Meklējam atbildes: Kur čurāt - podiņā vai tualetē lielajā podā?

Meklējam atbildes: Kur čurāt - podiņā vai tualetē lielajā podā?

02. Aug 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinām jautājumu - atbilžu sēriju par podiņmācību, atbildes uz māmiņu jautājumiem sniedz fizioterapeite Līga Barone - Tamoviča.

Mamma jautā

Vai drīkst mazuli sēdināt uz lielā poda bez kāju balsta, ja bērns atbalstās ar rokām pret poda malām? (bērns pats tā vēlas)

Kurš podiņš ir vislabakais?parastais vai muzikalais?

Kad vajadzētu radināt bērniņu uz lielā poda?

Atbild fizioterapeite Līga Barone - Tamoviča

Mazā podiņa lietošana nav obligāta, tā nav pārejas stadija uz lielo podu. To, uz kāda poda bērns ies, lai viņš izvēlas pats. Neesmu muzikālo podu piekritēja, uzskatu, ka skaņas signāli bērnu var mulsināt.  Būtu pat ieteicams uzreiz piedāvāt pielāgotu lielo podu. Bet ir ļoti svarīgi, lai sēžot uz poda, bērna pēdas balstās pret pamatu. Tādēļ paaugstinājums nepieciešams ne tikai lai bērns pats uzkāptu un nokāptu no poda, bet arī lai varētu atbalstīt pēdas.

Tas stabilizē ķermeni un līdzsvaro svara sadalījumu. Tas nozīmē - bērns atbalstās uz pēdām (nevis uz dibena!), dupša muskulīši atslābst (nevis saspringst!) un atbrīvojas arī visas vajadzīgās atverītes. Tieši tādēļ labāk ir uzreiz izmantot lielo podu, jo bieži vien mazie podi ir pārāk zemi un bērns sēž uz tā ar viegli saliektām kājām, bez pēdu atbalsta.

Un var gadīties, ka tādēļ bērns uz podiņa neko neizdara, bet pieceļas (rodas pēdu atbalsts) un mazulis visu izdara turpat biksītēs. Tas ir arī izskaidrojums, ka“ lielās lietas“ dažkārt bērni dara tikai autiņbiksēs, proti, pēdu atbalsts ir ārkārtīgi svarīgs, lai izspiestu kaku. Ja bērns turās ar rokām, tas nozīmē, ka viņš savu svaru ar tām notur, bet tas varētu būt grūtāk, ka atpalstīties ar pēdām.

Māmiņu Klubs

Huggies® Pull-Ups® uzsūcošas podiņmācības biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20130712113509-10223.jpg

- pieguļ kā apakšveļa. Pateicoties elastīgajām sānu maliņām, tās ir viegli novilkt un uzvilkt;

- izdziestošais zīmējums, kas parāda, ka autiņbiksītes ir slapjas;

- rotaļas ar jautrajiem Disney© multfilmu varoņiem.