Mazuļa ceļš līdz pirmajiem soļiem. Palīdzam, ne stimulējam

26. Feb 2018, 13:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa attīstība pirmajā dzīves gadā ir ļoti strauja. Mācās gan mazulītis, gan vecāki. Viens no visvairāk gaidītajiem notikumiem attīstībā noteikti ir staigāšana. To, vēl vairāk par bērniņu pašu, gaida ģimene, draugi, paziņas un arī citas mammas, ar kurām bērniņi dzimuši vienā laikā. Te bieži vien arī sākas satraukums un bažas par sava bērna attīstību.

Nevajag klausīt un pārdzīvot, ja apkārt ir kāds, kas jaunajai māmiņai nepārtraukti norāda un mēģina pamācīt bērna audzināšanā. Katrs bērniņš attīstās individuāli.

Lai gan staigāšana ir būtisks fiziskās attīstības rādītājs un, lielākoties līdz 1 gada vecumam vairums bērniņu jau ir iemācījušies piecelties kājās, ir zināma lietu kārtība, kādā šī attīstība notiek.

No dzimšanas brīža:

Lai mazulītis sāktu celties kājās un nostiprinātu muguras muskulatūru, ir svarīgi ļaut mazulītim attīstīties, bieži laiku pavadot uz grīdas. Guļot uz punča, vai ja mazulītis jau ir iemācīties apvelties, viņš pamazām apgūst telpu sev apkārt, stiepj un ceļ rociņas, tiecas aizsniegties līdz lietām. Papildus stimulēšana, lai mazulītis mēģinātu celties kājās – nav nepieciešama.

Telpas iekārtojums mazuļa pirmajos mēnešos – parūpējamies par to, lai lietas un mantas ir vienā līmenī ar mazulīti, ne izvietotas uz dažādiem paaugstinājumiem. Šajā brīdī mūsu galvenais uzdevums ir noturēt mazulīti uz grīdas, līdz brīdim, kad viņš tiešām ir gatavs savam nākamajam attīstības lēcienam.

Bērniņš ir iemācījies apsēsties?

Ja mazulītis augot, patstāvīgi, sajūtot stabilitāti, ir iemācījies apsēsties, tad vēl vairāk nostiprināt muskulatūru, kas nepieciešama, lai mazulītis stabili spētu piecelties kājās, varam piedāvājot tam atbilstošas rotaļas un nodarbes sēdus stāvoklī, nevis mēģinot viņu piecelt kājās, jo “te augšā” ir tik daudz jaunu iespēju un interesantu lietu.

Stiprinām līdzsvaru. Kad mazulītis ir iemācījies apsēsties, svarīgi turpināt stiprināt bērna muskulatūru, tāpēc, atkal - parūpējamies par vides iekārtošanu, atbilstoši bērniņa vecumam.

Praksē  arvien vairāk tiek izmantota Piklera metode – to apgūt ir iespēja arī Māmiņu kluba Vecāku skolas rotaļāšanās nodarbībās, kopā ar fizioterapeiti Klaudiju Hēlu. Būtiskākais princips – sadarbība, ne nolikšana priekšā vai izdarīšana bērna vietā.

Bērnam būs garlaicīgi un viņš mēģinās celties kājās, pat ja nebūs tam gatavs, ja vietā, kur tas ikdienā rotaļājas uz plauktiem būs daudz un interesantu priekšmetu, rotaļlietu, bet uz grīdas tikmēr nebūs nekā. Bērniņam nebūs interesanti laiku pavadīt uz grīdas, ja tajā mirklī visa jautrība notiks, pieaugušajiem sēžot pie galda vai dīvānā pie televizora.

Arī Jūs drīkstat sēdēt uz grīdas, būt blakus bērniņam, arī Jūs varat un pat vajag, parādīt bērniņam, ka esot uz grīdas laiku var pavadīt jautri un jēgpilni. 

Kad bērniņš jau ir iemācījies stāvēt.

Nu jau Jūsu mazais cilvēkbērns ir izaudzis liels. Tā parasti domā lielais vairums vecāku, sirsnīgi samīļojot savus lolojumus un sveicot ar lielo sasniegumu. Tā tas patiesi ir. Šis ir būtisks sasniegums mazā cilvēka dzīvē, bet tik pat būtiski ir palikt ar mazulīti kopā un nostiprināt viņa jauniegūtās prasmes. Un te nu galvenais uzsvars ir drošība.

Parūpējieties par to, lai tad, kad mazulītis vēl nemāk patstāvīgi no stāvus pozīcijas apsēsties, lai mirklī, kad mazas kājiņas nogurst, mazulītis droši varētu krist uz sava dupša un Jūs būtu blakus, lai to atbalstītu un uzslavētu par viņa sasniegumiem un pirmajiem soļiem.

Svarīgākais ir apzināties, ka bērns būs laimīgs, ja ļausiet tam pasauli iepazīt pašam. Ja ļausiet pirmo saprast, ka viņš no līšanas uz vēdera spēj iemācīties un apgūt rāpošanas prasmes, lai iemācas apsēsties tad, kad pats ir gatavs un pieceļas kājās tikai tad, kad tas ir loģisks viņa attīstības posms, nevis vecāku vai kāda cita ieteikums vai iegriba.

Un ziniet kā vēl Jūs varat palīdzēt mazulim attīstīties dabiski? Lai viņā fiziskā attīstība netiktu mākslīgi stimulēta, bet būtu vecumam un prasmēm atbilstoša?

Laikā, kad mazulītis kļūst aktīvs – pielāgojiet aprūpes principus un nemainiet autiņbiksītes uz pārtinamās virsmas tikai guļus stāvoklī. Iemācieties kopā ar bērnu veikt aprūpi arī tad, kad mazulītis ir sēdus stāvoklī vai stāvus. Veiciet aprūpi uz grīdas.  Šajā brīdi arī iespējams ir īstais mirklis, lai parastās autiņbiksītes nomainītu pret autiņbiksītēm – biksītēm. Tas noteikti atvieglos kustīga mazuļa ikdienas aprūpi.

 Liekas, ka ir neiespējami nomainīt autiņbiksītes un apģērbt aktīvu mazuli? Tādu, kurš ir iemācījies apsēsties vai piecelties kājās? Nebūt ne. Ieskaties – Huggies rubrikas “Mazulis Tavās rokās” videoieteikumu sērijās fizioterapeite Klaudija Hēla parādīs kā to izdarīt!

Māmiņu klubs, 2018