No grauda līdz maizei - bērnu pozitīvie piedzīvojumi nometnē bērniem ar īpašām vajadzībām

No grauda līdz maizei - bērnu pozitīvie piedzīvojumi nometnē bērniem ar īpašām vajadzībām

10. Sep 2016, 15:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu klubs jau rakstīja, ka šovasar dažādās Latvijas vietās notika nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām. Viena no tām bija Maijas Zommeres vadītā nometne “Rausīši” ar nometnes tēmu “No grauda līdz maizei”. Maijai Zommerei ir 19 gadu pieredze kā nometnes vadītājai bērniem ar īpašām vajadzībām. Kopumā nometnē atpūtas bāzē “Kliģos” Džūstes pagasta Tukuma novadā piedalījās 24 bērni no bijušā Dobeles rajona, tai skaitā viens ratiņkrēslā, kā arī 5 pedagogi. Sarunā ar vadītāju Māmiņu klubs noskaidroja, kāda šogad izvērtās bērnu tik gaidītā nometne.

Maija Zommere: “Bērni bija ļoti apmierināti. Bērni ar īpašām vajadzībām ir tie, kuri skaidri parāda, vai viņiem patīk vai nē. Tas, ka bērni uz rīta rosmi nāca smaidoši un ar gaišu labrītu, bija viens no rādītājiem, ka viņiem patīk. Bet, pirmkārt, jau paldies vecākiem, ka viņi mums – man un manai komandai uzticas, ka uzdrošinās palaist savu bērniņu, jo šī tomēr ir diennakts nometne, bet nometnē piedalās arī tādi bērniņi, kas citādāk dzīvojās pa mājām.” 

Nometnes laikā bija daudz izzinošu ekskursiju, bērni bija “Zilajos brīnumos”, kur varēja redzēt un izmēģināt dažādus eksperimentus, tāpat visi viesojās Ozolnieku novada Dalbes pagasta zemnieku saimniecībā “Caunes”. Maija Zommere: “Tā ir jauna zemnieku saimniecība, kurā darbojas brīnišķīgi saimnieki, kas mums vadīja fantastiskas izzinošas nodarbības par maizes tēmu – bērni ar akmeņiem mala no graudiem miltus, izjuta, ka nemaz tik viegli to izdarīt nav, redzēja, kā abrās rūgst maizīte. Tiem, kas iepriekš piesaka, ir iespēja arī uzcept savu maizes kukulīti. Jau pirms tam ar bērniem nometnē runājām par maizīti, tās tapšanu un šeit bērni varēja nostiprināt un padziļināt savas zināšanas.

Ēkas otrajā stāvā ir liela bēniņu telpa, kur no koka var veidot pat vilcienus. Mēs veidojām lellītes no graudiņiem, audumā liekot graudiņus un veidojot lelles siluetu. Saimniecībā ir arī fantastisks bērnu laukums, kur viss izveidot no koka. Viss ir ļoti pārdomāts, interesanti ir dažāda vecuma bērniem, turklāt saimnieku attieksme ir nenovērtējama. Tā kā viņi zināja, ka viens bērniņš būs ratiņkrēslā, izveidoja speciālu uzbrauktuvi, ļaujot saprast, ka ikviens pie viņiem ir gaidīts. Nometnes noslēgumā arī vecākiem parādījām uzvedumu par maizīti.”

Tā kā šī vasara nelutināja ar daudzām saulainām dienām, tad vadītāja atzīst, ka šoreiz vairāk laika nācās pavadīt telpās un tika tverts katrs mirklis, lai bērni varētu iziet laukā. Auksto vēju dēļ nebija iespējams peldēties blakus esošajā ezerā, jo vadītājai bija svarīgi neriskēt ar bērnu veselību. Bet bērniem bija daudz izzinošu nodarbību un rotaļu. Vadītāja uzsver atpūtas bāzes “Kliģi” īpašo atmosfēru – gan saimnieki ir ļoti atsaucīgi, gan vieta ir ideāli piemērota – tālu prom no lieliem ceļiem, apkārt mežs, blakus ezers un daudz svaiga gaisa. 

Vadītāja teic: “Uzskatu, ka nometne ir izdevusies. Bērni bija ļoti dažādi - gan bērniņi ar īpašām vajadzībām no bērnu nama, gan bērniņi, kuriem ir psihoneiroloģiski traucējumi. Bērni ir ar dažādām diagnozēm un nometne ir vieta, kur mācām, ka neviens nevienam pāri nedara, bet iespēju robežās palīdz. Bērni redz, ka viņus neatstumj vai ka viņiem nav jāpievērš sava uzmanība ar negatīvu uzvedību, viņus pieņem tāpat. Ir kopības sajūta, draudzīgums, savstarpēja cieņa, līdz ar to veidojas sapratne. Tas veido arī bērnu tālāko uzvedību – uz ielas redzot bērniņu, kas izskatās citādāk, viņi nerādīs ar pirkstu, neapsaukās, jo zina, ka katram ir sava problēma un neviens nav jāapsmej vai jāpazemo. Arī tas ir viens no nometnes uzdevumiem – parādīt, ka var būt arī citādāk.”

Tāpat bērni mācās, ka var paši par sevi parūpēties – saklāt gultu no rīta, iztīrīt zobus, pirms ēšanas nomazgāt muti, rokas, bet gulētejot apmazgāties. 10 dienās viņi apgūst šo personīgo higiēnu – bērni ir dažādi – ir kas to māk, ir kam jāpalīdz: “Bet mēs nedarām bērnu vietā, jo viņi paši ir ieguvēji, ja iemācās, kā uzklāt palagu, ielikt spilvenu spilvendrānā, saprot, ka pēc nakts gulta jāsakārto un drēbes jāsakārto. 

Tāpat man ir liels prieks, ka bērni visas nometnes dienas ir kvalitatīvi, pilnvērtīgi paēduši. Nometnē ir bērni, kuriem ir dažādas problēmas – celiakija, dažādu ēdienu nepanesība. Bet tā kā mēs jau ceturto gadu sadarbojamies ar kafejnīcu “Pie Elīnas” Gardenē, tad mums nav nekādu problēmu un bērniem ir piecas ēdienreizes katru dienu, jo ir brokastis, pusdienas, launags, vakariņas un naksniņas.”

Nometnes vadītāja zina stāstīt, ka bērni uzreiz ar vecākiem nedalās nometnes iespaidos, jāpaiet kādam brīdim: “Tad paiet nedēļa, pusotra  un bērni sāk ar vecākiem runāt par nometni, pilnām mutēm stāsta, ko darījuši.”