Mans bērns ir kreilis, nu un.

Mans bērns ir kreilis, nu un.

15. Aug 2017, 22:18 lauruxs87 lauruxs87

13. augusts pasaulē tiek atzīmēta kā pasaules kreiļu diena. Un arī manā ģimenē aug kreilis , tas ir mans dēls.

Interesanti.

Pirmo reizi tā tika atzīmēta 1992.gada 13.augustā pēc britu Kreiļu kluba iniciatīvas.
Pēc statistiķu datiem, aptuveni 10% iedzīvotāju ir kreiļi.
Kreilība ir sekas smadzeņu labās puslodes dominancei pār kreiso smadzeņu puslodi, tādēļ kreiļiem ir attīstītāka asociatīvā, intuitīvā, tēlainā un telpiskā domāšana, bet mazāk attīstīta loģiskā, racionālā domāšana.

Bet agriežoties, pie mana dēla. Jau pirms dēls bija sasniedzis 3 gadu vecumu novēroju ka dēls vairāk darbojas ar kreiso roku. Bet lasīju ka vēl līdz 3 gadu vecumam bērni var darboties ar abām rokām. Nu dēlam ir jau 4 gadi un dominējošā roka ir kreisā. Ēšana vienmēr notiek ar kreiso roku, arī zīmē ar kreiso roku.
Arī mūsu ģimenē ir kreiļi- mana mamma ir "pārmācīts " kreilis, vīra brālis ir kreilis, bet otrs vīra brālis abrocis.
Runājot par "pārmācīto"  kreili. Tas nāk no padomju laikiem, kad kreiļiem neļāva izpausties un rakstīt, zīmēt , vai ēst ar kreiso roku. Jā es es arī šobrīd esmu dzirdējusi ka nevajag ļaut bērnam ēst ar kreiso roku un esot jāmāca kā "pareizi" to darīt. Parasti šādus komentārus uzņemu ar vieglu smaidu un ļauju bēnram pašam izvēlēties savu ceļu.

Kā ir ar jums? Parunāsim?

Vai kāds no jūsu bērniem ir kreilis? Vai varbūt jūs pašas?
Kā mācīt bērnam rastīt?Ar labo, vai ļaut ar kreiso?

Sheridana Sheridana 16. Aug 2017, 11:15

mans dēls arī vairāk izmanto kreiso roku, ēd ar kreiso, zīmē ,redzu ka viņam tā ērtāk
😀

lauruxs87 lauruxs87 15. Aug 2017, 22:49 cecii

Es esmu mēģinājusi piedāvāt ēst ar labo roku , bet nē vienmēr ēd ar kreiso. Redzēsim kā būs ar rakstīšanu, jo zīmē ar kreiso.

Mans dēls radoši izpaužas dziedāšanā. Ja neatceras vādus izdomā, bet melodiju dzied to pašu. Redzēsim kā būs ar citām radošām izpausmēm.

cecii cecii 15. Aug 2017, 22:46

Man ir vēl savādāka teorija - vienmēr esmu mudinājusi bērnus vienlīdz labi darboties ar abām rokām. Gan ēst, gan rakstīt gan ar labo, gan kreiso. Laika gaitā jau dominējošā roka parādās un sāk vairāk darīt ar vienu roku.
Esmu redzējusi īpaši apdāvinātus bērnus, kam abas rokas vienlīdz labi darbojas.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 15. Aug 2017, 22:23

Jā, mana lielā meita ir kreile! Nezinu,vai iedzimts vai nē,bet vīrs ir "pārlauztais" kreilis- padomju skola taču. Bet meitai,kad bērnudārzā jautāja,ko darām, atļāvām darboties ar roku,kas ērti. Un tā jau saka,ka kreiļi ir radošie pārstāvji un mūsu meitā to ļoti novērtēju- radošums spiežas pa visām vīlītēm 😀