Par ko liecina lēns bērna augšanas temps?

Par ko liecina lēns bērna augšanas temps?

12. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Katru gadu pirmajā skolas dienā mēs visi – mamma, paps, es un mazā māsa – meklējām visnoturīgāko flomāsteri. Bet ne jau tādēļ, ka skola klāt. Flomāsters bija vajadzīgs, lai uz stenderes uzrakstītais nepazustu vismaz vienu gadu. Mums ar māsu bija ļauts rakstīt uz šīs stenderes – lai atzīmētu, cik katrs gada laikā izaudzis,” atceras kāda mājas lapas EsAugu.lv apmeklētāja. Ko darīt, ja gadi iet, bet mazais bērns garāks neaug? Ļoti iespējams, vainīgs ir augšanas hormons – tā nav vispār vai arī šī hormona bērna asinīs nav pietiekošā daudzumā.

Diagnoze augšanas hormona deficīts nozīmē to, ka bērna asinīs nepietiekamā daudzumā izdalās tik ļoti svarīgais augšanas hormons (iespējams, šī hormona asinīs nav nemaz!). Tas vajadzīgs gan augšanas nodrošināšanai, gan glikozes, olbaltumvielu un tauku vielu maiņas procesu norisēm un smadzeņu šūnu nobriešanai. Augšanas hormona deficīts tiek konstatēts vidēji 1 no 3800 bērnu.

Lēns augšanas temps var liecināt par diagnozi – augšanas hormona deficīts. Bērni ar šo diagnozi bieži vien gada laikā neizaug vairāk par 5 cm. Diemžēl pat līdz 3-5 gadu vecumam vecāki var nepamanīt sava bērna augšanas aizturi. Noteikti jāņem vērā, ka bērna augšanas problēmas sākotnēji var nepamanīt, piemēram, mazulis var piedzimt ar ķermeņa masu un augumu, kas ir atbilstošs grūtniecības laikam, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka augšanas hormons asinīs ir pietiekamā daudzumā. Modrību nedrīkst zaudēt ne uz brīdi, sekojot līdzi arī sava bērna augšanas rādītājiem!

Augšana ir lēns un sarežģīts process, tādēļ iemesli, kāpēc lietas nenotiek vajadzīgajā kārtībā, var būt ļoti dažādi. Augšanas hormona trūkumu var izraisīt, piemēram, mātes veselības problēmas grūtniecības periodā un iedzimti ģenētiski traucējumi. Augšanas hormons asinīs var neizdalīties arī tad, ja bērns piedzīvo dzemdību traumu, smagu galvas traumu. Tomēr augšanas hormona deficītu ir iespējams ārstēt – injicējot to, ko organisms pats nespēj saražot, t.i., augšanas hormonu.

Mājas lapā www.EsAugu.lv atrodama papildu informācija par bērna augšanu. Arī par diagnozi augšanas hormona deficīts – simptomi, diagnostika, iemesli, ārstēšana, kā arī lietas, ko būtu vēlams darīt vecākiem, ja viņu atvasei noteikta šī diagnoze.

Pirmais solis ir tik tiešām rūpīgi sekot līdzi sava bērna augšanas rādītājiem – jo savlaicīgāk konstatēts augšana hormona deficīts, jo lielāka iespēja, ka bērns panāks vienaudžus savā attīstībā!

Cik centimetru gadā izaug Tavs mazulis?