Nesteidziniet un nesalīdziniet bērnus

Nesteidziniet un nesalīdziniet bērnus

29. Jun 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs ir par dabīgu mazuļu attīstību. Par to, kas tā tāda ir, vecākiem mūsu Vecāku skolā stāsta labākie Latvijas fizioterapeiti. 

Viena no viņām - Kristīne Stalidzāne. Un tieši viņai lūdzām nosaukt dažas tipiskākās vecāku kļūdas, kas izjauc dabīgas attīstības principu. 

Nesteidziniet bērnu

Nereti gadās, ka mazulis vēl nav gatavs, piemēram, sēdēt, bet mamma, tētis, vecmāmiņa vai vectētiņš uzskata, ka nē "viņš jau grib sēdēt, es to redzu".

Dārgie pieaugušie, lūdzu, mācieties atšķirt savas personīgās vēlmes no bērniņa reālajām iespējām, neko neuzspiežot bērnam. 

Nesalīdziniet bērnus

Pieņemsim, ka ģimenē aug dvīņi. Viens no bērniem ir sācis izrunāt skaņas, bet otrs tajā pat vecumā  - rāpot. Vai tad pirmais kaut kādā ziņā ir sliktāks par otru vai otrādi? Protams, ka nē. 

Katrs bērniņš ir citādāks. Katram ir sava, individuālā attīstības programma, kurai viņš seko. Ja vecākiem ir kādas šaubas par sava bērniņa attīstību, vislabāk ir doties uz konsultāciju pie speciālista, nekādā gadījumā nevajag izdarīt secinājumus, pamatojoties uz bērna vienaudžu sasniegumiem. 

Ievērojiet simetrijas principu

Dažas mammas un tēti dažkārt aizmirst, ka bērnam ir gan labā, gan kreisā puse. Atcerēties to ir patiešām ļoti svarīgi, lai bērns attīstītos simetriski. Tas ir- pirmajos dzīves mēnešos gulēt liekam uz viena sāniņa, barojot pārliekam uz otru utt. 

Nevertikalizējiet bērnu

Diemžēl, ļoti bieži mazuli, kurš vēl pat neprot noturēt savu galvu, vecāki tur vertikāli, tajā pašā atkal izjaucot dabīgas attīstības principu. 

Nevertikalizējiet bērnu, turiet viņu horizontāli, līdz brīdim, kad bērniņš pats būs gatavs paskatīties uz pasauli no cita skatu punkta.

Vēl viens svarīgs brīdis - nepalīdziet bērnam ātrāk izdarīt to, kam viņš vēl nav gatavs. Bērnu nedrīkst:

- sēdināt;

- stutēt uz kājām;

- vest aiz rociņas vai kā citādi palīdzēt spert viņam pirmos solīšus.

Jūsu mazulis visu izdarīs pats. Tad, kad tam visam pienāks laiks. Vecāku uzdevums - radīt vidi, kura palīdz attīstīties. 

Māmiņu Klubs

20150616081626-14268.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!