Nodarbes pie jūras: izbaudi vasaras atlikušās dienas!

Nodarbes pie jūras: izbaudi vasaras atlikušās dienas!

30. Aug 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Koprosība bērniem ar vecākiem, vecvecākiem vienmēr var būt jautra, lieliska, iedvesmojoša, attīstību veicinoša un vēl un vēl visādi citādi lieliska, labvēlīga. Atliek vien piemērot nodarbes esošajiem apstākļiem.  Šajā reizē: ko darīt pie jūras?

Pirmkārt: jānodrošinās ar 100% uzmanību. Nākamais: viss nepieciešamais, lai paši un bērns būtu pasargāts no saules pārmērīgas un kaitīgās ietekmes: viegls, elpojošs apģērbs, kuru var ātri izžāvēt vai nomainīt pret citu, ja gadās sasmērēt, cepure, atbilstoši izvēlēts un laba sastāva aizsargkrēms, kuru ir jāatjauno pēc katras peldes vai noteikta laika.

Gliemežvāku pasaka: tā ir nodarbe, kas saista gan redzi, gan uzmanību, gan fantāziju. Gliemežvāku meklēšana un lasīšana ir bezmaksas nodarbe, tā liek koncentrēt redzi un uzmanību, ļauties iekšējai būtībai ( kas uzrunā, kas – nē  ), kā arī – palīdz rosināt prāta darbību. No kopā salasītajiem gliemežvākiem var pēcāk būvēt, piemēram, kuģi ( to var darīt mājās arīdzan, vien piemērota līme jāatrod ), smiltīs veidot matemātiskas darbības – saskaitīt, rēķināt, veidot ciparus; veidot dažādus dzīvniekus un ziedus – gluži kā mākslas terapija. Interesanti ir vākt grliemežvākus dažādos krāsu toņos un tos likt pēc kārtas, lai veidotu krāsu pārejas. Uzmanību: jālūko līdzi tam, lai bērns nesagrieztos ar kādu asāku, salūzušu gliemežvāka maliņu.

Vecums: no 3-4 gadu vecuma.

Smilšu māksla: radoša nodarbe, kura var aizņemt  vairākas brīnišķīgas stundas. Vienai no smilšu mākslas nodarbēm nepieciešams mazs grābeklītis, neliels kociņš un idejas, ko zīmēt/ veidot. Kopā ar bērnu, vecumā no 5 gadu vecuma,  mājās var izpētīt internetā paraugus ( atslēgas vārdi meklētājam: sea drawing art ), kopā ar pieaugušajiem uzzīmēt paši savu zīmējumu. Mandalas un visādi augi, puķes, dzīvnieki ir labs sākums. Izcili derēs vienkārša, brīva izpaušanās: kontūras, kuras tad nu aizpilda ar punktējumiem, grābeklīša ievilktajām līnijām dažādos virzienos, utml.. Ja ir vēl iespēja kaut kur maliņā pakāpties augstāk, lai novērtētu un nobildētu rezultātu, tad būs vēl lielisks papildinājums atmiņu albumam.

Otra smilšu mākslas nodarbe: klasiskā piļu celšana. Bet to vietā var būt arī mašīnas, dzīvnieki, dažādu formu veidošana ( bumba, aplis, sirds, zvaigzne utt. ). Visa vecuma bērniem šādas nodarbes darbojas gan attīstoši, gan nomierinoši, kā arī liek strādāt pirkstiem, rociņām, kas ir saisīts ar valodiņas attīstību.

Vecums: tiklīdz bērns sāk staigāt un mācās rokās turēt savu mazo lāpstiņu, spainīti un grābeklīti.

Ko vēl darīt pie ūdens, pludmalē?

  • Spēlēt bumbu: ar mazākajiem vienkāršu ripināšanu vai mešanu – ķeršanu, lielākiem – mācīt volejbola spēli. Visos gadījumos būtu jāiegādājas viena laba, kārtīga bumba, kas nesakarst pie pirmajiem saules stariem, neplīst un nekļūst kā pankūka, jo izlaiž gaisu.
  • Vietā, kurā netraucē garāmgājējiem un citiem atpūtniekiem: spēlēt spēles ar uzpildītām ūdens pudelēm ( vecāki izurbina caurumiņu galā un – uz priekšu! ). Jāatceras, ka šis ir piemērots bērniem, kuri jau saprot, ka ūdeni no šīm pudelēm dzert nedrīkt. Pirmkārt – tas ir jūras ūdens, otrkārt: plastmasas pudeles un tieši saules stari nav savienojami jēdzieni dzeramam ūdenim.
  • Lasīt laimes akmentiņus – ar caurumiņiem. Tad tos var skaitīt, siet saitītē un karināt pie somas, mājās veidot dekoriņus. Lielākiem bērniem: izgatavot kaklarotu vai rokassprādzi. Ja bērns vēlās, var ielikt kādā kastītē un pēcāk dāvāt radiem un draugiem kā laba vēlējuma dāvaniņu no bērna jubilejās un svētkos.
  • Skriešanas sacensības ūdenī: tikai pieaugušo klātbūtnē un bērniem no 7 gadu vecuma: ļauj ieiet ūdenī līdz ceļiem ūdenī, starta līnija un – aidā! – tas ir nedaudz grūtāk kā skriet pa sauszemi, bet ir jautri. Pietiks ar dažām reizēm šāda skriešanas veida prieka, jo ūdens pretestība patērē gana daudz spēkus.
  • Šļakstīties. Tas ir jautri, dzīvesprieka pilni un palīdz tīkami atvēsināties, ja nav vēlmes iet ūdenī un peldēties.
  • Rīkot dažādas stafetes – ar bumbu, somu, dvieli dažādās vietās iezīmējiet pieturas punktus, līdz kuriem ir jānonāk, tam jāpieskaras vai jāapskrien apkārt, iezīmējiet līkumotas līnijas, kuras nedrīkst  pārkāpt, pa ceļam nolikt, piemēram, pudeli, kurai ir jāpārkāpj vai jāpārlec pāri. Mazākiem bērniņiem pietiks ar to, ka ir jātiek līdz spainītim, jāieber, piemēram, tajā smiltiņas, jāskrien atpakaļ. Nākamais, kas līdz tam nonāk, to atkal iztukšo turpat – apgāžot “kā cept smilšu kūku”.
  • Smilšu kūku stunda: “cepiet” smilšu kūkas un izdekorējiet tās ar gliemežvākiem, akmentiņiem, atrasta kociņa nospiedumiem un rakstiem.

 

Ievērībai! Visu laiku vecākiem vai pieaugušajam, kurš pieskata, jābūt acīgiem un pilniem uzmanības. Ne mirkli nedrīkst novērsties, kad bērns ir ūdens tuvumā. Jālūko, lai būtu pietiekami daudz ūdens krājumu ( plastmasas pudeles slēpjam zem plediem, segām un dvieļiem, kas ir mitri ) un bērns – regulāri padzēries. Bet to jau zina katrs vecāks. Tāpēc: lai brīnišķīga un priekpilna atpūta pie jūras vasaras saulainākajās dienās!

 20160826101943-99608.jpg