Ne soli no mammas jeb mammītes periods

Ne soli no mammas jeb mammītes periods

11. Nov 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tikko dzimušam bēbītim mamma ir vismīļākais cilvēks uz pasaules un tā tas būs arī visu atlikušo dzīvi, taču pienāk brīdis, kad mazuļi, kurš tīri labi sadzīvoja ar omi, opi un tēti, pēkšņi vēlas būt kopā tikai un vienīgi ar mammu.

Konsultē psiholoģe Inga Skreitule – Pikša.

Bērna uzvedība, cenšoties sev pievērst mūsu uzmanību, ir pilnīgi normāla parādība visiem bērniem sākot ar aptuveni 8 mēnešu vecumu. Tas ir veids, kā viņi ar mums komunicē un gūst apliecinājumu, ka mēs, vecāki, pat savus darbus veicot, neesam par viņiem aizmirsuši un ka mēs joprojām esam gatavi par viņiem rūpēties.

Šāda uzmanības piesaistīšana reizēs, kad esam mājās, ir tieši tas pats, kas milzu asaras mūsu mazuļa mīlīgajā sejiņā, ja dodamies prom un atstājam viņu ar kādu citu cilvēku.

"Šī piesaistes uzvedība sāk izpausties ap 7-8 mēnešu vecumu, bet tikpat labi dažiem bērniem tas var būt arī vēlāk- ap 2 gadu vecumu," atklāj psiholoģe. "Šāda uzvedība parāda, ka ja iepriekš bērnu varēja nomierināt gandrīz jebkurš, tad pakāpeniski bērns iemācās un atpazīst tos cilvēkus, ar kuriem viņš ir ikdienā kopā un kuri viņam it kā dod drošības izjūtu, kas viņu var nomierināt, kas viņu var pasargāt. Te var runāt par tādu bioloģiski noteiktu bērna vēlmi izveidot ciešas attiecības ar cilvēkiem, kas ir apkārt. Tas nodrošina gan to, ka viņš ir drošībā, gan arī to, ka par viņu kāds rūpējas." 

Visdrošāko personu hierarhija

Veidojoties piesaistes uzvedībai, bērniem sāk veidoties izpratne par to, ka lietas pastāv arī tad, ja viņas neredz, jo maziem bērniem bieži vien ir tā – ja es neredzu, tātad tā vairāk nav. "Mantiņu ja apklājam ar drānu, viņš viņu arī nemeklē, jo viņam nav tā sajūta, ka tas vēl eksistē, bet ap šiem 7-8 mēnešiem bērns saprot, ka tas ir un ka šī lieta ir jāmeklē," piemēru min psiholoģe.

Tieši tādēļ mazulis arī raud, mammai aizejot, jo viņš zina, ka mamma nekur nepazuda, bet tikai atstāja viņu vienu pašu, tādēļ viņa ir jāmeklē. Un šī atstāšana liek mazulim izjust bailes un nedrošību par to, kas ar mani notiks, kamēr mamma un tētis nebūs klāt, un tieši tas arī ir galvenais iemesls lielajām šķiršanās asarām, tādēļ, ja vien iespējams, bērnu vajag atstāt pieskatīšanā kādam, kuru viņš jau ļoti, ļoti labi pazīst. Ja māmiņa plāno, ka noteikts laiks bērnam būs jāpavada ar citu cilvēku, tad vajadzētu šo iepazīstināšanu un satuvināšanu sākt jau laikus.

Kad mamma mazulim ir visa pasaule

Neskatoties uz to, ka mammas aiziešana mazuli saraudina, nevajag atlikt iecerētos darbus tikai šo asaru dēļ, jo tādējādi bērns var gana drīz iemācīties manipulēt, apzinoties, ka raudot es panāku to, ka mamma pie manis paliek. Tā vietā vajag no mazuļa kārtīgi atvadīties, pastāstīt, kad tu atgriezīsies un atgriežoties ļoti cieši samīļot mazuli. Bez tam, lai šķiršanās sāpes būtu mazākas, nopietni jāpiedomā pie mūsu ikdienas kontaktiem ar mazo – esot mājās, neatstumsim mazuli, kurš grib lai tieši mēs, mammas, viņu samīļojam, pabarojam vai paspēlējamies ar viņu, jo tas, kā mēs šobrīd attieksimies pret savu mazuli, vēlāk radīs arī viņa attieksmi pret mums, mammām.

Savos novērojumos dalās psiholoģe: "Esmu novērojusi, ka tie bērni,kuriem ir drošības izjūtas, brīžos, kad mamma nāk atpakaļ, priecājas- viņi skrien pie mammas, samīļojas, ir priecīgi, ka mamma ir atgriezusies. Bet bērni, kuriem ir nedroša piesaiste, izrādīs ignorēšanu vai reizēm pat dusmas- kā tu mani varēji atstāt. Tas tikai pierāda to, cik ļoti viņš ir baidījies tajā brīdī, kad mamma nav bijusi klāt."

Mamma var mazulim būt visa pasaule līdz pat apmēram divu gadu vecumam, kad bērni iemācās runāt un kad ar viņiem ir iespējams daudz vieglāk sarunāt, ka mamma nekur nepazudīs un jau pēc pavisam neilga brīža būs mājās. Taču brīžos, kamēr mazais vēl to nesaprot, lielisks atspaids ikvienai mammai var būt arī mazā ķipara tētis.

Ieteikums: Ja māmiņai jādas ārpus mājām un ir sarunāta persona, kas palīdzēs pieskatīs mazuli, vislabāk, ja šis cilvēks ieradīsies jau aptuveni 30 minūtes pirms māmiņas došanās ārpus mājām. Tādā veidā bērniņš pierod pie šī cilvēka un bērns redz, ka arī vecāki akceptē pieskatāmās personas tuvumu, tādējādi vairāk uzticoties.

Māmiņu Klubs

Pastāsti, kā jūsmājās tikāt galā ar memmītes periodu!