Meklējam atbildes: Kāpēc dažiem bērniem ir bail no podiņa?

Meklējam atbildes: Kāpēc dažiem bērniem ir bail no podiņa?

01. Aug 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazais podiņapmācības sākumā gāja uz podiņa un to darīja labprāt. Vienā brīdī kategoriski atteicās sēdēt uz podiņa. Ja tiek piedāvāts podiņš, tas noslēpts. Ja tiek uzsēdināts, sākas histēriska raudāšana. Ko tādā situācijā darīt? Atbild fizioterapeite Līga Barone - Tamoviča.

JAUTĀJUMI:

- Sākumā bērns gāja uz podiņa un visas lietas darīja ar prieku. Vienā brīdī viņš kategoriski atteicās sēsties uz podiņa. Ja tiek piedāvāts podiņš, bērns slēpjas. Ja tiek sēdināts, sākas histēriska raudāšana.

 -Kādā vecumā bērnam vajadzētu saprast, kas podiņā jādara? Kad viņam vajadzētu regulāri sākt prasīties uz podiņa, nevis tā, kā tagad, kad citreiz prasās, citreiz nē..

- Cik bieži ir periodi, kuros bērnam podiņš apnīk? Mums tā ir, viss notiek nevienmērīgi, te meitiņa klusām pačurā biksītes, te pēc tam atkal sāk prasīties un iet uz podiņa.

Atbild fizioterapeite Līga Barone - Tamoviča

Es neuzskatu, ka tās ir bailes, drīzāk neizpratne. Pašā pamatā ir bērna neizpratne par pašu procesu, tomēr liela nozīme ir arī vecāku neizpratnei par bērna spējām un reakcijām. Bērni grib būt labi un būt labās attiecībās ar vecākiem. Tas mums - pieaugušajiem jāņem vērā un jāuzņemas atbildība par attiecībām ar  savu bērnu. Ja bērnam neiet labi – mēs redzam, ka viņš raud - pat līdz histērijai -, mūk, slēpj podu – tas ir mūsu atbildības līmeņa rādītājs, kas norāda par bērna labsajūtu. Varu ieteikt ieturēt pauzi, sirsnīgi runāt ar bērnu par situāciju un pārdzīvojumiem un ļaut pašam bērnam izdarīt izvēli, kad iet uz poda, kad nē. Ar mieru, ieturētu konsekvenci, labu daļu humora mēs varam panāk neiedomājami daudzas lietas!

Šeit jāatzīmē, ka jauni procesi nekad nekļūst dominanti. Tātad, ja kāds ir ko jaunu iemācījies, piemēram, viņam vienreiz ir sanācis pačurāt podiņā, tas nebūt nenozīmē, ka „nu tev tagad par to vienmēr ir jāčurā tikai podiņā!“. No podiņa pirmās lietošanas reizes līdz stabilai tā lietošanai vidēji paiet deviņi mēneši. Dažiem mazuļiem šis laiks būs īsāks - pāris mēneši - tomēr citiem tas var arī aizņemt pusotru gadu. Tātad – priecājamies par labu rezultātu, nerājamies un neraizējamies par negadījumiem.

Citējot fragmentu no Dr.Falkas un Dr.Vinces grāmatas "Atvadas no autiņbiksītēm": „ Stimulējot bērnu nokārtoties podiņā brīdī, ko ir noteicis pieaugušais, bērnam tiek atņemta iespēja pašam iepazīt ķermeņa signālus un apjaust, ka, sasniedzot noteiktu attīstības pakāpi, viņš pats var kontrolēt slēdzējmuskuļu darbību. Bieži pielietotā podiņprasmju audzināšana izpaužas divās fāzēs. Pirmās fāzes rezultātā autiņbiksītes vai bikses paliek sausas, jo pieaugušais bērnam pārāk agri uzspiež nosacījuma refleksu. Nereti bērnu tieši tādēļ bieži un ilgi sēdina uz podiņa, lai viņam gluži vienkārši nebūtu iespējas citur iztukšot urīnpūsli vai zarnas. Otrajā fāzē mazulis seko norādēm un akceptē paradumu nenokārtoties autiņbiksītēs, līdzko ir sasniedzis vecumu, kurā ir nobriedusi tam nepieciešamā neiromuskulārā gatavība (briedums). Pat ja bērns šādā gadījumā neprotestē pret viņa vecumam pāragrajām prasībām, mazulis pats neveic slēdzējmuskuļu kontroli – to dara pieaugušais. Tikai vēlāk bērns pārņem atbildību par patstāvīgu pūšļa un zarnu kontroli. Šos atsevišķos etapus var šķirt mēnešus vai pat gadus ilgi intervāli.”

Sargiet savus bērnus!

Māmiņu Klubs

Huggies® Pull-Ups® uzsūcošas podiņmācības biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20130712113509-10223.jpg

- pieguļ kā apakšveļa. Pateicoties elastīgajām sānu maliņām, tās ir viegli novilkt un uzvilkt;

- izdziestošais zīmējums, kas parāda, ka autiņbiksītes ir slapjas;

- rotaļas ar jautrajiem Disney© multfilmu varoņiem.