Par ko jāpadomā, lai pastaiga ar bērnu būtu izklaide, nevis pārbaudījums

Par ko jāpadomā, lai pastaiga ar bērnu būtu izklaide, nevis pārbaudījums

04. Nov 2016, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daži bērni, tikko ieguldīti ratiņos, jau visiem spēkiem cenšas no tiem izrauties, bet citi nemaz nevēlas no ratiņiem izkāpt, un pastaigu laikā mierīgi guļ vai ziņkārīgi vēro garām slīdošās ainas. 

Ir vecāki, kas iemanās kopā ar mazajiem pat nodarboties ar sportu, piemēram, skrienot. Ieguvēji ir abi - bērns tiek izstaidzināts, bet mamma vai tētis izvingrojas. Taču, ko darīt tad, ja mazulis ratiņos ir nemierīgs?

20160926220731-99107.jpg 

Pirmkārt, ir svarīgi atrast pastaigu vai skriešanas laiku, kas būs vispiemērotākais tieši Jūsu mazulim. Pamēģiniet pastaigas dažādos laikos un pavērojiet, kā mazais reaģē – kad viņš ir modrāks un aktīvāks, un kad mierīgi spēlējas vai snauž. Vairākums vecāku apgalvo, ka piemērotākais laiks pastaigām ir ap plkst. 9.00 vai 12.00, taču jums piemērotākais laiks var būt pavisam cits.

20160926220746-30751.jpg 

Dodoties pastaigā noderēs rotaļlietas un citas zīdainim mīļas lietas. Tomēr ļoti svarīgi ir aprobežoties ar pašām svarīgākajām un mīļākajām mazuļa lietām un rotaļlietām. Ar lietām piekrautos ratiņos ne tikai būs grūti atrast to, kas vajadzīgs, bet arī bērnam šāda rotaļlietu pārbagātība radīs daudz nevajadzīgu emociju, visticamāk, viņš apjuks un vairs nesapratīs, kuru no lietām vēlas, un galu galā var kļūt kašķīgs. Paņemiet 2-3 atšķirīgas rotaļlietas: vienu, kuru var piekarināt virspusē, pie ratiņu jumtiņa, un kas bērnu priecēs, ja viņš gribēs gulēt uz muguras un snaust; citu rotaļlietu var piestiprināt pie ratiņu malas, ja zīdainis guļ uz sāniem vai sēž, bet trešo rotaļlietu var iedot bērnam rokās.

20160926220800-44735.jpg 

“Playgro” rotaļlietas satur dažādu tekstūru materiālus, kas stimulē taustes attīstību. Spilgtas un rezonējošas kāsas stimulē mazuļa redzes uztveri. Uz katra no iepakojuma ir izvietotas ikonas, kas attēlo kādu īpašību rotaļlieta attīsta bērniņā: redzi, dzirdi, motoriku, kognitīvas prasmes vai tausi.

Visieteicamāk izvēlēties rotaļlietas ar dažādām funkcijām – rotaļlietas, kas izdod skaņas vai čaukst, un citas, kuras ir mīkstas un patīkamas turēšanai rokās. Piemēram, kvalitatīvās “Playgro” rotaļlietas var viegli piestiprināt gan pie ratiņiem, gan pie autosēdeklīša, savukārt rotaļlietu materiālu dažādā tekstūra un dažādie grabulīši rotaļlietas iekšienē attīsta bērna dzirdi, redzi un kustību koordināciju. Tāpat nevajadzētu aizmirst, ka zīdainis pierod pie apkārtējās vides, un viena un tā pati rotaļlieta, kas piestiprināta ratiņiem, var pārstāt viņu interesēt. Tādēļ ļoti svarīgi ir mainīt rotaļlietas, iepazīstināt mazuli ar pēc iespējas dažādākām rotaļlietu formām. Pēc jaunas rotaļlietas parādīšanās zīdainis ilgi saglabā par to interesi. Interesanti, ka rotaļlieta, kas mājās vairs nerada interesi, var kļūt atkal interesanta, pārvietojoties ratiņos vai autosēdeklītī.

20160926220822-19896.jpg 

Tāpat ir vērts iegādāties vairākas rotaļlietas, kuras varētu mainīt – vienu nedēļu viena, otru - cita. Pēc nedēļas vecā, bet kādu laiku neredzētā rotaļlieta mazuļa acīs var izskatīties kā pavisam jauna. Lielāki mazuļi saredzēs atšķirību, atcerēsies veco rotaļlietu un izjutīs atraduma prieku. Gudras mammas savā somiņā līdzi nēsā arī “paslēpto” rotaļlietu, kuru no somiņas izvelk tikai īpašos gadījumos, kad mazais sāk raudāt. Šo rotaļlietu nevajadzētu rādīt bieži, lai mazulim tā neapniktu.

Pirms došanās pastaigā un bērna sēdināšanas ratiņos vienmēr nomainiet autiņbiksītes. Tās vajadzētu nomainīt pat tad, ja šķiet, ka tās pavisam nesen - pirms 10 vai 15 minūtēm, jau mainījāt. Varbūt tas nešķiet svarīgi, taču pat vismazākās neērtības var sabojāt pastaigu gan jums, gan bērnam. Ja plānojat pastaigāties ilgāk par stundu, paņemiet līdzi papildu autiņbiksītes.

Padomājiet arī par uzkodām. Lai arī var šķist, ka 45 minūtes bez pārtikas bērns gluži labi var izturēt, tomēr dažreiz kāds mazs gardums var palīdzēt izglābt bērna garstāvokli un jūsu pastaigu.

Ja bērns ir pieradis pie dažādām skaņām mājās, ielu kņada viņam var šķist par garlaicīgu. Šādā gadījumā var mēģināt ratiņu kabatiņā ielikt telefonu un ieslēgt mūziku vai blakus bērnam nolikt baltā trokšņa ierīci.

Saprotams, ka vairākus kilometrus klausīties bērna čīkstēšanā nav patīkami, turklāt sāp sirds, skatoties uz mazo nelaimīgo sejiņu. Tomēr apbruņojieties ar pacietību, mēģiniet pastaigas dažādos laikos nedēļu vai mēnesi – arī mazulim ir jāpierod pie jaunām lietām. Vērojiet savu mazuli: dažkārt niķi pāriet paši no sevis, bet dažreiz bērnu vajag apskaut, samīļot un tikai tad var turpināt pastaigu.     

Playgro rotaļlietas meklē:


20160829164902-36317.jpg

Brīvības iela 372, t/p „Alfa”

Lielirbes iela 29, t/c „Spice”

Liepāja, Lielā iela 13, t/c „Kurzeme”

20160921122912-68699.jpg

Ieriķu iela 3, t/c “Domina Shopping”

Mūkusalas iela 71, mic „Rīga Plaza”

Lielais prospekts 3/5, t/c “Tobago”

20160829164836-66242.jpg

Kurzemes prospekts 3, Imanta

Mazā Rencēnu iela 1, i/c „Atrium Azur”

 

20160829164909-64399.jpg

Stacijas laukums 2, t/c „Origo”

Daugavpils, Rīgas iela 9, t/c „Solo”

Jelgava, Rīgas iela 11a, t/c „Valdeka”

Jelgava, Driksas iela 4, t/c „Pilsētas pasaža”