Mazulis mācas staigāt. Kā tas notiek?

Mazulis mācas staigāt. Kā tas notiek?

30. Jul 2018, 02:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai mēs vecāki kādreiz iedomājamies, kā bērns mācās staigāt? Kādiem attīstības posmiem ir jāiziet, lai mazulis, droši, dotos pretī jauniem piedzīvojumiem jau pats uz savām kājām?

Nebūt nav tā, ka tuvojoties gada vecumam, mazulis ņem un pieceļas kājās. Jau kopš dzimšanas brīža, vien sasniegums pēc otra, ved mazuli pretī viņa pirmajiem soļiem.

No dzimšanas līdz diviem mēnešiem –  veidojas bērna staigāšanas “reflekss”. Kad mazulītis tiek turēts vertikālā pozīcijā un viņa kājiņas saskaras ar citu virsmu, bērniņš kustina kājiņas tā, it kā staigātu. Šis reflekss pamazām mazinās divu mēnešu vecumā.

No diviem līdz četriem mēnešiem “atspiešanās”. Guļot uz vēdera, mazulis paceļ galvu un krūtis no virsmas, kā balstu izmantojot rokas. Šī “atspiešanās” palīdz nostiprināt ķermeņa augšdaļas muskuļus, kuriem ir ļoti liela nozīme staigāšanai

Pieci mēneši – “piesēšana”. Turot mazulīti vertikālā stāvoklī, kad tā kājiņas saskaras ar kādu virsmu, pamanīsiet, ka bērniņš cilājas uz augšu un leju. Šī kustība palīdz nostiprināties kāju muskulatūrai.

No sešiem līdz deviņiem mēnešiem – mazulis mācās apsēsties. Lai mazulītis iemācītos apsēsties, tam ir nepieciešams ļoti daudz spēka. Ir jānostiprinās kakla muskuļiem, jākontrolē galva, balanss un koordinācija – vissvarīgākā no prasmēm, lai uzsāktu staigāšanu.

No deviņiem līdz divpadsmit mēnešiem – mazulis ceļas kājās, kļūst drošāks, tomēr izmanto kādu atbalstu, kur pieturēties. Trenējas un apgūst apsēšanās prasmes pēc tam, kad ir piecēlies kājās. Mazulis iemācās stāvēt dažas sekundes bez pieturēšanās un visticamāk, ka var kādu brīdi staigāt, turoties pie rokas.

Viens līdz 1.3 gadi – pirmie patstāvīgie soļi. Māj ar rociņām un spēj noturēt līdzsvaru. Iemācas piecelties un apsēsties, apsēsties un piecelties.

1.4 līdz 1.6 gadi – ar pieaugušo palīdzību sāk apgūt trepes. Mācās kāpt augšā, bet iesākumā augšā kāpšana ir daudz vieglāka, nekā tikšana lejā, lai gan, ar pieturēšanos un palīdzību, arī tas ir pa spēkam.

1.7 līdz 2 gadi – mazulis mācās skriet. Kļūst par aktīvu dejotāju un trenē vestibulāro aparātu.

Savā otrajā dzīves gadā, mazulis iemācās spert bumbu, piecelties uz pirkstu galiem, nest rokās dažādus priekšmetus, lēkāt.

Ir ļoti svarīgi, lai apkārtējā vide būtu piemērota mazulim. Droša un atbilstoša vecumposmam. Tā, lai bērniņš vienmērīgi attīstītos un apgūtu staigāšanas iemaņas, tāpat, vecāki, darbojoties ar mazulīti, vingrojot, veicot kvalitatīvu aprūpi, var veicināt bērniņa pārliecību, par viņa spējām un tādējādi veicināt veiksmīgu mācīšanos staigāt.

Kas var kavēt vai traucēt bērniņam apgūt staigāšanas prasmes?

20180730015212-48749.jpg

  • Sākot apgūt pirmos patstāvīgos soļus, mazulis saslimst – viens no iemesliem, kāpēc mazulītis netrupina staigāt apmācību, ja pirms saslimšanas to cītīgi darījis. Svarīgi šajā brīdī nesteidzināt bērniņu un nebārties, bet būt atbalstošiem un iedrošināt turpināt uzreiz pēc tam, kad mazais jūtas labāk.
  • Pirmie soļi nav vienmēr tikai prieka pilni. Reizēm mazulis pārstāj censties ,atkal celties kājās un spert pirmos soļus, ja pirmā pieredze tam saistās ar sāpīgiem kritieniem.
  • Lielākoties, aktīvi un labi attīstīti bērniņi apgūst staigāšanas prasmes vēl līdz gada vecumam. Bērniņi, kuriem attīstība ir lēnāka un tie savā ikdienā ir lēnāki, staigāšanas prasmes var atnākt arī pēc gada vecuma.
  • Lielāks mazulis staigāšanu uzsāks vēlāk, nekā mazulis, kurš ir mazāka auguma un smalks savā uzbūvē.
  • Muskuļu hipertonuss arī var būt viens no iemesliem, kāpēc mazulis nesteidzas apgūt staigāšanas prasmes. Tam par iemeslu ir saspringta kāju muskulatūra un problēmas nostāties uz pilnas pēdas.  Tam par iemeslu var kļūt arī staigāšana tikai ar zeķītēm. Mazulim jau kopš dzimšanas ir ļoti svarīgi dot iespēju iepazīt pasauli ar plikām pēdiņām. Ja šādas problēmas rodas, ir jāmeklē fizioterapeita palīdzība, kurš varēs ieteikt speciālu ārstēšanu ar masāžas un vingrojumu palīdzību.

Kam jāpievērš uzmanība?

Gadās, ka mazulim staigāšanas laikā formējas nepareizs pēdas stāvoklis. To var pamanīt pavisam vienkārši. Pareizs pēdu izvietojums būtu – abas pēdiņas paralēli viena otrai. Var būt situācijas, kad mazulītis abas pēdiņas liek uz iekšu vai kādu no pēdiņām liek izteikti uz āru. Pie šādām atkāpēm, noteikti ir jāmeklē fizioterapeita palīdzība un jāveic laicīgi korekcija, lai problēma nekļūtu nopietnāka.

Tāpat - pievērsiet uzmanību tam,  cik ērtas ir mazuļa autiņbiksītes. Vai laikā, ko viņš pavada nomodā, apgūstot pasauli un mācoties staigāt, autiņbiksītes nav "pilnas" un smagas. Veiciet to nomaiņu, ja uz autiņbiksītēm esošajā indikatora redziet apzīmējumu, kas liecina par to, ka ir laiks nomaiņai un sekojiet līdzi, lai autiņbiksīšu nomaiņa būtu ērta, jo arī neērtības ko var sagādāt nepiemērota autiņbiksīšu izvēle un to laicīga nenomainīšana arī var kavēt mazulīša vēlmi pilnvērtīgi apgūt staigāšanas prasmes. Tāpēc, Māmiņu klubs iesaka izvēlēties Huggies Pants autiņbiksītes - biksītes, kas ir īpaši piemērotas aktīviem mazuļiem un pirmo soļu apgūšanai! 

20180730021021-78819.jpg

 

Autiņbiksītes Huggies® Pants – par stabiliem un drošiem pirmajiem soļiem.

Lai nekas nestājas mazā staigātāja ceļā!

20180730015433-84939.jpg

Māmiņu klubs, 2018