Padari matu mazgāšanu bērniem vieglāku!

Padari matu mazgāšanu bērniem vieglāku!

29. Jun 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs Tev ir sagatavojis padomus, kas palīdzēs izvairīties no matu mazgāšanas cīņas. 

Matu mazgāšana var būt visai smags darbs. Gandrīz ikviens mazulis pēc 1 gada vecuma piedzīvo fāzi, kad viņam negribas mazgāt matus. Reizēm tas ir tāpēc, ka reiz šampūns ir iekļuvis mutē vai acīs un viņš to atceras. Reizēm bērni vienkārši baidās no ūdens un negrib atgulties, lai izskalotu matus, bet biežāk tā ir vienkārši spītība, kad Tu gribi mazulim mazgāt matus, bet viņš, protams, to nevēlas. Nevēlēšanas var būt saistīta arī ar visiem minētajiem faktoriem. Izmēģini šos trikus, lai mazais izbaudītu matu mazgāšanu 

Samazini matu mazgāšanas reizes 

Mati nav jāmazgā katru vannošanās reizi. Tu vari samazināt matu mazgāšanu līdz vienai reizei nedēļā. Reizēm ilgāka pauze starp matu mazgāšanu ļauj viņiem ilgoties pēc matu mazgāšanas. Vienmēr atceries, ka vannošanās ir īpašs laiks jums abiem, tāpēc cīņa par matu mazgāšana var to sabojāt. Ja Tu paziņosi mazulim, ka šajā vakarā noteikti nebūs jāmazgā mati, jūs abi varēsiet atpūsties un izbaudīt vannošanos.

Atrisiniet problēmu kopā 

Maini uzsvaru no tā, kāpēc mazgāt matus, uz - kā mazgāt matus. Tā vietā, lai Tu par visām varītēm izmazgātu mazulim matus, jūs strādājat kopā, lai atrisinātu problēmu. Varbūt viņš būs priecīgāks iet dušā, nekā vannā; varbūt viņam nepatīk, ka Tu berzē viņa matus un viņš vēlas to pamēģināt arī pats.

Uzzini, kas bērnam tieši šajā procesā nepatīk 

Ja mazais ir pietiekami vecs, Tu vari ar viņu aprunāties par to, kā mazgāt bērna matus. Iespējams, viņam nepatīk uz sejas lietais ūdens vai tas, ka Tu stipri berzē matus, kad matos ieklāts šampūns. Kad Tu uzzināsi, kura matu mazgāšanas daļa mazulim nepatīk un kas izraisa problēmu, turpmāk varēsi to apiet.

Mazgājam matus arī lellītei

Piedāvā, lai mazulis mazgā matus arī lellei. Parādot, kā Tu mazgā lelles matus, tas var sniegt pavedienu, kāpēc bērnam nepatīk mazgāt matus. Reizēm Tu vari mazgāt mazuļa matus tajā pašā laikā, kad mazais mazgā lelles matus. Bērns saslapina lelles matus; tad Tu saslapini lelles matus, viņa uzklāj šampūnu uz lelles matiem un tā tālāk.

Padari matu mazgāšanu jautru

Ieliec vannā plastmasas spoguli un noklāj mazuli ar šampūna putām. Ragi, krellītes, lokas piesaistīs bērna uzvedību un liks smieties par savu spoguļattēlu. Iespējams, viņš pat nepamanīs, ka šajā pašā laikā tiek izmazgāti mati.

Mazgājiet matus kopā 

Dodies vannā kopā ar mazuli un ļauj bērnam mazgāt Tavus matus un arī Tev izveidojiet interesantas figūras.

Mainiet vidi 

Ja bērns ir pietiekami liels, mēģiniet izmantot virtuves izlietni matu mazgāšanai. Palūdz, lai mazulis noliecas pār izlietni. Šādā pozā bērns būs lielākā drošībā un tas neļaus ūdenim ietecēt mazuļa acīs. Ja mazais ir redzējis Tevi friziera salona apmeklējuma laikā, tad varat spēlēt arī frizierus, kad mazulim tiek mazgāti mati.

Izklaidēšanās noteikumi 

Izklaides iespējas noder ar mazuļiem, tāpēc noliec interesantu bildīti vai mobilo uz izlietnes blakus vannai, lai mazulim būtu uz ko skatīties. Dziedi īpaši matu mazgāšanas dziesmiņu vai ko citu pietiekami skaļi, kas varētu viņu izklaidēt. Spēlējiet ķermeņa spēli- kur ir deguns, kur ir vēders, kur ir celis? Līdz tam laikam, kad būsiet iepazinuši visu ķermeni, Tu būsi jau pabeigusi matu mazgāšanu.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 20150616074829-69307.jpg