Līdzekļi cīņā ar klepu: kā izvēlēties drošāko un efektīvāko?

Līdzekļi cīņā ar klepu: kā izvēlēties drošāko un efektīvāko?

21. Jan 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klepus ziemā nav nekas neparasts. Tāpēc klepus ārstēšanas līdzekļus mājas aptieciņā būtu jātur ikvienam. Pie tam, mediķi uzsver, ja klepu izraisījusi saaukstēšanās vai vīruss, tad visiem iespējamiem sīrupiem, šķīdumiem, tabletēm jābūt nevis PRET klepu, bet KLEPUM. Kāpēc? Par to šajā reizē uzzināsim!

Ārstējot klepu, ārstējam simptomu

Klepus pats par sevi, saprotams, nav saslimšana, bet gan saslimšanas simptoms vai reflekss. Tāds rodas, ja uz bronhu gļotādas vai trahejas ir kāds svešķermenis. Ja tie, piemēram, ir putekšņi, tad rodas alerģisks klepus. Saaukstēšanās gadījumā kairinājumu izraisa mikrobi vai bīstama baktērija. Lai atbrīvotos no kā tāda, organisms sāk izstrādāt vairāk šķidruma, kā veselā stāvoklī, ar mērķi izmantot šķidrumu nelūgtā viesa izklepošanai. Un tomēr, bez zāļu palīdzības būs grūti un dažkārt pat mokoši. Ja ir saaukstēšanās, efektīvām zālēm klepus būtu nevis jāaptur, bet gan jāatvieglo, palīdzot organismam attīrīt pašam elpceļus.

Ārstēšanās stratēģija, ja klepus nepāriet

Klepus ārstēšanas process atkarīgs no tā, kāds līdzeklis tiek lietots atšķirīgās stadijās. Ja ir pielaista kļūda zāļu izvēlē, var rasties sarežģījumi. Pamatā ir trīs zāļu grupas, kas palīdz cīņā ar klepu. Attiecīgi, ārstēšanās līdzekļi jāizvēlas rūpīgi!

Pretklepus līdzekļi

Uzbāzīgs, sauss klepus, kas uznāk kā lēkme vairākas reizes dienā un atkārtojas naktī. Rodas viena vienīga vēlēšanās - apklusināt šo klepu. Tam paredzēti speciāli preparāti - tie iedarbojas uz īpašu klepus centru galvas smadzenēs, apturot klepus lēkmes. Bet, pirms atbrīvojies no simptomiem, ir vērts doties pie ārsta, jo tāds klepus var būt arī nopietnas saslimšanas pazīme - sākot no Centrālās Nervu Sistēmas traucējumiem līdz pat veidojumiem elpceļos.

Padoms: lieto pretklepus līdzekļus tikai pēc konsultācijas ar ārstu, lai atvieglotu savu stāvokli. Nelieto pretklepus līdzekļus, ja tavs klepus ir produktīvs un tu atklepo, klepus ir mitrs. Pretējā gadījumā var veidoties tāds kā krēpu sastrēgums elpceļos.

Mukolītiķi strādā ar krēpām

Jo krēpas klepojot ir biezākas, jo grūtāk organismam tās izvadīt. Tāpēc jau pie pirmajām klepus lēkmēm būtu jāsāk uzņemt zāles ar mukolītisku iedarbību. Tās veicina krēpu šķīdināšanu, organismam vieglāk ir tās izvadīt. Jau pēc dažām dienām, vai dažkārt pat dažām stundām, rejošs, sauss klepus pārvēršas produktīvā, mitrākā klepū.

Neskaitot to, mukolītiķi aktivizē dziedzerus, kas izstrādā mitrumu un atjauno bronhu bārkstiņepitēliju.

Padoms: sliktas pašsajūtas gadījumā mukolītiķus var lietot kopā ar pretklepus līdzekļiem stāvokļa atvieglošanai, tāpat ārsts var ieteikt lietot arī antibiotikas.

Līdzekļi atkrēpošanai

Ja klepus ir jau pietiekoši mitrs, klepus skaņa kļūst jau citādāka - vibrējoša. Mediķi tādu klepu sauc par produktīvu. Arī šajā klepus posmā atveseļošanos paātrinās zāles. Atkrēpošanas sīrupi un šķīdumi pastiprinās bronhiolu viļņveidīgās kustības - šķidrums no zemākajiem un augstākajiem elpošanas sistēmas ceļiem tiks izvadīts. Tāpat šīs grupas zāles atjaunos gļotādu un palīdzēs atbrīvoties no kairinājuma.

Padoms: priekšroku dodiet zālēm, kas izgatavotas uz augu bāzes. Ir daudz tautas medicīnas recepšu, kas arī palīdzēs tikt galā ar produktīvu klepu, un tomēr speciāli izvēlētās devās un kombinācijās, augu valsts izcelsmes preparāti būs efektīvāki un drošāki.

Kā jūs izvēlaties zāles cīņā ar klepu? Kas ir jūsu efektīvākie līdzekļi cīņā ar to?

Māmiņu Klubs