Mazuļa aprūpe ikdienā

Mazuļa aprūpe ikdienā

22. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai mēs veicot mazuļi aprūpi ikdienā, iedomājamies, ka daudz nozīmīgāks par galarezultātu ir process? Katra darbība ko veicam un katra kustība, ko ļaujam veikt ārpus mūsu ierastās kārtības, daudz labāk palīdzēs mazulim atrast sevi un ielikt pareizos akcentus attīstībā. Autiņbiksīšu maiņa ir viena no pirmajām lielajām mācībām – jau tās laikā mazulis sevi var apzināties kā personību. Ja vien mēs viņam to ļaujam. 

Māmiņu kluba Vecāku skolas speciāliste, fizioterapeite Klaudija Hēla uzsver vecāku lomu mazuļa attīstībā, tieši caur ikdienas parūpes veikšanu, kura nedrīkst būt "ātri nomainām autiņbiksītes un turpinām darīt citas ikdienas lietas"

Ieteikumi jēgpilnai mazulīša ikdienas aprūpes veikšanai:

  • Veicam bērniņa aprūpi vienmēr vienā un tajā pašā vietā – tā viņš jutīsies drošāk;
  • Atceramies, ka procesu vadām mēs – tomēr, ļaujam izpausties arī viņam – tas attīstīs pašapzinīgas personības īpašības;
  • Pastāstiet viņam, ka esat pamanījuši gan viņa šķelmīgo skatienu, gan roku vai kāju kustības;
  • Kurš teica, ka autiņbiksītes lielākiem bērniem nevar mainīt sēdus vai stāvus pozīcijā? Iespējams, ka šādi Jums abiem patiks pat labāk. Tikai parūpējies, lai celšanās kājās un apsēšanās būtu droša
  • Izveido rituālu – pastāsti bērniņam par to, ko darīsi un dari – pazīstamas sajūtas un darbības radīs mazajam drošības sajūtu. Viņš nebūs satraukts.

Problēma nav bērnā vai vecākos – problēma ir procesā. Izmainiet to un jūs abi iegūsiet  iepriecinošu galarezultātu

Ikviens mazulītis ir pelnījis cieņpilnu attieksmi un rūpes, tāpēc būtu svarīgi atcerēties, ka tieši šādi, uzmanīgi un rūpīgi mainot autiņbiksītes, aprunājoties ar mazulīti un respektējot arī viņu, mes varam ielikt savos bērnos ļoti vērtīgus pamatu, kas mazulītim sniegs drošības sajūtu un sirds mieru. 

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā
22. Dec 2017, 19:44

"...kura nedrīkst būt "ātri nomainām autiņbiksītes un turpinām darīt citas ikdienas lietas" - vai, cik gudri."
Man brīžiem liekas, ka K.Hēlas pamācības būtu kā no citas planētas. It kā vecākiem būtu tik daudz laika un pacietības veltīt tādu uzmanību kaut kādu pamperu nomaiņai. Jēziņ, ja pieet ar šādu attieksmi katram sīkumam, kuram atvēl vēl laiku, tad mums ar 24h diennaktī nepietiktu.