Meitenes, par intīmo higiēnu jums palīdzēs parūpēties ūdens

Meitenes, par intīmo higiēnu jums palīdzēs parūpēties ūdens

26. Sep 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa mums jautā par to, kā pareizi būtu jākopj meiteņu dzimumorgāni, uz jautājumu atbild ginekoloģe Oksana Babula un bērnu māsa Elita Svareniece.

JAUTĀJUMS

Labdien!

Rakstu, jo gribētu, lai kāds speciālists uzraksta Māmiņu Klubā rakstu par to, kā tad pareizi ir kopt meiteņu dzimumorgānus. Zinu, kā jāapmazgā meitenes, bet saskāros ar situāciju, kad ar pliku apmazgāšanu ar ūdeni nevar izvairīties no mazo kaunuma lūpu salipšanas. Aizvedot meitiņu pie bērnu ginekologa ārsts jautāja, kāpēc es meitu apmazgāju tikai ar ūdeni, jo tur esot viss sauss, un vajagot pēc autiņbiksīšu maiņas kaut ko smērēt, lai nesaliptu kaunuma lūpiņas. Tad nu šādu informāciju es dzirdēju pirmo reizi, tāpēc gribu zināt, kā īsti ir jākopj meiteņu intīmā zona. Un vai tiešām mums, mammām arī tur iekšā ir ik pa laikam jāskatās, jo man iepriekš tika teikts, ka tur iekšā nevajag jaukties, jo organisms pats visu kontrolē. Sanāk, ka es kā mamma galīgi neesmu zinoša, bet internetā varu atrast tikai par meiteņu apmazgāšanu ar ūdeni un viss. Vai arī neprotu meklēt.

Paldies!

Atbild ginekoloģe Oksana Babula

Kas attiecas uz pavisām mazām meitenītēm līdz dzimumnobriešanas vecumam, te viss ir vienkārši. "Šajā vecumā pamatā higiēnas līdzeklis ir parasts ūdens, gadījumā, ja ir diskomforta sajūta, apsārtums un tamlīdzīgi, apmazgāties var ar kumelīšu novārījumu", - stāsta ginekoloģe.

Vajag ievērot arī pareizu apmazgāšanās tehniku, kustībām jāvirzās no priekšas uz aizmuguri, lai izvairītos no dabīgās mikrovides traucējumiem dzimumorgānos.

Ja jums šķiet, ka starp kaunuma lūpām iekļuvušas fekālijas, izmantojiet bērnu ziepes. Bet to nevajag darīt katru reizi.

Gadījumā, ja meitenei ir nieze, bieži izdalījumi vai izdalījumi ar nepatīkamu aromātu, Oksana Babula iesaka nenodarboties ar pašdarbību, bet gan doties uz konsultāciju pie speciālista, lai izvēlētos pareizu ārstēšanu.

Par meiteņu intīmo higiēnu stāsta bērnu māsa Elita Svareniece

Iekaisuma iemesls var būt ne tikai kļūdas intīmās higiēnas ievērošanā, bet arī parazīti, infekcijas, vitamīnu trūkums.

Lai kvalitatīvi rūpētos par meitiņas intīmo veselību, vajadzēs bērnu ziepes ar neitrālu pH, bez krāsvielām un aromātvielām, kā arī noderēs - maiga švammīte un pašai savs dvielītis dzimumorgānu nosusināšanai.

Pats piemērotākais līdzeklis bērna apmazgāšanai pirmajā dzīves gadā ir ūdens, nevis šķidrie līdzekļi, kas lietojami vien ārkārtas gadījumos.

ATCERIETIES: Meiteni vajag apskalot vairākas reizes dienā: no rīta, vakarā un katru reizi pēc nokārtošanās "pa lielam". Pēc mazgāšanās intīmās vietas jānosusina, jāļaujas arī gaisa peldēm vismaz 10-15 minūtes vienā reizē un tikai tad var vilkt tīras autiņbiksītes.

Mitrās salvetes kā higiēnas līdzeklis neder katrai dienai, bet tās ir lielisks palīgs, piemēram, dodoties pie ārsta, ciemos vai pastaigā.

Ekstremālos gadījumos, kad ir apsārtums, iekaisums, var izmantot krēmus, ziedes, eļļas, bet - tiklīdz problēma ir galā, lietot šos līdzekļus jāpārtrauc.

Paātrināt ādas atjaunošanos var, ja:

- ārstēšanās laikā ūdens vietā izmanto zālīšu novārījumus, izmantojot zālītes, no kurām meitiņai nav alerģijas, piemēram, klinģerīte, kumelīte

- dezinfekcijai var noderēt arī kālija permanganāts, bet nedrīkst aizmirst, ka tas sausina ādu, un pēc tā lietošanas jāizmanto eļļa ādas mitrināšanai. Kā arī jāatceras, ka kālija permanganāts atsevišķā trauciņā pirms lietošanas kārtīgi jāatšķaida un jāpārliecinās vai nav palikuši kādi neizšķīduši graudiņi un tikai tad tas ir lietojams.

- ārstēšanās laikā ādai biežāk jāļauj elpot, priekšroku dodot gaisa peldēm, jāatsakās arī no šauras, sintētiskas veļas

- ja ar iekaisumu neizdodas tikt galā un pirmajās dienās uzlabojumu nav, jādodas pie pediatra

Māmiņu Klubs