Noskaidro, ar ko atšķiras prebiotikas no probiotikām!

18. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai bērniņš justos labi, jānodrošina viņa vecuma posmam atbilstošs uzturs. Kas jāņem vērā, lai nodrošinātu bērnu ar visām vajadzīgajām uzturvielām, un kāpēc tik liela nozīme bērna uzturā ir prebiotikām, skaidro Capital Clinic Riga pediatra Daira Brenča.

Ja māmiņa nolemj pārtraukt krūts barošanu, katram mazuļa vecuma posmam ir pieejami atbilstoši adaptīvie piena maisījumi, savukārt, pienākot atbilstošajam vecumam, bērns jānodrošina ar piebarojumu, kura pirmā izvēle ir dārzeņi, jo tie satur arī ļoti daudz prebiotiku, kas, savukārt, veido vidi, lai attīstītos un veidotos probiotikas. 

Pediatre Daira Brenča teic, ka probiotikas ir labās baktērijas, kas nodrošina mazuļu vēderiņu un zarnu trakta komfortu, palīdzot gremošanai, vitamīnu sintēzei un imunitātei. “Probiotiķis pēc savas būtības ir baktērija, dzīva būtne, kurai arī jājūtas labi. Lai tā justos labi, tai jānodrošina vide, kurā augt un kurā tā var baroties, tāpēc ir vajadzīgs prebiotiķis,” saka ārste, uzsverot, ka prebiotiķis ir probiotiķim vajadzīgā barības viela.

Prebiotikas atrodas gan mātes pienā, gan arī adaptētajos piena maisījumos un kvalitatīvos bērniem paredzētos pārtikas produktos. To uzņemšana ar uzturu mazulim ir ļoti svarīga, lai veidotos vide, kurā attīstīties bērna vecuma posmam atbilstošam probiotiku daudzumam. 

Gadījumā, ja bērnam pietrūkst prebiotiku, viens no izpausmes veidiem, pēc kura to var pamanīt, ir tā dēvētā disbakterioze, kas nozīmē, ka puncītī nav vajadzīgās kārtības. “Elbiozes gadījumā viss ir kārtībā – līdzsvarā ir gan prebiotikas, gan probiotikas –, bet, ja iestājas disbakterioze, kaut kā ir par daudz vai par maz,” ieskicē pediatre. Par to var liecināt bērna nemiers, vēdera pūšanās, izmaiņas vēdera izejā, raudāšana, vēdergraizes un citas pazīmes.

Daira Brenča iesaka vecākiem kopīgi ar pediatru vai arī savu ģimenes ārstu kopīgi pieņemt lēmumu par labāko piebarojuma vai līdzbarojuma uzsākšanu, pārrunājot, kuros gadījumos un kādu adaptēto maisījumu izvēlēties, lai tas nodrošinātu pēc iespējas mazāku alerģiju attīstības risku un iespējamus vēdera darbības traucējumus.

 

WWW.HIPP.LV