Mazie rūķi palīdz man, puteklīši apkārt skan

Mazie rūķi palīdz man, puteklīši apkārt skan

06. Dec 2014, 23:57 saulux10 saulux10

Sveicinātas visas lielās un mazās rociņas,

Piekritīšu, mūsu bērni ir lieli, čakli un vārdos nenovērtējami palīgi mūsu ikdienā, arī manā. Tā kā man ir divi palīgi, tad bildītes atlasīju dažādas, gan Nikoliņas palīdzīgās rociņas, gan Amandas mazās, bet brašās, palīdzēt gribīgās un čaklās rociņas. Tad nu sākšu savu stāstiņu, kā tad man palīdz ikdienas drabos mazās čaklās rociņas.

Tā kā dzīvojam laukos privātmajā, tad darbi ir ar liku likām, un ne tikai mājas iekšpusē, bet arī ārpusē, tas ir,  sākot no sējas darbiem, beidzot ar ražas novākšanu. Sējas bildītes diemžēl man nav fiksētas, bet ražas novākšanas gan. Jau no mazām dienām Nikoliņai ir paticis nākt man palīgā uz dārzu, novākt gan gurķus, burkānus, kartupeļus, plūmes, ķiršus, gan visus pārejos gardumus, ko mums nesusi vasara un rudentiņš. Mūsu darbiņi ritēja tā, kad es plūcu un meitiņa nesa un meta traukā vai grozā.Jāsaka gāja lēni, bet lūk, tieši šajā vietā mūsu bērniņi māca mums būt pacietīgiem, jo arī viņie jabūt lielai pacietībai, lai tiktu pāri zāles stiebriem, vagām un saaugušajiem dārzeņiem. Ar prieku skatos uz bildēm, kuras iemūzināju, jo tagad ir patiess prieks paskatīties, kā man ir palīdzējusi mana mazā peciņa. Kad gatavojam ēdienu, tad meitiņa nāca un vēljoprojām nāk palīgā man nomazgāt dārzeņus, tagad, kad Nikoliņai ir jau pāri četriem gadiem. viņa nāk palīgā arī mizot gurķus, burkānus, kabačus ar speciālu nazīti, tāpat smērē sviestiņu uz rīta sviestmaizēm un saliek sagrieztos tomātinus, gurķīāus, sieru vai desu.

 

20141206223905-10438.jpg

Esot mazai, meitiņai patika nest vistām graudiņus ar mazo spainīti un vērot kā tās tos apēd, tikpat aizraujoši bija doties pakaļ ziediem, ar ko izdaiļot māju, visvairāk viņai patika saulespuķes, saulainas un prieka piepildītas. Es tās nogriezu, bet meitiņa kā varone nesa tās uz māju :)

20141206223951-24250.jpg

Nākot ziemai, ārā sasnieg sniegs un mums pašiem tas vis ir janotīra, tad arī meitiņa ar savu lāptiņu braši dodas palīgā un cītīgi tīra sniedziņu kā nu māk. Tāpat kā šogad, tā arī citus gadus nāk ziemassvētki un mājas darbu saraksta ir arī eglītes sagādāšana, to uzstādīšana un rotāšana. Nikola uz šo ir liels fans, sākot uz iešanu uz mežu, nesot to majās pieturoties pie egļu galotnes, bet mājās cītīgi verot krāšņās bumbiņas uz egļu asajiem zariem.

20141206224032-91776.jpg

Viņai ĻOTI ĻOTI patīk palīdzēt virtuves darbos, precīzāk, ēdiena gatavošanā. Manuprāt nav tāds darbs ko viņa nevēlas palīdzēt, bet ja pasaku ka man nevajag palīdzēt, tad sākas liels tracis. Tad nu dodu darbiņus, lai mācās, lai apgūst un darbojas ar savām rociņām. Visbiežāk sanak sakult olu, rullet mīku, sagriezt kartupeļus, burkānus un desu salatiem, rotāt ēdienu un citus mazus un vienkaršus darbiņus.

20141206224120-37672.jpg

Tagad, kad mazā māsa ir paaugusies, tad arī viņa pievienojas mūsu virtuves darbiem, padod dažādus prieksmetus, kaut ko pabārsta un atri iebāž mutē un smejas uzjautrinot mūs. Nikoliņai ļoti patīk palīdzēt pasniegt ēdienu, vienalga, kas tas būtu, gan kūkas izdala cieminiem, gan ēdienu aiznes pie galda, ka arī palīdz saklāt galdu.

20141206224219-87799.jpg

Amandiņai atkal vairāk patīk darboties ar dažādiem prieksmetiem ārā un iekšā, piemēram, ar slotu, grābekli, lāpstu un lupatiņām- ar tām tiek slaucīts viss, galdi, gultas, durviss un vis, kam viņa tiek klāt.

20141206224308-43455.jpg

Tā kā palīdzīgās rociņas ik dienu palīdz kādā mājas darbā, tad savā bilzu arhīvā atradu arī dažādas bildītes, kā bērni ir palīdzējuši dažādos citos darbos, tīrījusi puķēm nost putekļus, ar mitrajam salvetēm tīrītas grīdas, kurpes, sakrāsotas rokas un kājiņas, tapat atradu , kur meitiņa cītīgi taisa vaļā lādes un palīdz nevis ielikt, bet gan izvilkt drēbes no lādēm, ka arī bildes, kurās ar putekļu sūcēju mēģina kaut ko izsūknēt, lai gan knapi var to noturēt savā mazajā rociņā, tagad gan, kad meita jau liela, ja kaut ko sabārzta vai izber, aši aiziet pēc putekļusūcēja, izvelk vadu, iedarbina un cītīgi sasūkne sastrādāto šmuci, tāpat tiek sakopti arī māsas nedarbi. Vislabāk man patika, kā meitiņa sakopta pēc ikdienas darbiem, man aizejot uz minūtīti, atkal iesēdās bļodā sataisot atkal darbiņu no jauna. Tā kā ikdienas darbos ir arī dažādi mirkļi, kas liek atcerēties tos un pasmieties.

20141206224351-33332.jpg

Jau no mazām dienām, Nikolai ir paticis nest drēbes uz veļas mašīnu, likt tās iekšā un ieliet veļas mazgājamo līdzekli un mana pavadībā ieslēgt podziņas. Tagad siem darbiem it visā pievienojas maza māsiņa, ja liela kaut ko dara, tad arī mazā vēlas darīt to pašu. Slaucīt grīdu, kārtot kurpes, slaucīt puteklīšus un citus darbiņus.

20141206224449-39432.jpg

Kamēr Nikola ir bērnudārzā, tikmēr mazā, palīdz un skatās ko daru es, es slauku putekļus, bet tikmēr viņa savas kurpītes mazgā mana skalojamā ūdenī. Es sūcu putekļus, bet Amandiņa groza man putekļu sūceja ātrumus, vai arī izslēdz āra to...Gatavojoties Lieldienām, Berni ir lieli entuzaisti krāsojot olas, tā ir vesela mākslas nodarbība, sakot ar prieksmetu un dažādu lietu sagatavošanu, krāsošanu, beidzot ar vietas sakopšanu un savešanu kārtībā.

20141206224535-29573.jpg

Parasti, kad esam divatā ar maziņo pa māju, tad saku, lai sakārto savas mantas, tad tās tiek sakārtotas šādi kā nākošajā bildītē, visu saliek (cik vien var) savā spēļu virtuvītē un ātri aizver durvis lai nekrīt ārā...

20141206224621-65024.jpg

Tapat abām patīk piedalīties manos majas dekorāciju veidošanas darbos un protams , kuram gan ik pa reizei nepatīk arī " palīdzēt" mājas savandīšanā :D

20141206224701-48372.jpg

Nedarbi, nedarbiņi, mammas izsmērētie smēri, sakrāsotie paklāji un izbērtie milti, tie laikam ir sadarīti ik katrā mājā.

20141206224829-77268.jpg

Bildītes uzņemtas pagājušos ziemassvētkos, kad cepām pīrādziņus, Nikoliņa palīdzēja satīt, apsmērēt ar olu un parkaisīt ar sezama sēkliņām, bet pēc tam lepni visiem stāstīja ka vina cepa un visus cienāja. Nikolai arī patīk nākt palīgā mazgāt traukus, es mazgaju, bet viņa citā bļoda tos noskalo.

20141206224911-65963.jpg

Sagaidot šī gada pirmo sniedziņu, meitiņas gan palīdzeja atbrīvoties no lielakā sniega to pasķūrējot ar laptiņu un ceļot lieliskus sniegavīrus.

20141206225037-20473.jpg

Bet noslēdzot šo stāstiņu, vēlos pateikt LIELU LIELU PALDIES maniem brašajiem palīgiem, par centību, par izpalīdzību un galvenokārt ,nepiespiesto darbiņu, ko viņas dara ar labpatiku, ar prieku un lielu aizrautību.It īpaši, kad bērniņš aug lielāks, aug lielāka izaugsme un čaklākas rociņas, lai darbiņs ietu raitak uz priekšu. Atceroties savu bērnību, atceros, kā pati gāju palīgā savai mammai, mazgaju traukus, biju slapa no galvas līdz kajām, bet palīdzeju, jo tad man tas sķita tik liels piedzīvojums, kuru velejos atkārtot vel un vēl, atceros ka palīdzeju cept kūkas un gatavot ēst! Domaju ka arī manām meitenēm tas ir liels piedzīvojums, kuru es nevēlos atņemt un ļauju darīt viņām dažādus darbiņus, lai rodas interese, pieredze un piedzīvojumu kāre, tūrklat tīra māja ar čaklajām rociņām. Varbūt ir darbiņi, kurus esmu piemirsusi pieminēt, jo tie ir ļoti daudz, bet visa visumā varu būt lepna, par mazajam bitītēm, kuras čakli palīdz mūsu ikdienas majas darbos.

Lai jauka darbošanās arī jums un jūsu mazajām rociņām,

Baiba ar meitiņām.