Paaugstināta ķermeņa temperatūra bērnam vasarā

Paaugstināta ķermeņa temperatūra bērnam vasarā

28. Jul 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir viena no pirmajām pazīmēm daudzām saslimšanām. Esam raduši saskarties ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru tieši vēsajā gada laikā, un tomēr, tāda bērniem ir arī vasarā. Kāpēc tā, par to uzzināsi lasot.

Saaukstēšanās

Risks saaukstēties, saslimt ar angīnu vai faringītu vasarā ir zemāks kā citos gadalaikos. Vasarā bērna imunitāte nepaaugstinās pati no sevis, tā ir jāstiprina, pretējā gadījumā, bērns var saslimt neatkarīgi no tā, kāds laiks ir aiz loga.

Vasarā ir  viegli saaukstēties: ilgstoša peldēšanās, vēss dzēriens, saldējums, kondicionieris - tas viss var izraisīt kādu no respiratorajām saslimšanām, kas norit kopā ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru. Tāpat vasarā var tikt pie dažādām infekcijām,  - iespēja saslimt ir gan ar masalām, gan vējbakām, un arī jebkuras infekcijas slimības pavadonis ir paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Nereti bērni saslimst pirmajās atvaļinājuma dienās, kad visi organisma spēki tiek iztērēti, lai tas spētu aklimatizēties, bet cīņai ar vīrusiem spēka tad nepietiek. Risks saslimt palielinās, ja klimats atvaļinājuma laikā vietā, uz kuru esat aizceļojuši, atšķiras no līdz šim ierastā klimata. Tāpēc mazus bērnus nebūtu vēlams vest uz eksotiskām valstīm.

Infekcijas slimība

Ja bērnam paagustināta ķermeņa temperatūra vasarā radusies kādas infekcijas dēļ, jāņem vērā ieteikumus: subfebrilo temperatūru pazemināt nedrīkst, bet paaugstinātu ķermeņa temperatūru pazemināt drīkst tikai ar speciālu, bērniem paredzētu zāļu palīdzību.

Infekcijas saslimšanu profilaksei vasarā jāseko līdzi tam, lai bērns pārāk ilgi nepeldētos. Nedodiet bērnam dzert ledainus dzērienus, tiem jābūt vēsiem, nevis pavisam aukstiem. Skaties arī, lai bērns nepārēstos saldējumu. Bērns jāģērbj atbilstoši laikapstākļiem - ne pārāk viegli, kā arī - viņš nedrīkst būt pārāk satuntulēts.

Pārkaršana vai saules dūriens

Paaugstināta ķermeņa temperatūra bērnam vasarā var rasties ne tikai kādas infekcijas iespaidā vai saaukstēšanās dēļ, bet arī - pārkaršanas vai pat saules dūriena dēļ. Pārkaršana un saules dūriens bērnam var izraisīt arī ādas apsārtumu, pārmērīgu svīšanu, galvassāpes, nogurumu, miegainību un pat sliktu dūšu un vemšanu.

Tādā gadījumā bērnam ir jāsniedz pirmā palīdzība: bērns jānovieto ēnā, viņam jānovelk liekais apģērbs, jādod dzert kaut ko vēsu, jāapskalo ar vēsu ūdeni viņu pašu un jāliek uz ķermeņa vēsas kompreses. Kā arī - jāizsauc ātrā palīdzība!

Lai izvairītos no pārkaršanas un saules dūriena, bērnam jāvelk plāns apģērbs no dabīgajiem materiāliem, kā arī - bērnam jābūt galvā cepurītei vai lakatiņam. Vienmēr dodoties pastaigā bērnam ir jāpiedāvā padzerties, tāpēc līdzi jāņem arī ūdens, kura lietošana palīdzēs izvairīties no organisma atūdeņošanās. Bērns nedrīkst pavadīt laiku tiešos saules staros, kā arī - jāizvairās no saules tās aktīvākajā periodā, no plkst. 11:00 līdz 17:00.

Zarnu vīruss vai saindēšanās

Tāpat paaugstināta ķermeņa temperatūra var liecināt arī par kādu zarnu vīrusu vai saindēšanos, kas vasarā nav nekāds retums: peldēšanās netīros ūdeņos, mikrobiem pilna ūdens paadzeršanās, slikti nomazgāti augļi un dārzeņi, tas viss var izraisīt gan vemšanu, gan caureju. Paaugstināta ķermeņa temperatūra tad var noritēt ne tikai kopā ar abiem iepriekšminētajiem, bet arī ar nespēku, sāpēm vēderā un vispārēju organisma novājināšanos. Tādā gadījumā bērns steidzami jāatrāda ārstam, kā arī -bērnam jādod daudz dzert šķidrums, lai viņš atgūtu ar caureju vai vemšanu zaudēto. Temperatūras pazemināšanai var izmantot tikai to, ko konkrētā gadījumā iesaka ārsts.

Ja vasarā bērnam ir paaugstināta temperatūra, kā redzams, iemesli var būt dažādi. Ja temperatūra ir zemāka par 38.5 grādiem, tā nav jāpazemina. Ja tā ir augstāka, jālieto līdzekļi, kas paredzēti tieši bērniem, kā arī jāatceras par pareizu to lietošanu, izvēloties konkrētā vecuma bērnam piemērotu zāļu devu. Jebkurā gadījumā būtu jādodas pie ārsta, jo tikai viņš spēj precīzi noteikt paaugstinātas ķermeņa temperatūras iemeslu, un tikai viņš spēs piemērot konkrētajam gadījumam bērnam piemērotu ārstēšanu. Te pašdarbība ir lieka.

Māmiņu Klubs