Našķis - saldējums TIO!

Našķis - saldējums TIO!

21. Aug 2013, 18:58 lauvinja lauvinja

Paldies par iespēju novērtēt saldējumu Tio tā dažādībā, parasti jau tomēr visus veidus uzreiz neiepērkam un tāpēc ir grūti salīdzināt.

Atvainojos, ka foto nesanāca, tāpēc izvēlējos to no neta.

Mūsmājās katram ir savas iecienītās saldējuma garšas. Mazais puika vienmēr pretendē uz augļu saldējumiem un arī šoreiz viņa izvēle bija kazeņu – melleņu saldējums! Jaunkundze kā  gardāko atzina šokolādes saldējumu, bet mans favorīts ir citronu saldējums Vēsma. Šo es izvēlos visbiežāk no visiem, jo tas man garšo bez maz vislabāk no visiem un asociējas ar bērnības garšu Vēsma saldējumu, lai gan tomēr nav gluži tāds.

Saldējumu uztveru kā našķi un tā arī pret to attiecos, lai gan vecais niķis palūkoties uz etiķetes mani tomēr reizēm piemeklē gan.  Nenoturējos arī šoreiz - uz etiķetes neviena paša E. Super! Bet neleciet gaisā aiz prieka pirms laika, jo šī ir mūsdienu jaunā klasika. Tā kā patērētāji ir sākuši izvairīties no E, kuri, kā zināms ir kā labi, tā slikti, ražotāji mēdz smuki sarakstīt nosaukumus, kuri patērētājam neko neizsaka, bet neliek domāt par kaitīgo vielu klātbūtni. Piemēram, mono- un diglicerīdi ir E 471, stabilizētāji -  karagināns - E407, guāra sveķi - E 412, akācijas sveķi -E 410 un man nesaprotamu iemeslu dēļ saldējumam pievienot dabīgu krējuma aromatizatoru. Vismaz 4 E – tas jau nemaz vairs neizskatās tik labi.

Mazai atkāpei par guāra sveķiem ES rekomendācijas ir šādas: "Uz guāra sveķus saturošu pārtikas produktu etiķetes redzamā vietā jābūt īpašai norādei par iespējamu gremošanas traucējumu risku (var izraisīt vēdera krampjus, nelabumu, gāzes, caureju), ko bērniem, kas jaunāki par astoņiem gadiem, var izraisīt attiecīgā produkta lietošana uzturā." Arī karaginānu neiesaka lietot bērniem uzturā.

Es saprotu, ka bez stabilizētājiem īsti iztikt pie lieliem ražošanas un realizācijas apjomiem tomēr neiztikt.

Tomēr – saldējums ir gards vasaras našķis un vasara bez tā nav iedomājama! Un ja vien nepārtiksim tikai no saldējuma, viss būs kārtībā!