Lidojums ar bērnu. Kas jāņem vērā un kā to padarīt bērnam patīkamāku?

Lidojums ar bērnu. Kas jāņem vērā un kā to padarīt bērnam patīkamāku?

25. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klāt ilgi gaidītā vasara. Tā noteikti būs piepildīta ar aizraujošiem piedzīvojumiem un kādam varbūt tas arī būs pirmā lidojuma laiks. Kā sagatavoties lidojumam ar bērnu un kas jāņem vērā? Meklējam atbildes uz jautājumiem!

Kā atvieglot bērnam lidojumu? Vai labāk lidot ar dienas, vai nakts reisu?

Viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu nav, jo viss atkarīgs no paša bērna ieradumiem. Piedevām, mums ne vienmēr ir iespēja pilnībā pielāgot izlidošanas laiku savām vajadzībām. Tomēr, ja bērns labi pielāgojas nepazīstamai videi un viegli iemieg, neatkarīgi no situācijas, ieteicams, lai lidojuma laiks sakristu ar bērna gulēšanas laiku. Šādā gadījumā bērnam netiks izjaukts ierastais režīms un lidojuma laiks paies ātrāk un mierīgāk, jo  nebūs jāmeklē veidi, kā izklaidēt bērnu. Lai bērns lidojuma laikā labāk aizmigtu, neaizmirstat paņemt līdzi viņa mīļāko rotaļlietu, kuru viņš ņem gultiņā, dodoties gulēt.

Ir ceļotāji, kuri uzskata, ka ieteicams izvairīties no nakts lidojumiem, jo to laikā visi pasažieri ir miegaini un vecākiem ir grūtāk nomierināt savus bērnus, lai tie netraucētu citiem. Otrs arguments, kas spēlē par labu izvēlēties dienas lidojumu, ir tas, ka dienas laikā bērniem ir labs noskaņojums un viņi ceļojuma laiku varēs pavadīt rotaļājoties.

Ko darīt, ja bērns lidojuma laikā nevar vai negrib iemigt?

Lidojuma laikā centieties kļūt par burvi, kas ik pa laikam no kabatām uzbur dažādus sīkumus, kas bērnu nomierinās un izklaidēs. Tā var būt maza mašīnīte, bumbiņa, mammas matu sprādze u.tml. Galvenais ļauties fantāzijai un iepriekš nodrošināties ar dažādiem līdzi paņemamiem sīkumiem, kas neaizņems daudz vietas, taču radīs bērna interesi.

Protams, bērns arī ļoti novērtēs, ja lidojuma laiku veltīsiet sarunām, jo ikdienā vecāki ir skrejoši un ļoti aizņemti, taču lidojums ir laiks, kuru varam veltīt sarunām, uzklausot bērnu. Galu galā, lidojuma laikā varat pārrunāt, kurp patlaban dodaties, ko galamērķī darīsiet. Vai arī viekārši palasīt bērna mīļāko grāmatu.

Ko ņemt līdzi lidojumā?

Autiņbiksītes, rezerves apģērbu, mitrās salvetes...

Lidojumam ieteicams paredzēt vairākas autiņbiksītes, jo neparastā vide un stress bērnam var radīt gremošanas traucējumus.

Nacionālās lidsabiedrības airBaltic sabiedrisko attiecību vadītāja Alise Briede norāda, ka lidmašīnas salonā ir atļauts ienest arī bērnam paredzēto pārtiku, kas nepieciešama lidojuma laikā, un to nav nepieciešams speciāli iesaiņot, taču jārēķinās, ka tā būs atsevišķi jāuzrāda pie drošības kontroles.

Kā rīkoties, ja lidojumā ņem līdzi ratus?

 Ja airBaltic rezervācijā ir bērns vai zīdainis, saliekamie rati vai kulba, vai auto sēdeklītis tiek pārvadāti bez maksas. Tie ir jāuzrāda pie reģistrēšanās, bet ar ratiem bērnu drīkst vest līdz pat lidmašīnai. Rati, kulba vai autosēdeklītis, kas pārsniedz rokas bagāžas ierobežojumus, tiks novietoti lidmašīnas bagāžas nodalījumā.

Vai lidojumam nepieciešams ņemt līdzi auto sēdeklīti?

Kā skaidro airBaltic pārstāve, mazulis, kas jaunāks par 2 gadiem, ceļojot ar zīdaiņa biļeti, lidojuma laikā atradīsies klēpī pieaugušajam. Atsevišķa sēdvieta lidmašīnā zīdainim līdz 2 gadu vecumam netiek paredzēta. Ja zīdainim ir nepieciešama atsevišķa sēdvieta, jāiegādājas bērna biļete, taču arī šajā gadījumā pie pacelšanās un nolaišanās zīdainim būs jāatrodas klēpī pieaugušajam.

Autosēdeklīti drīkst ienest lidmašīnas salonā tikai tad, ja tas atbilst rokas bagāžas ierobežojumam. Ja šādu autosēdeklīti vēlas izmantot lidojuma laikā zīdainim, nepieciešams iegādāties bērna biļeti, lai būtu atsevišķa sēdvieta.

Dalies savā pieredzē, kas jāņem vērā, lidojot kopā ar bērnu?

Zaiga77 Zaiga77 25. Jun 2018, 21:45 dainucis8

Oho, padoms sazāļot bērnu pirms brauciena vēl nebija dzirdēts. Pat ja zāles skaitās homeopātiskas, tās tomēr ir zāles. Forša ģimenes ārste. Un diez vai bija nepieciešams, jo mazi bērni lidmašīnās tāpat labi guļ. Kad pamostas, tad, protams, paliek garlaicīgi.

cecii cecii 25. Jun 2018, 20:54

Vēlējos padalīties ar faktu, ko pirms tam nezināju, bet ar ko saskāros. Lidoju viena ar 3 bērniem. Izrādās, pēc aviokompāniju noteikumiem uz vienu pieaugušo atbildībā lidojuma laikā var būt maksimums 2 bērni. Sēdēšanas shēma mums bija šāda - vienā pusē es un 2 mazākie bērni, otrā pusē trešais bērns, kurš tika "piesaistīts" svešajam pieaugušajam. Viss sanāca forši, jo bērns, kas sēdēja ar svešo ir komunikabls un viņam patīk pieaugušo sabiedrība. Un tie "svešie" patiesībā bija lieliski cilvēki.