Kā mazināt bailes no ūdens un iemācīt peldēt!

Kā mazināt bailes no ūdens un iemācīt peldēt!

04. Aug 2020, 19:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iespējams, ka pirmie ūdens prieki, plunčājoties vakaros vannā vai pie mājas uzpūšamajos baseinos jau sen kā aiz muguras un vecāki vēlas sākt bērnam ierādīt pirmos soļus peldēšanā. Tas nav mazsvarīgi, sevišķi, tāpēc, ka vasara ir tas laiks, kad mēs ļoti daudz laika pavadām pie ūdens.

Bet ko darīt, ja bērnam, nokļūstot lielas ūdenstilpnes tuvumā no ūdens ir bail? Vecāku pacietība palīdzes ielikt pirmos pamatus peldēt apmācībai un palīdzēs bērnam sajusties drošāk.

Lai bērns iemācītos peldēt, viņam ir jāsaprot, ka ūdens nav nekas biedējošs!

Vienmēr būs kāds mazais, kuram peldēšanas prieki un došanās ūdenī sagādās grūtības. Pat tad, kad vecāki to dienām ilgi būs veduši pie ūdens, ļāvuši pie tā mierīgi pasēdēt, vien pamērcējot kājiņas, došanās dziļāk ūdenī var beigties ar raudāšanu un asarām. Tas, kas šajā brīdī ir nepieciešams – būt cieši, cieši klāt, piespiest mazo sev klāt, gluži kā jaundzimušo, kuru nomierina kontakts “āda -āda” un runājot un mierīgā balsī stāstot, kas tagad notiek.

Nēsājiet bērnu savā klēpī, veiciet nelielus ietupienus, lai mazais saskaras ar ūdeni, ar katru reizi arvien vairāk un novērsiet viņa uzmanību no bailēm dažādos veidos, stāstot par zivtiņām, par ūdeni, kurš kutina pēdas, par saulīti, kas silda. Katram vecākam vienmēr ir kāds “instruments”, ar kura palīdzību var novērst bērna uzmanību no nevēlamā.

Optimālais dziļums, kādā bērnam vislabāk mācīties peldēt, ir līdz padusītēm. Nekas briesmīgs nenotiks, ja ūdens būs seklāks, piemēram, līdz viduklim. Bet ja ūdens būs dziļāks – pāri galvai, tad bērns nevar nostāties uz kājām, un nevar saprast, cik dziļi viņš atrodas un viņam ir bail

Neradiet maldīgu drošības sajūtu!

Ļoti bieži, vecāki, domājot par bērnu drošību, izmanto uz rokām uzliekamās, piepūšamās rociņas, tādējādi, radot sev un bērnam sajūtu, ka viņš ir drošībā. Bet tā ir ļoti nosacīta, jo:

  • Šādi palīglīdzekļi nepareizi pozicionē bērnu, bērns atrodas vertikālā stāvoklī, tomēr peldēšana notiek horizontāli
  • Ne vienmēr, šādas “rociņas” bērnu spēj noturēt virs ūdens
  • Esot ar šādām rociņām, bērns iemācās strādāt ar rokām, tomēr pareizāk būtu, ka bērns strādā arī ar kājām, kas ir ļoti nozīmīgi, lai varētu noturēties virs ūdens.

Ir svarīgi, lai bērniņš iemācās izprast sava ķermeņa iespējas horizontālā stāvoklī, jo tieši tā arī peldēšana notiek! Ļaujiet to viņam apgūt, bez palīglīdzekļiem, pieturot, slidinot pa ūdens virsmu un visu laiku atkārtojot, ka vaļā nelaidīsiet, līdz viņš tam tiešām nebūs gatavs, atzīstot to pats.

Tajā brīdī, kad mazais šo ir apguvis, droši, varat izmantot dažādus papildlīdzekļus, piemēram - “makaronus”, lai peldēšanās būtu jautrāka un interesantāka.

Kādā vecumā bērns ir gatavs peldēšanai?

Patiesība ir tāda, ka nav tāda konkrēta vecuma, kurā mācīt bērnam peldēt, jo katra bērna gatavība būs atkarīga no dažādiem faktoriem. Ja bērns ikdienā pavada daudz laika pie ūdens, arī gada aukstajā laikā dodas ceļojumos, pavada laiku kopā ar vecākiem, viņš, noteikti būs emocionāli gatavs ātrāk, nekā bērniņš, kurš laiku pie ūdens pavada krietni vien retāk!

Divu, trīs gadu vecumā, kad bērniņš apmeklē baseinu, viņš pierod pie ūdens, pierod pie atmosfēras un saprot, kas ir ūdens. Divos, trīs gados viņš vēl gluži nespēj iemācīties peldēt, bet viņš spēj iemācīties turēties virs ūdens, iemācās pūst burbuļus un nebaidīties no ūdens.

Pavisam droši bērns ir gatavs peldēt pamācībai 7 līdz 8 gadu vecumā, kad viņš saprot elpošanas nozīmību, viņam ir pazīstami dažādie peldēšanas veidi, emocionāli nobriedis un nebaidās no ūdens. Tas var prasīt laiku, bet ir pa spēkam katram. Tāpēc, esiet pacietīgi un lai izdodas, sevišķi tad, ja šī ir pirmā vasara, kurā Jūsu bērni iepazīs peldēšanas priekus!

Šovasar – baudām ūdens priekus kopā ar HUGGIES® Little Swimmers®

 

Māmiņu klubs