Palīgā, ērču sezona jau sākusies!

13. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiklīdz gaisa temperatūra Latvijā nedaudz pakāpusies virs nulles, daba mostas. Mēs vienmēr to tik ļoti gaidām, taču līdz ar dabu nomodā ir arī ērces, tāpēc ir jādomā, kā sevi pasargāt. 

Ar ieteikumiem dalās Velga Ķūse, Virsārste Latvijas Infektoloģijas centra stacionārā.

Ērces atrodamas arī pilsētā 

Patiesībā tas ir mīts, ka ērces mums vai mājdzīvniekiem var piesūkties tikai mežā vai pļavā, arī pilsētā ir neskaitāmi daudz gadījumu, kad pieaugušajiem un bērniem ir piesūkušās ērces. Tam piekrīt arī Velga Ķūse, virsārste, kura atklāj, ka arī suņi un kaķi var atnest mājās ērces. 

Nevēlamie kukainīši jānoņem pēc iespējas ātrāk

Ja ir konstatēts, ka ērce ir piesūkusies, nevajadzētu kavēties ar tās noņemšanu- jo ilgāk ērce ir piesūkusies un barojas, jo lielāks risks, ka brūcē ērcē atstās ērču encefalīta vīrusu vai Laima boreliozes izraisītājus borēliju, erlihīju vai babēziju. 

Uztici ērces noņemšanu profesionāļiem

Ja nav ne jausmas, kā ērci noņemt, vislabāk vērsties pēc palīdzības pie mediķa, jo kādreiz pielietotās metodes ar eļļu un sviestu nevajadzētu likt lietā, tā mēs panāksim tikai pretēju efektu.

Parūpējies par higiēnu

Protams, katru reizi savu mīluli mājdzīvnieku pie ārsta nevedīsim, lai noņemtu ērci, tāpēc, atbrīvojot mājdzīvnieku no ērces, arī pašam cilvēkam vajadzētu uzvilkt cimdus. Tas nepieciešams īpaši gadījumos, ja ir mikrotrauma, kas savukārt var veicināt arī cilvēka inficēšanos.

Veic novērojumus

Pat tad, ja nemanām piesūkušos ērci, var gadīties, ka ir piesūkusies mazā jaunā ērcīte un jau nokritusi, cilvēkam nemanot, bet paspējot inficēt ar kādu no saslimšanām. Šādos gadījumos pēc inkubācijas perioda parādās encefalīta aina vai pa ķermeni var atrast aptuveni 5cm diametrā sārtu plankumu, ko sauc par eritēmu. Tā ir Laima boreliozes izpausme.

Pēc iespējas veic vakcinēšanos!

Patiesībā ērces spēj izraisīt patiesi nopietnas saslimšanas un sarežģījumus. Protams, ārsti iesaka vakcinēties, taču vakcīna ir tikai pret ērču encefalītu, ne citām ērču izraisītām slimībām, tāpēc noteikti ir jādomā par to, kā sevi un bērnus pasargāt, dodoties dabā, uzturoties parkos pilsētā vai privātmājas dārzā, jo ērces ir aktīvas no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim.

Māmiņu Klubs

 

20170406114410-92001.jpg

Pasargā sevi no ērcēm ar Tickless ērču atbaidītāju!

Šī mazā elektroniskā ierīce ir ideāls risinājums, lai atbaidītu ērces medību, pikniku, kā arī pastaigu un visu citu āra aktivitāšu laikā, turklāt darot to dabai un cilvēkam nekaitīgā veidā.

Šī ir netoksiska ierīce un tā neizdala ķīmiskas vielas, vai smaržas. Ierīce darbojas izdalot ultraskaņas impulsus kas ir nekaitīgi cilvēkiem un dzīvniekiem, bet tie traucē ērcēm, noturot tās impulsa rādiusa attālumā, vai liekot tām doties prom no impulsa signālu vietas.


TickLess ierīci piestiprina pie apģērba ar plastmasas klipsi jeb ar siksniņu, izverot to caur tai paredzētajiem caurumiem. Pievērsiet uzmanību, lai ar apģērbu netiktu aizsegta ierīces priekšdaļa un tādējādi netiktu traucēta ultraskaņas impulsu darbība. Darbības rādiuss aptuveni 3m.

Meklējiet TickLess ērču atbaidītājus visos Purnavu Muiža veikalos un arī internetā: 

http://ej.uz/pasutit-TickLess


20170403201128-76817.jpg