Mazgāšanas līdzekļi un bērna veselība

Mazgāšanas līdzekļi un bērna veselība

30. Jan 2018, 22:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tīrība mājās ir svarīga ikvienam no mums, sevišķi laikā, kad ārā ir ziema un apkārt klejo dažādi vīrusi. Mūsdienās cilvēki dzīvo ļoti aktīvu dzīves ritmu, kad ikdienas steigā arvien mazāk pievēršam uzmanību tam, kādus sadzīves tīrīšanas līdzekļus mēs izvēlamies un kāds vispār ir produktu sastāvs, kurus lietojam. Mēs regulāri uzkopjam mājokli un rūpējamies par tīrām rokām, bet vai mēs zinam ar kādiem līdzekļiem izvēlamies tīrīt mājokli un vai tie ir veselībai draudzīgi? Kādu iespaidu šie līdzekļi atstāj uz mums pašiem?

Šos jautājumus es uzdevu arī sev. Bet lai nonāktu līdz atbildēm, man bija tāls ceļš ejams.....Es atzīšos, agrāk biju ļoti iecienījusi smaržvielām piesātinātos veļas mīkstinātājus pēc kuriem drēbes smaržoja vēl vairākas dienas. Tāpat izvēloties līdzekļus mājokļa uzkopšanai, likās jo spēcīgāks- jo labāks, pat nepadomājot par produktu sastāvu. Mūsu ģimenē aug trīsgadīgs dēliņš un tieši pirms trīs gadiem mums nācās iepazīties ar pavisam negaidītu viesi- alerģiju, kuru ierosinājuši visi ķīmiskie un smaržvielām piesātinātie veļas mazgāšanas līdzekļi.  Kad ģimenē piedzima dēliņš, jau pēc neilga laika pamanīju uz ķermeņa sarkanus un sausus plankumus.

Tie jo dienas auga plašumā un mazulim radīja lielu diskomfortu un niezi. Tā nu ar steigu mēs nonācām alergologa praksē, kur tika uzstādīta diagnoze- atopiskais dermatīts, kurš kā izrādās ir ļoti plaši atpazīstams. Tika veikti visi nepieciešamie testi un analīzes un un pie vainas tika atzīti tieši veļas mazgāšanas līdzekļi, kurus ikdienā lietojam un kuri izprovocējuši alerģisko reakciju. Alergologs mums izrakstīja dārgus aptiekā nopērkamos medikamentus ar kuru palīdzību panācām efektu un slimība mazinājās, bet lai izvairītos no slimības paasinājuma, medikamentus nācās lietot regulāri.

Tā nu es sāku aizdomāties par veļas mazgāšanas līdzekļiem kurus lietojam ikdienā un nomainot mājās visus plaši pazīstamos ķīmiskos līdzekļus uz ekoloģiskiem tīrīšanas līdzekļiem, efekts bija tūlītējs. Jāatzīst gan, ka mani meklējumi pēc tiešām efektīviem un satura ziņā ekoloģiskiem līdzekļiem tiešām nebija viegli. Tā nu es sāku ļoti padziļināti meklēt dažādu literatūru, zinātniskos rakstus un raidījumus, lai saprastu kam patiesībā ir jāpievērš uzmanība izvēloties sadzīves tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļus. Man atklājums ir ASV zīmola TRI-BIO produkti, kuri tiešām atbilda tam ko meklēju- bez smaržvielām, krāsvielām, super efektīvi un par pieejamu cenu. Manu uzmanību pievērsa šī zīmola moto: “Dzīvo bez alerģijas!” Biju pārsteigta, ka šos produktus ir iespēja iegādāties gandrīz visos lielveikalos- Rimi, Maxima, Cenuklubs, Depo u.c. Tā nu visas ar alerģiju saistītās problēmas pazuda un dēliņa maigā āda atkal staroja. Šajā mirklī es sapratu, cik lielu lomu mūsu ikdienā spēlē veļas mazgāšanas līdzekļi. Bet, kā nu ne, ja tie ir saskarē ar mūsu ādu!

Vairums cilvēku aizdomājas par šo tematu tikai tad, kad sākas kādas veselības problēmas, kā tas bija mūsu gadījumā. Bet alerģija ir viena no tām kaitēm, kura var pārsteigt jebkuru jebkurā dienā un vecumā. Esmu veiksmīgi nosargājusi sava bērna un ģimenes veselību, bet kā tad īsti alerģijas rodas?

Kā izrādās, ķīmisko līdzekļu saturošās kaitīgās vielas iedarbojas uz ādu, tajā skaitā gļotādu. Jutīgākiem cilvēkiem reakcija parādās ļoti strauji ar niezi, šķaudīšanu, klepošanu, acu asarošanu un izsitumiem, tāpat radot apdegumu vai iekaisumu. Bet ne vienmēr cilvēkiem reakcija parādās tūlītēji, bieži vien nākas dzirdēt piezīmes, ka man jau alerģijas nav, bet drēbes mēs mazgājam visi, automātiski ka šīs dŗebes mēs pec tam velkam mugurā, vai arī guļam gultasveļā kura mazgāta ķīmiskajās vielās. Laika gaitā ādā veidojas iekaisums un sīkas mikroplaisiņas, caur kurām ļoti viegli iekļūst alergēni, tādejādi atstājot ļoti nelabvēlīgu ietekmi uz imunitāti, kā rezultātā cilvēks var sākt slimot un veidoties ļoti nopietnas veselības problēmas

Bet kam tad īsti ir jāpievērš uzmanība? Tā kā ģimenē aug bērns, es ikdienas satopos ar grūti iztīrāmiem traipiem. Man ir ļoti būtiski, lai veļas mazgāšanas līdzekļi ir ne tikai ekoloģiski, bet arī tiek galā ar visu veidu traipiem. Rūpīgi apskatot un salīdzinot dažādus produktus, mani ļoti pārsteidza, ka ne vienmēr uzraksts EKO  uz etiķetes apliecina ekoloģisku, videi un cilvēkam nekaitīgu sastāvu. Ļoti daudzi ražotāji un arī specializētie eko veikaliņi maldina cilvēkus. Kā izrādās, EKO produktiem uz iepakojuma ir atrodami atbilstoši marķējumi, kas apliecina, ka produkts ir atzīts ar EKO sertifikātu. Pats būtiskākais man, izvēloties produktus bija- lai tie nesatur smaržvielas, krāsvielas un citas ķīmiskas vielas. Jebkuras mākslīgi pievienotās smaržvielas kā izrādās ir potenciāli lielākais iespējamais alerģiju izraisošais faktors.

TRI-BIO produkti tiešām ir bez smaržvielām, veļa vienkārši smaržo pēc tīrības, turklāt produktiem uz iepakojuma ir ECO GREEN un ECO LABEL sertifikāti, kā arī tos iesaka Astmas un Alergijas Biedrība, kas manī rada tiešām ticību. Man ir ļoti patīkami, ka šos produktus ģimenē varam lietot pat bez cimdiem un tie ir nekaitīgi pat mūsu mazākajam ģimenes loceklim. Tāpat nteresējoties padziļinātāk, es sāku pievērst uzmanību tam, cik koncentrēts ir veļas mazgāšanas līdzeklis. Drēbes mēs tomēr mazgājam ļoti bieži, līdz ar to, arī naudiņa tiek patērēta. Es sāku pievērst uzmanību nevis plaukta cenai vai tilpumam, bet gan parēķinu cik tieši mums izmaksā viena mazgāšanas deva un cik ilgam laikam produkts pietiks. Piemēram, dažādu zīmolu veļas līdzekļi 1 litra iepakojumā veikalā var maksāt līdzīgi, bet viens paredzēts 15 mazgāšanas reizēm, otrs - 25. TRI-BIO veļas mazgāšanas līdzekļi ir īpaši koncentrēti un pietiek veselām 30 mazgāšanas reizēm. Ir tik patīkami, ka produkts pietiek tik ilgam laikam, turklāt finansiāli tik ļoti sanāk ietaupīt!

Viens no iedzīvotāju veselības problēmu rašanās iemesliem ir šī tik tiešām nepārdomātā un vieglprātīgā sadzīves ķīmijas produktu lietošana. Diemžēl patērētāji joprojām uzskata, ka informācija uz mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu iepakojuma nav svarīga vai arī tā neko neizsaka. Esmu veiksmīgi nosargājusi sava bērna veselību, turklāt domājot par sevi un vidi apkārt, es izvēlos arī traukiem un mājas uzkopšanai, tikai ekoloģiskus tīrīšanas līdzekļus, lai neapēstu un neelpotu nevajadzīgas un kaitīgas vielas. Mēs taču ikviens vēlamies dzīvot drošā un veselīgā vidē, īpaši, ja mājās aug arī bērni. 

20180129174720-10476.jpg