Māmiņas- veidojam saviem mazuļiem pašas. 2

Māmiņas- veidojam saviem mazuļiem pašas. 2

21. Dec 2017, 00:05 Laura SeMa Laura SeMa

Sveikas mīļās māmiņas!

Kā jau solīju, pastātīšu kā veidoju filca grāmatu savai meitiņai.

Pirmkārt ideja kāpēc radīt filca grāmatu radās pēctam, kad sāku manīt to, ka mazā ir gatava attīstīties un kautko čibināt un veidot kombinācijas. Un tas, kas atrodams veikalos man nederēja, jo mazulīte vēl tikai spēlējās atrodoties uz vēdera, pārsvarā visas mantas ir domātas vainu pa visam maziņiem vai jau sēdošiem bebīšiem. Tad nu man kā mammai nācās improvizēt un izdomāju, ka filca grāmata ir viņai vispiemērotākā.

Tad nu sakopoju domas un sāku ar to, kas manai mazulītei patīk un ko viņa vēlētos redzēt grāmatiņā:

            Pirmkārt formas: Dzīvnieciņi, daba, mājas priekšmeti?

            Otrkārt tekstūras: Mīkstas, cietas, koka, plastmasas, filca, pūkainas.

            Treškārt kombinācija: Kas ir tā kombinācija un uzdevumiņš, ko var izdarīt katrā lappusē, bet tā, lai mazajai ir interesanti, bet nav garlaicīgi.

Sakopojot šos faktus uzzīmēju mini maketu ar to kā izskatīsies grāmata. To ir vajadzīgs izdarīt, lai saprastu, ko un kādās krāsās pirkt veikalā, lai ir skaidra doma, ko un kur meklēt. Veikala gājiens beidzās ar to, ka dažas lapapuses nomainījas un izdomāju veidot ko citu. Tā arī gadās radošajā procesā un dažādo preču klāsta piedāvājumā.

20171220232216-23461.jpg

Grāmata sastāv no sešām lappusēm, kur katrā var izdarīt ko interesantu un sataustīt dažādas tekstūras, ka arī ir lieliska iespēja bērniņam mācīt vārdiņus stāstot, kas ir atrodams konkrētā lappusē.

20171220232332-65712.jpg

Pirmajā lappusē ir debesis ar diviem mākonīšiem un saulīti. Gan mākonīši gan saulīte ir pildīti ar vati piešķirot tiem pufīgumu un apjomu. Turklāt šajā lappusē ir iespējams katru mākonīti un saulīti noņemt nost un mainīt vietām pieliekot atpakaļ uz “auduma lipeklīšiem”.

20171220232425-98079.jpg

Otrajā lappusē ir trusītis ar burkānu ķepiņās. Trusītis ir taisīts, lai būtu un izskatītos pūkains izmantojot interesantu dziju. Protams, lai trusītis izskatītos īstāks, no filca ir piešūtas gan ausis gan ķepiņas un iestrādāta pērļu actiņa. Runājot par ķepiņām, tājās viegli var burkānu ielikt un izņemt. Šo faktu mazā mana draiskule ātri atklāja un pati pārvērtās par trusīti visu laiku zelēdama burkāniņu.

20171220232545-64481.jpg

Trešajā lappusē izdomāju ka būs oliņas. Ir trīs oliņas kur katrai ir sava funkcija. Viena ir mīksta un apjomīga, otra ir noņemama no lielas pogas un trešajai ir piešūtas lielas pērles un koka figūriņa, lai mazie pirkstiņi var pastrādāt un pačamdīt dažādās tekstūras un atrod ar kuru no oliņām ko ir iespējams izdarīt.

20171220232653-87674.jpg

Ceturtajā lappusē ir vāze ar puķēm, jo manai meitiņai ļoti patīk puķes, Paveicās, ka auduma veikalā atradu tādu trubiņu, kura domāta rokassprādžu taisīšanai, taču es atradu savu pielietojumu un izdomāju, ka man tie būs puķīšu kāti. Šīs trubiņas ir itkā rievotas, līdz ar ko tā ir ļoti interesanta tekstūra mazajiem pirkstiņiem, kā arī interesanti ir tas, ka pastiepjot trubiņu tā paliek šaurāka un atlaižot tā ir resnāka. Un vāzē ir iestrādāts čaukstīgs papīrs, lai čamdot vāzi meitiņai sadzird čaukstoņu, kas viņai tik ļoti patīk citās mantiņās.

20171220232806-76432.jpg

Piektā lappuse ir mana mīļākā un izrādās arī mazajai ļoti patīk. Tajā ir attēlots ābeļu koks, kaut arī ne gluži krāsāins bet ir. Ļoti interesanti ir tas, ka šājā lappusē pirkstiņi var virpināt koka lapas, improvizēto zemi un “āboli” ir izvelkami radot ilūziju, ka tie nokrīt tā pat kā rudenī. Un esmu izdarījusi tā, ka visus ābolīšus var atvilkt vietiņās ar vienu rokas vilcienu lappuses otrā pusē, lai mammai nav pārāk jānopūlas sakārtojot grāmatiņu.

20171220232925-57664.jpg

20171220232947-13395.jpg

Pēdējā sestā lappuse ir zīmīgi ar debesīm līdzīgi kā pirmā lappuse, taču naktī redzamajiem debesu spīdekļiem. Mēnestiņš ar spīdīgajām zvīņām, pār kurām mazajiem pirkstiņiem patīk braukāt un slidīgas zvaigznītes jo ir pāršūtas ar iepakojuma papīru un rada gan čaukstīgumu gan slidenīgumu kuru mazajiem pirkstiņiem ir interesanti izpētīt.

20171220233108-39175.jpg

Mazs knifs kā sašuvu filca grāmatas lappuses. Katrai no tām piešuvu platas atlasa lentes, kuras pēctam sašuvu kopā pēc iespējas tālāk no lappusēm un ieguvu to, ka filca grāmatu ir ērti šķirstīt. Un arī atklājums par to, ka var pāršķirt lappuses manai jaunkundzītei ļoti patika.

20171220233158-40966.jpg

            Tāda īsumā ir mazās peciņas attīstības filca grāmatiņa, kura neprasa lielus finansiālos ieguldījumus, bet bērnam ļoti ļoti patīk. Laiks ko veltīju lai grāmata taptu bija aptuveni divas nedēļas, kas ir dabiski, jo mani neviens neatbrīvo no bērna ikdienas kopšanas tikai tapēc, ka vēlos mazajai ko radīt. Bet labākasi ko atklāju radot šo grāmatu bija tas, ka mazā iemācījās patstāvību un novēroju, ka mazā tik uzmet aci uz mammu un redzot, ka mamma aizņemt un turpināja pievērsties savām iesāktajām rotaļām. Turklāt grāmata viņai likās tik aizraujoša, jo mamma visu laiku knibinājās ap to un ir zināms, ka bērniņi ļoti labprāt atkārto vecāku darīto, līdz ar ko pevērsās jaunajai pašdarinātajai grāmatai.

Turpinājumā būs mini stāsts par attīstības dēli un šobrīd top rāpošanas pufi, lai mazā tik ātri neceltos kājās, bet paliktu rāpojam un turklāt iemācītos, nokāpt no mini augstumiņa un turēt līdzsvaru uz mīkstas virsmas.

Laura SeMa Laura SeMa 21. Dec 2017, 11:21 Klintasmamma

Gribētos teikt ka ārstam var piekrist, jo bija brīdis kamēr grāmata nebija sašūta, meitiņa visai labi pievērsās uzdevumiem. Kad sašuvu, aizrāvās ar šķirstīšanu, bet nu jau atkal pievēršas uzdevumiņiem.
Bet māmuņas var saviem mazuļiem, ko veidot pašas arī ar abām kreisajām rokām, jo bērniņš neredz šuvumu kļūdas un neredz šķībus griezumus, viņi labprāt priecājas tikt pie tā ar ko mamma tik ļoti čibinājās un spēlēties ar jauno mantu.

Klintasmamma Klintasmamma 21. Dec 2017, 10:56

Paldies par iedvesmojošo rakstu! Jau sen skatos uz šīm grāmatiņām meitiņai, pati gan to taisīt neriskētu (man abas rokas ir kā kreisās kājas), bet ik pa brīdim pavīd doma iegādāties, taču ne grāmatas formā, bet kā atsevišķas lapas (šādu piedāvājumu neesmu manījusi, bet ārsti ir ieteikuši labāk lapas, ne grāmatas, lai bērns var pildīt konkrētu uzdevumu vienā reizē).