No ķēpas brīva māksla

No ķēpas brīva māksla

31. Aug 2017, 16:08 SabinePru SabinePru

Bērniem patīk zīmēt, krāsot un citādi radoši izpausties. Diemžēl vai par laimi viņi domā ļooooti ārpus rāmja, tāpēc, kad bērns ticis pie zīmuļa vai krāsas, māksla top uz sienām, paša sejas un pārsteigtā kaķa. Kā ļaut bērnam darboties, bet nenosirmot pašiem?

Jāsaka gan, ka vienmēr nevar, nesanāk un nevajag izpausties, bērnam esot baltās drēbēs balti krāsotā istabā.. nekam no tā nemainot krāsu. Reizēm vienkārši vajag sēdēt klāt un uzmanīt, ļaujot darboties ar kaut ko, kas ir potenciāli bīstams māju sienām (un ar šādu destruktīvo ieroci es domāju bērna rokās nonākušu parastu pildspalvu un domu lidojumu). Tomēr mēs esam izmēģinājuši dažas lietas, kas ļauj tik ļoti neuztraukties par ķēpu, kad nepieciešama nedaudz mierīgāka darbošanās - varbūt noderēs arī citiem.

 

Ūdens

Liels kartona gabals, otiņa, ūdens burkas vāciņā – un uz priekšu! Biju patīkami pārsteigta, ka Annija uzreiz saprata, ka otiņa jāmērcē ūdenī un jākrāso kartons.. toties nepadomāju, ka pēc īsas darbošanās ūdens no vāciņa tiks vairākkārt izliets. Vecākiem noteikti jāliek malā savas ekspektācijas un jāļauj bērnam darboties tik, cik viņš vēlas. Iespēju ūdens mākslai ir daudz – var krāsot bērniem draudzīgas pirkstiņkrāsas, ejot vannā, krāsot lauku mājas sienu, soliņu, lieveni vai sētu ar ūdeni un lielo otu. Var izdurt caurumu pudeles korķī un nolaistīt pagalmu – iepriekš var savilkt dažādas līnijas ar krītu un mēģināt saslapināt zīmējumu ar ūdens strūklu. Ir nopērkamas arī zīmējumu kartītes, kuras var izkrāsot ar ūdens flomāsteriem – krāsas parādās, no flomāstera izspiežot ūdeni.

 

Magnētiskā zīmēšana

Annijai ir grāmata, kurā uz neliela ekrāna var zīmēt ar īpašu zīmulīti – krāsu izveido metāla un magnēta satikšanās, kas ir absolūti bez ķēpas, un neko nevar nosmērēt, lai arī cik ļoti gribētu. Sazīmēto pēc tam notīra, pavelkot ārā rāmīti, un var zīmēt atkal. Ir arī atsevišķi nopērkamas tāfelītes, kurām reizēm klāt ir arī zīmogi dažādās formās.

 

Nomazgājamās krāsas

Veikalos noteikti ir pieejams dažādu viegli izmazgājamo flomāsteru klāsts, bet paziņu pieredze rāda, ka tie reizēm tomēr mēdz spītīgi palikt uz apģērba un neizmazgāties pilnībā. Neesmu tos mēģinājusi, bet tā kā reizēm šuju, pa rokai bija speciālie auduma marķieri, kas ūdenī izdziest un nekādas pēdas nepaliek arī uz balta auduma. Iepriekš gan labāk izmēģināt, lai nesanāk vilšanās, tomēr man prātā ir ideja – izklāt pa grīdu lielu, baltu palagu, palaist uz tā meitu ar auduma marķieri.. un varbūt tikmēr iedzert siltu kakao. Šī varētu būt aktivitāte, kad mamma vairs spēj tikai gulēt – iedod bērnam marķieri, apgulies un palūdz izrotāt savu krekliņu. Ja rezultāts tik skaists, ka vairs nemaz negribas nomazgāt, pārvelc ar tekstilkrāsām. :)
Šeit gan piebildīšu, ka bērnam (arī vismazākajam) šādā gadījumā jāizskaidro, ka parasti uz drēbēm nezīmē un šis ir īpašs gadījums ar saviem noteikumiem, zīmējot tikai uz norādītā auduma.

 

Ir daudz iespēju izmanto ikdienas dzīvē radušos brīžus mākslinieciskām aktivitātēm. Nopirkāt ledusskapi vai televizoru? Iesēdiniet bērnu kastē ar zīmuli un ļaujiet apzīmēt sienas. Ja bērns zīmē pāri lapas malām, noklājiet visu galdu ar papīru – kaut vai ar ietinamo. Un, ja neizdodas – arī ķēpa un mierīgāks skats uz problēmām arī nereti ir tā vērts!

Lai radoši!

Par rotaļāšanos, bērniem, radošu darbošanos un citām tēmām vairāk vari lasīt arī blogā www.pickatrap.lv

Lana Insberga Lana Insberga 07. Mar 2019, 20:28

Ja nepieciešami patiešām viegli nomazgājami flomāsteri, šie ir ļoti labi: https://www.rotalnica.lv/item/3831/