Latgale – ceļojums laikā un telpā

Latgale – ceļojums laikā un telpā

18. Sep 2015, 12:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto: no Latgales plānošanas reģiona arhīva

Klāt skaistais, krāšņais gadalaiks- rudens, kas tā vien vilina iepazīt Latvijas skaistumu arvien no jauna. Tādēļ noskaidrojam, ko Latvijā ir vērts apskatīt vēlreiz vai iepazīt pilnīgi no jauna. Edgars Kluss, Latgales reģiona attīstības aģentūras tūrisma koordinators konsultē, kādas vietas iespējams apmeklēt ģimenēm ar bērniem Latgalē. Viņš teic, ka Latgales reģions ģimenēm ir interesants visos gadalaikos, jo te atrodamas jau daudziem iepazītas vietas – Preiļu leļļu muzejs, Aglonas maizes muzejs, Daugavpils zooloģiskais dārzs, zirgu sēta “Klajumi”. Radoši darboties iespējams Daugavpils zinātkāres centrā “Zili brīnumi”, kā arī Ludzas amatnieku centrā un Mākslas un amatniecības centrā Līvānos.

Kurš grib būt princese, kurš maiznieks?

Bērniem ļoti patīk Preiļu leļļu muzejs, kurā var apskatīt ne tikai pili miniatūrā, daudz dažādas lelles, bet ir iespēja visai ģimenei pārtapt par prinču un princešu ģimeni, iejūtoties karaļa galma personāžu lomās. Muzejā pieejami vairāk nekā 350 grezni, dažāda izmēra sieviešu, vīriešu un bērnu tērpi.

Edgars Kluss norāda, ka par Aglonas maizes muzeju bērni vienmēr ir sajūsmā. Bērniem ir iespēja uzzināt, kā top maizīte, redzēt to pašu acīm, degustēt svaigi ceptu maizīti, iespējams ieturēt arī pusdienas īsteni latgaliskā gaumē, un, protams, tiem, kuri to vēlas, var paši uzcept savu maizes kukulīti, ko vest mājās. Arī Vēršukalna muzejā, kas atrodas pie Viļakas un kurā iespējams apskatīt autentisku pagājušā gadsimta vidussposma zemnieku istabu, var apmeklēt īpašus maizes cepšanas pasākumus. Tur tiek cepta gan baltā kviešu maizīte, gan melnā rudzu maizīte, kas cepta pēc senām receptēm.

Atklāj sevī zinātnieku vai dzīvnieku pētnieku

Apskatot Daugavpili, Edgars Kluss iesaka iekļaut Daugavpils ZOO un zinātkāres centra "Zili brīnumi" apmeklējumu, kā arī, esot Daugavpilī, noteikti jāredz cietoksnis un M. Rotko mākslas centrs. Tas gan vairāk interesants varētu būt vecākiem.

Zinātkāres centrs “Zili brīnumi” ļauj izprast fizikas likumus ļoti aizraujošā veidā - tas ļauj izmēģināt, vai var iziet cauri sienai, kustināt priekšmetus, tiem nepieskaroties, iededzināt spuldzīti bez elektrības, izmēģināt dažādas spēles, aizraujoties tā, ka laiks paskrien nemanot. Savukārt Latgales zoodārza mērķis ir bērnu un pieaugušo ekoloģiskā audzināšana un izglītošana saskarsmē ar dzīvniekiem. Zoodārza mākslīgajos džungļos iespējams ieraudzīt dažādus eksotiskus dzīvniekus, bērniem ir iespēja pabarot zivtiņas džungļu dīķī. 

Skaista vieta Latgalē ir dabas parks Daugavas loki, kurā mūsu Likteņupe met skaistus lokus, priecējot ar ainaviskiem skatiem. Te iespējams iziet Markovas izziņu taku, kā arī šajā teritorijā atrodas zirgu sēta “Klajumi”, kas ir iecienīta vieta ģimenēm. Jārēķinās, ka šajā gadā dabas parka teritorijā nebūs pieejams Vsargelišķu skatu tornis.

Radošās izpausmes amatnieku darbnīcās

Tūrisma koordinators teic: “Kā bērniem, tā arī pieaugušajiem ir interesanti apmeklēt kādu no amatnieku darbnīcām - te jums palīdzēs Ludzas amatnieku centrs vai arī Līvānu Mākslas un amatniecības centrs.” Grupām ir iespējams darboties vienu līdz trīs stundas amatnieku centrā dažādās keramikas un saimes istabas darbnīcās. Latgales mākslas un amatniecības centrā, kas atrodas Līvānos, iespējams uzzināt Latgales amatniecības vēsturi un tās attīstību līdz mūsdienām, apskatīt unikālo Līvānu stiklu, piedalīties radošās keramikas, stikla un tekstilmākslas darbnīcās. Te apskatāma arī garākā josta Latvijā.