Palīdzi sava mazuļa imunitātei!

Palīdzi sava mazuļa imunitātei!

22. Sep 2014, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam drīz klāt būs saaukstēšanās un vīrusu laiks, un daudzi bērni dodas gan uz skolām, gan uz bērnudārziem, tas paaugstina iespēju saslimt. Protams, visiem vecākiem ļoti gribas pasargāt savus bērnus no saslimšanām, bet kā lai nostiprina bērna organismu? Kā lai cīnās ar kaitīgajiem mikroorganismiem?

Pirmkārt, ir jāsaprot, kas ir imunitāte.

Imunitāte ir neuzņēmība, organisma spēja pretoties dažādām infekcijām, slimībām. Bērna imunitāte ir jāstiprina pakāpeniski, pie tam, uzmanīgiem jābūt tiem vecākiem, kuru bērniem ir pazemināte imunitāte.

Kā to lai noskaidro? Ja lielākā daļa apgalvojumu attiecas uz jūsu gadījumu, tad atcerieties, ka jūsu bērnam ir novājināta imūnsistēma, par veselības trūkumu parasti liecina šādas pazīmes:

  • bērns slimo 4-5 reizes gadā vai biežāk;
  • nepieciešams ilgāks laiks, lai bērns atjaunotu spēkus pēc slimības;
  • bērnam ir alerģiskas reakcijas uz dažādiem produktiem;
  • bērns ātri nogurst, ir nervozs, naktī slikti guļ;
  • bērnam ir bieži problēmas ar kuņģi, zarnu traktu - ir aizcietējumi vai caureja.

Ja ārsts uzstāda diagnozi "novājināta imūnsistēma", veselība ir jāstiprina. Sākot no pavasara līdz pat rudenim tiek ieteikts bērna uzturā iekļaut daudz augļu un dārzeņu, svaigi spiestu sulu (burkāni, ogas, ķirši, vīnogas, āboli, tomāti utt.). Samērīgās devās jāēd arī sīpoli un ķiploki.

Ja imūnsistēma jāstiprina ziemā, tad bērnam var dot vitamīnus. Ļoti svarīgi ir izvēlēties sabalansētu polivitamīnu kompleksu un pilnībā nodrošināt bērna organismu ar tam nepieciešamajām vielām. Bērniņam īpaši svarīgi ir arī vitamīni:

А (retinols) – palīdz alerģisku reakciju gadījumā, uzlabo nervu sistēmas darbību, palīdz cīņā ar sausu ādu un uzlabo redzi;

С (askorbīnskābe) – aizsargā pret hroniskām saaukstēšanās slimību formām, ja šo vitamīnu sāk laicīgi uzņemt. Aizkavē novecošanos;

Е (tokoferols un tokotrienols) – cīnās ar onkoloģiskajām saslimšanām, mikrobiem un vīrusiem;

В1 (tiamīns) – novērš nervu sistēmas vājumu, kura dēļ mazulis kļūst raudulīgs, cieš dēļ galvassāpēm;

D (ergokalciferols un holekalciferols) – nodrošina normālu asinsrites darbību, sirdsdarbību un imūnsistēmas darbību. Šis vitamīns nepieciešams arī kaulu stiprināšanai.

Neskaitot uzturu un organismam nepieciešamo vielu uzņemšanu, jāatceras, ka imunitāti stiprina arī garas pastaigas svaigā gaisā, apģērbs, kas izvēlēts atbilstoši laikapstākļiem un regulāra mājokļa vēdināšana, tāpat svarīgs ir arī dienas režīms un kvalitatīvs miegs.

Ļoti svarīgs ir psihoemocionālais aspekts. Ja bērns dzīvo mierīgos apstākļos un mājās viņu skauj pozitīvās emocijas, pateicoties stabilajai nervu sistēmai, viņa organisms efektīvāk cīnīsies ar slimībām.

Māmiņu Klubs