Mobilais veselības aprūpes centrs sniedzis medicīniskās konsultācijas jau 30 000 bērniem

12. Apr 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakar 11. aprīlī Mobilais veselības aprūpes centrs (MVAC) kopā ar okulistu un neirologu no Bērnu klīniskās Universitātes slimnīcas devies izbraukuma vizītē uz Vecumniekiem un sagaidījis 30 000. pacientu kopš savas darbības uzsākšanas 2011. gadā. Laimīgais pacients ir piecgadīgais Reinis Lielvalodis, kurš ārsta vizītē bija ieradies kopā ar trīsgadīgo brāli Matīsu un mammu Solveigu. 

Bērnu māte Solveiga Valtere ir priecīga, ka bērnu ārsti – speciālisti ierodas tepat, tuvu mājām, aiztaupot pūliņus un bērniem tik nogurdinošo ceļu uz Rīgu. Solveiga, līdzīgi kā citas ģimenes, šodien uz pārbaudi pie acu ārsta un neirologa mobilajā centrā ieradusies ne pirmo reizi: “Mēs esam otro reizi busiņā, iepriekš ar mazo Matīsu bijām pie alergologa.”.

“Šogad esam devušies jau 35. vizītē un Vecumniekos sagaidām savu 30 000 mazo pacientu kopš mūsu darbības uzsākšanas pirms septiņiem gadiem. Ikdienā dodoties izbraukumos pa visu Latviju, redzam, ka bērnu ārstu speciālistu trūkums ir problēma ne tikai tālākos Latvijas reģionos, bet arī vietās, kas atrodas tuvāk pilsētām vai pat pašās pilsētās. Ir vietas, ko gadā apmeklējam vairākas reizes, katru reizi atgriežoties citādā ārstu sastāvā. Mūsu mērķis ir nodrošināt ārstu speciālistu konsultācijas, lai savlaicīgi noteiktu diagnozi, kas savukārt palīdz izvairīties no nopietnām saslimšanām nākotnē. Esam gandarīti, ka, pateicoties ziedotāju atbalstam, varam darīt šo darbu un kopīgiem spēkiem palīdzēt ģimenēm ar bērniem iegūt tik ļoti nepieciešamās speciālistu apskates.” stāsta MVAC direktore Zane Gedroviča.

Vecumniekos Mobilais veselības aprūpes centrs ierodas vismaz trīs reizes gadā, ciems kā galamērķis sarakstā ir jau kopš 2011. gada, kad ārstu – speciālistu ceļš tuvāk bērniem tikai  aizsācies. Vecumnieku novada dome izsaka pateicību centra dirketorei Zanei Gedrovičai un koordinatorei Diānai Niedrai, kuras strādā, lai speciālisti sasniegu arī lauku reģionus: “Lai arī Vecumnieki atrodas salīdzinoši tuvu galvaspilsētai, ir ģimenes, kuras laika vai līdzekļu trūkuma dēļ speciālistus apmeklēt Rīgā nevar. Redzam, ka ir ģimenes, kuras šeit ierodas ne tikai vienu divas reizes, bet atkārtoti gadu no gada, īpaši, ja ģimenē ir vairākas atvases.” Vispieprasītākie speciālisti novadā ir acu ārsts, neirologs un alregologs.

Katru gadu MVAC apmeklē vairāk kā 40 pilsētas tuvākos un tālākos Latvijas reģionos un sniedz ārstu bezmaksas konsultācijas bērniem. MVAC ir 12 metrus garš, moderns transporta līdzeklis, kas pielāgots diagnostisko un profilaktisko medicīnas pakalpojumu sniegšanai. Tajā ir uzgaidāmā telpa un divi ārstu kabineti, viens no kuriem īpaši piemērots oftamaloga konsultācijām ar visām tam nepieciešamām modernām diagnostikas iekārtām. 

MVAC bez maksas var saņemt oftalmologa, pediatra, pulmonologa/alergologa, neirologa, bērnu endokrinologa, gastroenterologa, dermatologa un LOR konsultācijas, kā arī plašu izglītojošo programmu bērniem, vecākiem un vietējiem medicīnas speciālistiem. Vajadzības gadījumā speciālisti uztur kontaktus ar vietējiem ārstiem, kuru ziņā ir tālākā bērna ārstēšana un uzraudzība.

MVAC ir starptautiskās organizācijas Ronald McDonal House Charities (RMHC) programma, kuras ietvaros 2007. gadā tika atvērta Latvijas nodaļa un aktīva darbība veiksmīgi uzsākta 2011. gadā. Centra darbība tiek nodrošināta tikai pateicoties līdzcilvēku ziedojumiem. RMHC jau vairāk nekā 36 gadus darbojas vairāk nekā 50 pasaules rūpējoties par bērnu labklājību. 

Informāciju par Mobilā veselības aprūpes centra maršrutu var iegūt www.caremobile.lv