Laiks šķirties no māneklīša? Uzdāviniet to Knupīšu lācim!

28. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairākās pasaules valstīs populāra ir tradīcija mazuļiem iekārt knupīti jeb māneklīti kokā, kad pienācis laiks to pārstāt lietot. Ceremonijas veidā bērnam ir vieglāk un interesantāk atvadīties no knupīša lietošanas ieraduma. Pirmo reizi šāda vieta izveidota arī Latvijā - modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” ir radījis adaptētu knupīšu koka tradīcijas versiju – knupīšu lāci, kuram iespējams atdot savu māneklīti

Knupīšu koka ideja radusies Dānijā 20. gadsimta sākumā. Patlaban pasaulē ir vairāki tūkstoši knupīšu koku. Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” ir izveidojis Latvijā pirmo vietu mazuļu knupīšu atstāšanai – knupīšu lāci. Sarunās ar bērniņu, kuram pienācis laiks atvadīties no sava knupīša, jaunie vecāki ir aicināti iedrošināt knupīti uzdāvināt “Rīga Plaza” knupīšu lācim. Lācis turpmāk par to rūpēsies un sargās ar tikpat lielu mīlestību. Knupīšu lācis atrodas “Rīga Plaza” 2. stāvā (pie veikala XS Rotaļlietas) un ir pieejams gan knupīšu atstāšanai, gan apskatei ikvienam apmeklētājam tirdzniecības centra darba laikā. Viņš palīdzēs mazajiem atvadīties no knupīša, apņemoties to sargāt ar lielu rūpību un vēl lielāku mīlestību. Piedevām, bērniņš arī varēs vēlāk savu knupīti apciemot, lai redzētu, kā tam klājas, jo Knupīšu lācis ziemas miegu negulēs un būs satiekams vēl ļoti ilgi.

Kad ieraugām, ka māneklītis bērnam ir kļuvis mazāk interesants, viņš to mēdz aizmirst, lieto arvien retāk vai tikai noteiktos brīžos, piemēram, lai vakarā aizmigtu, tas ir brīdis, kad varam domāt par atteikšanos no māneklīša.

Psiholoģe Diāna Zande, kura norāda, ka bērnam ar māneklīti veidojas ilgtermiņa attiecības, skaidro, ka nepieciešams mazulim racionāli un saprotami izskaidrot šķiršanos no knupīša. “Ieteicams runāt caur tēliem, sakot, ka māneklītis tiks atdots rūķīšiem vai kādam citam tēlam, vai arī to aiznesam un kopā atdodam lācim, kam tas tagad vajadzīgs vairāk,” stāsta Diāna Zande. Tas tāpēc, ka bērnam ar tēlu palīdzību ir vieglāk saprast, kur nonāks un atradīsies viņa knupītis. 

D. Zande: “Protams, bērns var teikt, ka viņš no lāča knupīti ņems atpakaļ, tāpēc svarīgs ir vecāku skaidrojošais darbs, ka to vairs nevar izdarīt, taču kopīgi varēs aiziet ciemos pie lāča un apskatīties, kā knupītim tagad klājas.”

Māneklītis ir arī vienas no pirmajām atvadām bērna dzīvē, taču vienlaikus arī daļa no izaugšanas.

Rūpējoties par savu un līdzcilvēku drošību, atceries baudīt ciemošanos pie Knupīšu lāča atbildīgi!