Laiks uz skolu: izvēlamies apavus mūsu lielajiem bērniem

Laiks uz skolu: izvēlamies apavus mūsu lielajiem bērniem

25. Aug 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esat padomājuši, cik daudz laika bērns pavada ikdienas apavos? Tās ir aptuveni 30 stundas nedēļā,kas kopumā ir ap 15'000 stundām mācību gadā, tieši tāpēc apavu izvēle ir vitāli svarīga. Vēl vairāk- skolas gados bērna kāja izaug reizēm pat vairāk kā par 20 izmēriem kopš sperti pirmie soļi bēbīšu vecumā, tāpēc nepiemēroti izvēlēti apavi var novest pie problēmām pieaugušā vecumā- ieaugušiem ienadžiem, tulznām, ādas sabiezējumiem, kas reizēm var prasīt pat ķirurģisku iejaukšanos. 

Kopā ar fizioterapeiti Kristīni Asonovu esam sagatavojuši padomus,kā izvēlēties apavus skolas vecuma bērniem.

Bērna kāja nepārtraukti aug un kauli arī pēdās joprojām attīstās. Diemžēl kāju un pēdu problēmas mūsdienu bērniem vairs nav retums, tāpēc vecāku ziņā būtu izvēlēties apavus, kas ir stabili, ar pietiekamu polsterējumu, nodrošinot iekšējo un ārējo atbalstu bērna pēdām. Iegādājoties apavus, vērts uzticēties ražotājiem, piemēram, Ecco, kas ražo apavus, piemērotus dažādām kāju formām.

Precīzs pēdas izmērs

Neatkarīgi no tā, vai pēdu mēra pārdevējs veikalā vai veikalā, noteikti vajadzētu izmērīt abas pēdas, tas pats attiecas arī uz apavu pielaikošanu abām kājām, jo lielākajai daļai bērnu, tāpat kā tas ir pieaugušajiem, viena pēda var būt garāka un platāka nekā otra. Noteikti nevajadzētu iegādāties apavus izaugsmei, pāris izmērus par lielu, kas var novest pie traumām, ieaugušiem nagiem, tulznām. 

Turklāt iesakāms, ka pēda tiek mērīta, bērnam nostājoties stabili uz grīdas, nevis kājai paceltai gaisā.

Pietiekami brīva apavu priekšējā daļa

Ja neesi pārliecināts, vai jaunie skolas apavi būs piemēroti vai nē, vienkārši lūdziet bērnam pakustināt kāju pirkstus- apaviem nevajadzētu radīt sāpes, tāpat sānu kauliņiem nevajadzētu izspiesties apavu sānu daļā. 3 centimetri - ir pārlieku liela rezerves daļa apavos, savukārt mazāk kā 0,5cm- pārāk maza.

Apavi visam skolas gadam

Pēc 3 gadu vecuma kāju pēda izaugs vidēji par pus izmēru sešos mēnešos, kas nozīmē, ka skolas apavi derēs vidēji 9 līdz 12 mēnešus. Ja tiek izvēlēti pārāk lieli apavi, tas var novest pie kritieniem un traumām.

Kvalitatīvi apavi kalpos ilgāk 

Lai gan skolas apavi ir vēl viena izdevumu pozīcija, gatavojoties skolas gaitām, noteikti jāpatur prātā, ka, izvēloties labākas kvalitātes apavus, kas var maksā nedaudz dārgāk, patiesībā vari ietaupīt naudu- šie apavi tik viegli nenovalkāsies un nebūs jānomaina skolas mācību gada laikā. Izvēloties apavus, novērtē apavu nošuves, zoles kvalitāti, kā arī apavu priekšējo daļu, kas bieži mēdz atdalīties, ja bērni šļūkā kājas.

20170808221526-31805.jpg

Kā skolas apavus neizvēlies iešļūcenes

Lai cik varētu ērti un viegli uzvelkami varētu šķist šādas iešļūcenes, podiatri ceļ trauksmi un nerekomendē šādus apavs ilgstošai lietošanai, dodot priekšroku apaviem ar stingru aizdari. Ja bērns bērnudārza un skolas vecumā valkā nepareizi izvēlētus apavus, ilgtermiņā tas var novest pie gaitas problēmām vai var pat izraisīt muguras sāpes vēlākā dzīvē.

Stabili apavi

Bērni ir enerģiski un izbauda sportu un citas fiziskās aktivitātes, tāpēc svarīgi, lai apavi būtu stabili. Piemēroti apavi būs ar gumijotu zoli, kas sniegs papildus aizsardzību pret slīdēšanu un kritieniem. Speciālisti iesaka izvēlēties apavus no elpojošiem materiāliem, kas nodrošinās gaisa cirkulāciju, ieteicams materiāls ir āda, jo bērna pēdas svīst vairāk nekā pieaugušā.

Iegādāties apavus dienas beigās 

Vislabāk mērīt apavus ir pēcpusdienā/ dienas beigās, jo dienas laikā pēdām ir tendence nedaudz pietūkt. Tieši tāpēc, ja mērīsi apavus rīta pusē, vakarpusē bērna pēdas var justies saspiestas apavos. 

Neignorē sāpes kājās

Laikā, kad bērna kāja strauji aug un turpina to darīt līdz pat 18 gadu vecumam, bērns var sūdzēties par sāpēm kājās un pēdās. Lai gan visbiežāk tās ir saistāmas ar augšanas sāpēm, vienmēr ir vērts doties pie ārsta pārbaudīt un pārliecināties, vai viss ir kārtībā un kas darāms, lai sāpes novērstu.

Citas lietas, kurām pievērst vērību

Lai gan var šķist, ka pa skolas apaviem un bērna pēdām jāpadomā vien reizi gadā, tomēr ja pamani šādas pazīmes, noteikti sazinies ar ārstu vai podiatru: 

Rūpes par kājām nebeidzas brīdī, kad apavi ikdienai ir iegādāti, ir pāris lietas, kurām vērts pievērst uzmanību:

- Bērns sūdzas par sāpēm pēdās, potītēs, ceļos, kājās;

- Neizskaidrojama un bieža aizķeršanās;

- Nevienmērīga apavu nolietošanās;

- Ādas vai kāju nagu kairinājums. 

Māmiņu Klubs iesaka:

Jaunā ECCO rudens kolekcija puišiem un meitenēm 

20170808133914-34302.jpg

ECCO GINNIE meitenēm ir vizuāli pievilcīgs modelis, pateicoties metāliskā spīduma ādas materiālam. Ādas odere un ar ādu klātā iekšzole satur ECCO komfortašķiedru sistēmu, kas veicina gaisa plūsmu un komfortu. Zole ir elastīga un nodrošina stabilitāti.

 20170808134209-22606.jpg

ECCO GLYDER puišiem izgatavota no ādas, kuras sastāvā ir GOR-TEX ūdensnecaurlaidīga membrāna un apavos iECCO komfortašķiedru sistēma, kas veicina gaisa plūsmu. DIP/PU zolīte ir elastība, stabila un nodrošina komfortu visas dienas garumā. 

 

Šo apavu radīšanai ECCO mērķis nebija pievērsties tikai stilam vai komfortam-  šie abi aspekti ir ļoti svarīgi zēniem un meitenēm.