Mācāmies vēdināt telpas, kurās mīt mazulis!

Mācāmies vēdināt telpas, kurās mīt mazulis!

07. May 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vīrusu laikā speciālisti telpas iesaka vēdināt regulāri. Tomēr, kā to pareizi darīt, ja mājās ir mazs bērns? Uz šo jautājumu Māmiņu Klubam atbild pediatre Jolanta Adītāja.

Kā to darīt?

„Mehānisms, kas jāievēro, vēdinot telpas, kurās uzturas zīdainis, ir šāds: brīdī, kad atveram logu, lai vēdinātu telpu, bērniņš no tās ir jāiznes, un istabas durvis jāaizver.

Šādi istabu vēdina desmit līdz piecpadsmit minūtes. Pēc tam logu ir jāaizver un pirms telpā atkal ienest mazuli, jānogaida, līdz tā uzsilst līdz normālai istabas temperatūrai!

Tad, ja izvēdinātā telpa tomēr ir vēsāka kā ierasts, bet līdz tā iesilst, ārpus šīs istabas bērniņu nav iespējams paturēt ilgāk, mazulim jāuzvelk kāds siltāks paģērbs,” skaidro Jolanta Adītāja.

Cik bieži telpas jāvēdina?

Pediatre atklāj, ka tad, ja visi mājinieki ir veseli un telpās nav ļoti liels karstums, pietiek ar telpu vēdināšanu vienu reizi dienā.

Savukārt gadījumā, ja mājās ir kāds vīrusa slimnieks, istabas noteikti ir jāvēdina biežāk – divas vai pat trīs reizes dienā, it īpaši tad, ja mazulis atrodas vienās telpās ar saslimušo!

Alternatīva pastaigai – atvērts logs vai balkons!

Ģimenēm, kuras dzīvo daudzstāvu mājās, ik dienu izvest pastaigā savu mazuli ir sarežģīti. Tādēļ Jolanta Adītāja iesaka lielisku alternatīvu!

„Bērniņu var silti saģērbt (tomēr ne tik biezi, kā vedot ārā) un atstāt guļam ratos vai gultiņā pie atvērta loga vai uz balkona! Tas ir ļoti labs veids, kā aizstāt reālu pastaigu brīvā dabā.

Tomēr svarīgi atcerēties, ka šajā gadījumā gan nepietiks, ja mazulīti apsegsi tikai ar sedziņu, viņam mugurā tomēr jābūt siltākam apģērbam,” uzsver pediatre.

Laikā, kad ārā gaisa temperatūra ir ap mīnuss pieciem grādiem, un nav ne spēcīga vēja, ne nokrišņu, šādi guļam pie atvērta loga vai uz balkona bērniņu drīkst atstāt stundu, pusotru!

Māmiņu Klubs

Kā tu šajā laikā vēdini telpas, un cik bieži to dari? 

Blumen Blumen 07. May 2017, 15:08

Bet karsta laikā?atverts logs nevar būt, ja mazulis ir istaba?!