Palīdzam mazulim koliku laikā!

Palīdzam mazulim koliku laikā!

30. Apr 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par to, kā palīdzēt mazulim koliku laikā, esam runājuši jau ļoti daudz reižu, un tomēr, atkal un atkal mums pašām laika gaitā daudz kas piemirstas, un daudz kas ir jāmācas no jauna. Turklāt - ar laiku viss mūsu dzīvē mainās, tāpēc laiks iepazīt aktuālāko informāciju!

Konsultē pediatre Anna Birka.

Liekam bērniņu uz punča

Regulāra mazulīša likšana uz vēderiņa ir lieliska koliku profilakse. Vislabākā virsma ir mammas vai tēta siltais vēders. Šāds kontakts nomierina mazuli, silda sāpīgo vietu un palīdz atbrīvoties no sāpēm mazajam puncītim, kas izstiepts tur sakrājušos gāzu dēļ. Likt mazulīti uz vēderiņa var arī uz cietākas virsmas - uz matrača, gultas, dīvāna vai paklāja. To izdarīt var vienmēr - pārtraukumos starp ēdienreizēm, miega laikā vai arī pat krūts ēdināšanas procesā mamma var likt mazulīti uz sava vēdera.

Masāža - ātrā palīdzība koliku gadījumā

Sākumā sasildiet mazuļa puncīti, noliekot uz tā siltu autiņu, panēsājiet mazulīti rokās, piespiediet viņu pie sava ķermeņa. Pēc tam ķerieties klāt pie masāžas: lieciet mazulīti uz muguras un maigām, glāstošām kustībām pulksteņrādītāja virzienā veiciet  glāstošu masāžu ar saviem pirkstu galiem. Pēc tam salieciet mazuļa kājiņas tuvinot tās viņa puncītim, varat arī izmēģināt tādu vingrinājumu kā "ritentiņš". Pēc tam apgrieziet mazulīti uz puncīša un glāstošām kustībām pamasējiet viņa muguriņu, radot spiedienu uz vēderu.

Silta vanniņa

Mazuli var vannot arī lielajā vannā, pārvietojot viņu pa vanniņu ar viņa ķermenīti, zīmējot čūskiņas ūdenī vai pat astotniekus. Mazulītim šajā laikā būtu jāatrodas ar puncīti uz leju, un, protams, mammas vai tēta uzdevums viņu ir stabili un droši turēt. Pēc tam mazulīti var peldināt uz muguriņas, balstot viņa muguriņu un pakausi. Ūdenim ir brīnišķīgs, nomierinošs efekts, un arī tas var palīdzēt tikt galā ar satraukumu un sāpēm.

Meklējam ērtāko pozu koliku laikā

Bērniņam pats dabīgākais un labākais stāvoklis ir atrašanās mammas vai tēta rokās. Bērniņš jātur brīvi, bet stingri, piespiežot mazuli sev klāt. Kā izvēlēties stāvokli un kustības, priekšā pateiks pats bērniņš. Izmēģiniet dažādus variantus. Lai mazulis mierīgi gulētu, lieciet viņam uz puncīša nelielu, sildošu spilventiņu, siltu autiņu vai dvielīti.

  • Lieciet bērniņu ar vēderiņu pret sevi tā, lai viņa galviņa būtu pāri jūsu plecam, kājiņas var pieturēt ar brīvo plaukstu.
  • Spēcīgi apskaujiet mazuli un piespiediet sev klāt, ar vienu roku turiet mazuļa dupsīti, ar otru - muguru un kaklu, fiksējot mazuļa galviņu. Viegli šūpiniet mazuli uz augšu  - uz leju, ievērojot ritmnu 60-70 kustības minūtē.
  • Piespied mazuli sev klāt tā, lai viņa mugura atspiestos pret tavām krūtīm, bet viņš pats ieņemtu tādu kā sēdus pozīciju tavās rokās. Tāds stāvoklis atslābinās viņa vēdera un muguras muskuļus.
  • Izmanto slingu: mazuļi jūtas labāk, atrodoties taktilā kontaktā ar māmiņu. Mazulis slingā pats izvēlas sev ērtāko pozīciju, izmantojot sava organisma vajadzības un prasmes. Ja mazulis nomierinās, atslābina rokas un kājas, tātad - atrasta pareizā pozīcija, un to var izmantot katru reizi nepieciešamības gadījumā.

Zāles pret kolikām?

Ja mazulim tomēr nākas ar kolikām cīnīties bieži un tās sagādā viņam daudz nepatīkamu sajūtu, pediatrs var ieteikt lietot zāles. Parasti tie ir dabīgi preparāti, kas palīdz cīnīties ar spazmām zarnu traktā un uzlabo gremošanas procesus. Ātri ar sāpēm palīdz arī preparāti, kuru pamatā ir ir simetikons vai dimetikons.

Barojošas mammas uzturs koliku gadījumā

Barojošas mammas uzturs ir ļoti svarīgs mazuļa gremošanas sistēmas veselībai. Lai pazeminātu koliku rašanās risku, sievietei jāizslēdz no sava uztura buljons, garšvielas, konservi, majonēze, vīnogas, pākšaugi, kukuruza un augļi, dārzeņi, kas veicina vēdera uzpūšanos.

Māmiņu Klubs

Raksts tapis sadarbībā ar

20130919103347-61617.jpg