Mammu Bizness: Absolutsed.lv - veselīgu ēdienu receptes, zaļumi un iespēja iegādāties ģimenei sezonālo pārtiku!

Mammu Bizness: Absolutsed.lv - veselīgu ēdienu receptes, zaļumi un iespēja iegādāties ģimenei sezonālo pārtiku!

11. Aug 2015, 10:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai jums patīk gatavot ēst? Un gatavot veselīgi? Bet vismaz viena recepšu grāmata taču jums mājās ir? Klau, piedāvājam ielūkoties vienā fantastiskā gardēžu pasaulē caur šo lielisko, interesanto iepazīšanās stāstu! Laipni lūgtas, iepazīstieties ar Ilzi Lipsku!

Kas iedvesmoja Tevi izveidot savu biznesu? Kā nonāci līdz šai idejai?

Bērni. Kas gan cits, ne? Lai gan mums ar vīru apprecoties bija vīzija, ka gribam gan dzīvot, gan strādāt laukos, tomēr ko un kā - par to nebija ne jausmas, vai precīzāk - ideju bija pārāk daudz, laika pārāk maz. Kad piedzima pirmais bērns, sākām audzēt dārzeņus.. ai, pirmie gadi bija traki - tagad atskatoties, domāju - bijām jauni un dulli - viens strādā algotu darbu, otrs ir mājās ar vienu (un pavisam drīz ar diviem) mazu bērnu - un vēl paralēli tam gribējām savu saimniecību. Bet no otras puses skatoties, savu saimniecību gribējām tieši tamdēļ - bērniem laukos ir forši, un arī savu darba dienu vari plānot tā, lai varētu visu savienot. Jā.. bērni bija gan iedvesma (jo gribējās savus, ekoloģiskus dārzenīšus pirmajiem biezenīšiem), gan arī motivācija (bērnu dēļ gribējās darbu, ko pats vari plānot un kontrolēt, lai varētu pavadīt laiku ar bērniem tad, kad tas ir vajadzīgs).

20150811101659-54690.jpg

- Kad un kā sāki savu biznesu?

It kā varētu minēt 2007. gadu, kas ir mūsu vecākā dēla dzimšanas gads, bet toreiz mēģinājām apvienot neapvienojamo. Nevar būt sava saimniecība, kurā tu strādā uz pusslodzi vai tikai brīvdienās. Tā nekas nenotiek. Tāpēc par sākuma gadu skaitam 2011. gadu, no kura esam te laukos pavisam, un visu enerģiju veltam savas saimniecības attīstībai. Šogad pieteicāmies uz bioloģisko sertifikāciju. 

- Ko tieši tu radi,ar ko ir saistīts Tavs bizness un kā sākās viss tavs radošais process? Kas tevi iedvesmoja, pamudināja uzsākt kaut ko pašai?

Līdz ar bērnu piedzimšanu sāku interesēties par veselīgāku dzīvesveidu. Ak, cik dārzeņi ir dažādi! Jau cik gadus tie ir mūsu pamatpārtika, un neapnīk. Sezonā kabačus varu ēst rītā un vakarā, tos var tik dažādi pagatavot! Tāpēc ne tikai audzējam dārzeņus, bet arī blogā padalamies ar receptēm.  

Pētot sēklu katalogus, sapratu, cik nabadzīga ir lielveikalos piedāvātā izvēle. Pat tirgos! Tā dzima sapnis par naturālo saimniecību, gribu, lai dārzeņi mums pašiem nebūtu jāpērk. Esam maza saimniecība, bet vēlamies izaudzēt no visa nedaudz kaut ko, arī tādas šķirnes, ko lielie audzētāji tirdzniecībai neaudzē. Pirms 7 gadiem atceros motivāciju, pie kuras pieķēros - ja es tādas lietas meklēju un nevaru nekur nopirkt, noteikti arī kāds cits meklē. Es varētu tādas izaudzēt un piedāvāt.  Šis gads mums ir īpašs, jo beidzot esam tikuši līdz sezonas dārzeņu un zaļumu kastu realizācijai. Tā ir kaste ar dārzeņiem, kas attiecīgajā nedēļā ir sezonā. Mēs neesam lielveikals, un ja kādam dārzenim sezona beidzas, tad beidzas. Tāpēc gribētu arī citus aicināt - ēdiet sezonāli, baudiet vietējos labumus. 

Apstāties neplānojam, un nākamais pakāpiens būs pārstrāde, bet par to vēl ne. Esam pašā iesākumā. Eksperimentējam. 

20150811101825-62243.jpg

Šobrīd ir sanācis tā, ka mēs ar lauksaimniecību nodarbojamies visu cauru gadu, arī ziemā audzējam zaļumus - dīgstus. Mēs jau smejamies, ka esam izdarījuši tā, ka brīvo mēnešu nav vairs vispār. Parasti daudzi brīnās, ko ar tādiem dīgstiem iesākt. Pieraduši mēs esam pie lociņiem, kas būtībā ir tas pats, bet šādi audzēt var ļoti daudzus zaļumus. Zirnīšus, kressalātus, brokoļus, kāpostus, redīsus. Kā jau lociņus un dillītes - var ievienot visam. Vēl vairāk - var ēst vienkārši tāpat. Kā uzkodas. Reiz Ernestam teicu, ka viņam būs jābrauc līdzi uz visiem semināriem, kuros stāstu par zaļumiem, jo daudzi rauc pieres - bērni tiešām kaut ko tādu ēd? Lai viņš sēž malā un ēd zaļumus, kamēr es stāstu. Tā vislabākā reklāma, ne?

20150811101815-51266.jpg

- Kas ir tas, kas šajā procesā liek virzīties uz priekšu un meklēt arvien jaunas un jaunas idejas?

Tā "puspajokam" varētu teikt - vēders. Mēs ģimenē daudz ēdam dārzeņus, un to dažādība ir fantastiska - iespējas, kā pagatavot,ļoti daudzveidīgas. Katru gadu eksperimentējam, ne tikai izvēloties nezināmas šķirnes, bet arī gatavojot pēc tam izaudzēto.  

- Vai Tev ir arī sava mājas lapa, kur aplūkot un iegādāties radītās lieta? Kur par tevi, taviem ražojumiem var uzzināt vairāk?

www.absolutsed.lv ir galvenokārt blogs ar receptēm, bet tajā ir atrodama arī informācija par mūsu saimniecību un par iespējām pasūtīt dārzeņus un zaļumus. Īstenībā man šķiet, ka iemesls, kāpēc cilvēki (vismaz statistiski) maz ēd dārzeņus ir tāds, ka viņi īsti nemāk tos pagatavot, tāpēc mūsu mērķis ir ne tikai izaudzēt, bet arī parādīt, pastāstīt, kā pagatavot. Un aicināt - ēdiet to, kas ir sezonā. 

- Kā ir ar reklāmu? Bez reklāmas nav nekā, kur un kā reklamē savu uzņēmumu?

Izmantojam sociālos tīklus, pāris reizes esam atbalstījuši ar savu izaudzēto pasākumus, līdz ar to logo ir pabijis uz afišām, bet vislabākā reklāma ir tā, kas iet no mutes mutē. Šobrīd kā četru bērnu ģimene ar diviem auklējamiem bērniem uz tirdziņiem netiekam, tāpēc piedāvājam tikai piegādes pēc iepriekšēja pasūtījuma. 

20150811101843-76794.jpg

- Kā ir ar šādu preču konkurenci? Vai arī tādu esi pamanījusi?

Vismilzīgākā! Vai tad ne? Lielveikals, tirgus, mazdārziņi, vecmāmiņas. Esam jau daudz dzirdējuši ieteikumus, pamācības, ka tos dārzeņus nevienam nevajagot. Bet vai jūs piekrītat? Protams, konkurence patiešām ir. Bet mēs kā maza (topošā bioloģiskā) saimniecība neesam uzstādījuši sev mērķi - pabarot pasauli vai iekarot lielveikalus, vai izēst kādu citu no tirgus. Mēs audzējam dārzeņus, zaļumus visu cauru gadu, ēdam paši un piedāvājam tiem, kuri to vēlas. 

- Kāpēc Tavu uzņēmumu sauc tieši šādi? Kā pie šāda nosaukuma nonāci?

Šobrīd mūsu saimniecības logo ir tapis no bloga nosaukuma, kurš savukārt tapa spontāni, tā laika studiju ietekmē. 

- Kā kopumā raksturotu to, ko radi tu? Varbūt ir kāds firmas moto?

Dzīvo zaļāk! Ēd sezonāli! Mēs audzējam dzīvu pārtiku, cenšamies piegādāt patērētājam to pēc iespējas svaigāku, cik nu vispār var piegādāt, un mūsu moto.. vai drīzāk būtu jāsaka mērķis - iedvesmot dzīvot zaļāk, veselīgāk, vairāk piedomāt par pārtiku, ko ēdam un ko dodam saviem bērniem. 

20150811101746-95677.jpg

- Parunāsim par bērniem! Pastāsti par viņiem!

Mēs šobrīd ģimenē esam seši.  Es, vīrs un mūsu četri bērni - divi dēli un divas meitas. Ernests 7 gadi, Intra 6 gadi, Jānis 2 gadi un Egija 2 mēneši. Var tik pabrīnīties, cik bērni ir dažādi vieniem un tiem pašiem vecākiem. Ikdiena šobrīd ir viens jautrs un traks jampadracis, bet ja vien es pa dienu izbrīvēju sev 30 minūtes, lai atvilktu elpu, ir labi. Bērni ātri izaug, tāpēc baudam šodienu. 

- Cik viegli vai cik grūti ir savienot darbu un biznesu ar ģimeni un ikdienu?

Viegli nav, bet grūti arī nav. Esmu pieķērusi sevi pie domas, ka savu biznesu ir daudz vieglāk savienot ar bērnu audzināšanu nekā citu darbu, jo kad tu pats sev esi saimnieks, tavs laiks ir tavs laiks - prioritātes tu saliec pats, un paņem brīvdienu tad, kad ģimenei tas ir vajadzīgs. Jā, citu reizi ir bijis, ka jāstrādā pa naktīm, jo kaut ko padarīt var tikai tad, kad bērni nolikti gulēt, bet kā jau minēju - runa ir par prioritātēm. Mūsu gadījumā bērni, kad paaugas, arī var iesaistīties, un nopelnīt savu pirmo kabatas naudiņu. No kādiem 5 gadiem bērniem ir savi darbiņi, ko ja vēlas, var palīdzēt. Jā.. protams, mēs ar vīru klusībā sapņojam, ka kādam no bērniem gribēsies mūsu iesākto turpināt. Bet neiespringstam. Galvenais, ko gribam bērniem iemācīt - jādomā ir ar savu galvu, un jādzīvo dzīve tā kā tu pats vēlies, nevis apkārtējie. 

20150811101757-35057.jpg

- Kā bērni palīdz Tavā biznesā? Ar idejām? Modeļiem?

Savu palīdzīgo roku viņi piedāvā visur. Pat ravējuši jau ir, kaut gan... īsti par ravēšanu to laikam nevar nosaukt. Nu... kā kādreiz - kolhoza biešu vagas. Es gan pati tādas neesmu ravējusi, bet vīrs ir. Tāda bērnība mūsu bērniem nebūs, jo nevienu darbu nespiežu. Bet ja viņi kaut ko piedāvājas palīdzēt, tad to darbiņu arī runājam, ka ir jāpadara - nevar pamest pusratā. Šobrīd abi vecākie bērni, kad izaugšot lieli, būšot dārznieki. :) Meita audzēšot puķes, dēls dārzeņus. Tātad riebums pret lauku darbiem nav iedzīts. 

20150811101900-72774.jpg

- Vai Tu vari teikt,ka būšana par mammu ir iedvesmojusi Tevi lielām lietām?

Spilgti atceros vienu ainu no studiju laikiem. Jālasa un jāraksta mums bija daudz, un viena kursabiedrene, kurai bija maza meitiņa, vienmēr visu bija paspējusi izdarīt, izlasīt, savukārt es - bez bērniem, ne. Toreiz nudien nesapratu - kā tas ir iespējams! Bet, kad pašai piedzima bērni, sapratu.. Laika jau vairāk nepaliek. Tas, ko kļūstot par vecākiem iemācās - labāk plānot to brīvo laiku, kas ikdienā atliek. Un tajā plānotajā laikā var padarīt daudzreiz vairāk!  

- Ko tu ieteiktu citām mammām, kas rada, bet baidās nodot tālāk savus ražojumus un uzsākt savu biznesu? 

Nebaidieties sākt! Ja jums ir aizmugure - ko jūs varat zaudēt? Ja nav aizmugures - vēl  jo vairāk - jo tad var tikai iegūt. 

UZDOD JAUTĀJUMU UN LAIMĒ DĀRZEŅU KASTI VAI DĪGSTU KAST PĒC IZVĒLES!

 PIEGĀDE Rīgā, Valmierā, Cēsīs vai Siguldā

20150811095515-19133.jpg

JAUNS projekts: MAMMU bizness! Gaidām uzņēmīgo māmiņu pieteikumus!

20141202111131-14474.jpg

mamma27 mamma27 11. Aug 2015, 10:35

Malacis😀 Prieks ,ka ir apņēmība!