ģimenes aptieku” speciāliste norāda, ka primārais variants vitamīnu un minerālvielu uzņemšanai ir sabalansēta ēdienkarte. Bērna ēdienkartē ik dienu jāiekļauj ēdieni no dažādām pārtikas produktu grupām, piemēram:

  • maize, putraimi, makaroni, kartupeļi,
  • dārzeņi, zaļumi, augļi un ogas,
  • piens un piena produkti,
  • dzīvnieku vai putnu gaļa vai zivis, olas, pākšaugi un rieksti.

Katru dienu veselīgi un daudzpusīgi ēdot, praktiski ir iespējams nodrošināt bērna augošo organismu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Taču tas prasa zināmus pūliņus, un ne vienmēr izdodas, jo veselīgi jāēd regulāri un katru dienu, bet bērni dažkārt iespītējas un ne vienmēr visu ēd. Tāpat jāņem vērā augļu un dārzeņu sezonalitāte – ziemā pieejamie dārzeņi nav tik vitamīniem bagāti, kā ražas laikā. Šī iemesla dēļ ikdienas lietošanai IlvaKnēve rekomendē papildus uzņemt arī kompleksos vitamīnus jeb polivitamīnus. Dabā sastopamajos produktos vitamīni un minerālvielas, savstarpēji iedarbojoties, nodrošina optimālu vitamīnu uzsūkšanos, piemēram, D vitamīns palīdz uzsūkties kalcijam, C vitamīns nodrošina labāku dzelzs uzsūkšanos, utt. Balstoties uz šo principu, arī polivitamīnos iekļautie vitamīni sekmē citu cita efektīvāku uzsūkšanos. Tāpat „Ģimenes aptieku” farmaceite piebilst, ka kompleksajos vitamīnos minerālvielas un vitamīni ir optimālās devās un, tos pareizi lietojot, nav iespējama hipervitaminoze jeb vitamīnu pārdozēšana.

Vitamīni bērniem aptiekās ir pieejami gan košļājamo tablešu, gan košļājamo konfekšu formā, kā arī sīrupa veidā. Iegādājoties bērniem vitamīnus, noteikti jāpievērš uzmanība norādītajai vecuma grupai, kurai vitamīni paredzēti. Tāpat ir jāievēro lietošanas norādījumi. Uzmanība jāpievērš arī tam, vai vitamīniem nav pievienotas mākslīgās krāsvielas, kas varētu izraisīt alerģiju. Tiesa, bērnu vitamīnos, kurus pārdod aptiekās, sastāvā nemēdz būt tādas bioloģiski aktīvas vielas, kas varētu nelabvēlīgi ietekmēt bērnu veselību, jo aptiekās nonāk tikai sertificētu ražotāju prece, kura tiek rūpīgi pārbaudīta un kontrolēta.

Domājot par dalītajiem vitamīniem, farmaceite bērniem rekomendē jau iepriekš minēto D vitamīnu un Omega-3 taukskābes zivju eļļas formā. Aukstajos mēnešos, kuriem raksturīga infekcijas slimību un vīrusu izplatība, atsevišķi var lietot arī C vitamīnu. „Ģimenes aptieku” farmaceite uzmanību vērš arī uz zobu augšanas laiku - gadījumos, kad zīdaiņiem ļoti strauji viens pēc otra aug zobi, var izvēlēties kādu bērniem piemērotu kalcija preparātu. Skolas vecuma bērniem zobu attīstībai vēlamas fluora tabletes. Cita veida dalītie vitamīni ir nepieciešami bērniem, kuriem ir kādas specifiskas problēmas kuņģa zarnu traktā un organisms nespēj uzsūkt sev kādu nepieciešamo vielu, taču šādos gadījumos vitamīnu lietošanu nozīmē ārsts.