Lidmašīnā ar zīdaini: kas jāņem vērā

Lidmašīnā ar zīdaini: kas jāņem vērā

31. Jul 2015, 20:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsu dzīves ritms šobrīd ir tik steidzīgs, ka reizumis mums nepieciešama pavisam nesteidzīga atpūta kopā ar ģimeni. Ja gribam pavisam noslēgties no darba un ikdienas raizēm, laiks doties braucienā uz ārvalstīm- smelties jaunas emocijas un pieredzi. Par ceļošanu ar lidmašīnu stāsta Māmiņu Kluba vecāku skolas lektore, pediatre Anna Birka.

Kā ir novērojusi pediatre, ja ceļojumā ar lidmašīnu dodas ar krūti barots zīdainītis, viņam ir vieglāk izturēt lidojumu nekā tad, ja mazulim sākuši nākt zobiņi, viņš mācās staigāt, apgūst jaunas kustības, jo tad bērnam ir vajadzīgs plašums un viņš var kļūt kreņķīgāks un nemierīgāks, jo viņam vajadzīgas kustības.

Iemeslu, kādēļ mazulis tiek ņemts līdzi ceļojumā ar lidmašīnu ir daudz – gan tīri praktiski, piemēram, ka nav neviena, kam mazo atstāt, gan arī izteikti emocionāli. Taču lidojums, jo īpaši pirmais, parasti ir milzu satraukumu pilns kā bērniem, tā arī vecākiem.

„Bērns tāpat kā pieaugušais izjūt spiediena maiņas, lidmašīnai paceļoties vai nolaižoties, bet ja mazulim tiek iedota krūts vai kaut kas padzerties, bērniņš nomierinās un līdz ar to, izdarot rīšanas kustības, spiediena maiņas nav tik kontrastainas,” atklāj pediatre. „Bērniem ir izņēmumi attiecībā uz pārtiku lidmašīnā un šķidrumu, jo, kā zināms, šķidrumus nevar ņemt parasti līdzi, bet bērna gadījumā var, vienīgi jārēķinās ar to, ka, ejot drošības pārbaudes, personāls var palūgt pagaršot ēdienu.”

Ja mazulis ēd maisījumu nevis māmiņas pienu, jau iepriekš jāsagatavo porcija, ko pasniegt mazulītim pacelšanās brīdī. Savukārt maisījuma devu, ko piedāvāsim bērniņam nolaižoties, būs iespējams sagatavot jau lidmašīnā, palūdzot stjuartēm siltu ūdeni.

Ja ceļošana notiek ar mazuļa ratiņiem, tad visbiežāk aviokompānias papildus maksu par ratiņiem neiekasē, jo tos neuzskata par bagāžu, bet kā bērna pārvietošanās līdzekli.

Ar ratiņiem drīkst iet līdz pat lidmašīnai, kur tad tos būs jānodod apkalpei, bet izkāpjot jūs uzreiz tos saņemsiet un varēsiet tajos ielikt savu mazulīti. Taču kā notiek pats lidojums? Un kur lidojuma laikā atrodas bērniņš, kurš pats vēl nesēž? Izrādās, māmiņas klēpī!

Ja lidojums ir tāls un ilgs, mazuļiem tiek sarūpētas īpašas lidojumu gultiņas.

Lai lidojums būtu patīkams piedzīvojums gan bērniem, gan vecākiem, jau iepriekš mazulim jāstāsta par to, kā lidojums notiks un jāatbild uz viņam interesējošiem jautājumiem, ja bērniņš jau prot runāt.

Tāpat ir ļoti rūpīgi jāpiedomā pie tā, kā mazo rakari lidmašīnā nodarbināt. Tam noderēs gan dažādas rotaļlietas, grāmatas un krāsojamās lapas, gan arī intelektuālās spēles.

„Ceļošana ar bērnu ārzemēs un arī pie mums Latvijā vairs nav nekas neparasts, tāpēc nav jāuztraucas, ka bērns varētu kļūt nemierīgāks, jo bērns ir bērns un ārzemēs ir īpaši izteikti redzams, ka bērni ir svēta lieta,” novērojumos dalās Anna Birka. „Noteikti nevajadzētu iespringt, ka bērns kādam traucē, jo, ja šis cilvēks tā uzskata, lai viņš pats sēž mājās, jo arī jūsu bērns ir cilvēks, kurš vēlas ceļot un viņam ir tieši tādas pašas tiesības kā pārējiem.”

Tātad lidot ar mazu bērnu drīkst un aviokompānijas visā pasaulē arvien vairāk domā par mazo pasažieru ērtībām- gan piedāvājot atlaides bērnu biļetēm, gan ļaujot bez maksas pārvadāt dažādas bērna aprūpei nepieciešamas lietas un sniedzot iespēju lidmašīnā ienest ēdienu un dzērienu bērniņam un, protams, palīdzot izklaidēt mazo ceļotāju brauciena laikā. Taču ārsti aicina atcerēties- lidojuma laikā mazulim ir jābūt veselam.

„Neieteiktu lidot tiem bērniem, kuriem ir iesnas, jo var parādīties izteikta sāpju sajūta uz ausīm,” nosaka ārste. „Ja plānots ceļojums vīrusu laikā un nav vēlēšanās ceļojumu atcelt, tad iesakāms būtu kādas pāris dienas ar bērnu padzīvoties pa mājām, dot vitamīnus, lai bērns būtu vesels un netiktu sabojāts atpūtas prieks un lidojums.

Lidošana, protams, ir ātrākais pārvietošanās veids, tomēr pirms pieņemt lēmumu lidot, mums ir rūpīgi jāizvērtē visi plusi un mīnusi. Un, protams, domāsim par saviem mazuļiem!

TOP lietas,kuras noteikti jāpaņem līdzi rokas bagāžā:

- pudelīte, lai bērns var padzerties;

- ēdamais;

- māneklītis;

- autiņbiksītes;

- maiņas drēbes mammai un bērnam;

- rotaļlietas;

- sedziņa, ja ir vēss laiks.

Māmiņu klubs

Pastāsti par sava bērna pirmo ceļojumu, iesūtot blogu šeit!