BērnsKlepo.lv iesaka – sagatavojies vizītei pie ārsta!

BērnsKlepo.lv iesaka – sagatavojies vizītei pie ārsta!

13. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jebkuras saslimšanas gadījumā ļoti būtiski ir pēc iespējas ātrāk un precīzāk noteikt diagnozi un uzsākt nepieciešamo ārstēšanu. Galvenokārt tas ir ārsta uzdevums, tomēr šajā procesā ļoti var palīdzēt mazā pacienta vecāki, jo viņi taču ir bērna vistuvākie cilvēki.

Vizīte pie ārsta, arī plaušu speciālista bērnu pulmonologa, nozīmē dažādu ziņu sagatavošanu. Pirmkārt, ārstam būs nepieciešami personas dati – gan bērna, gan vecāku. Tāpat būtisks būs ģimenes ārsta nosūtījums, ja jādodas pie speciālista, kas pacientus pieņem medicīnas iestādē, kurai ir līgums par valsts apmaksātajiem pakalpojumiem.

Otrkārt, ārsts noteikti vēlēsies uzzināt informāciju, kas svešam cilvēkam par bērnu nav zināma, piemēram, vai bērns slimo, kādus medikamentus ķipars lieto, vai ir klepus, kāds tas ir, varbūt ir vēl kādi simptomi un kāda ir tuvinieku veselība? Ļoti vēlams līdzi paņemt visu ārstu slēdzienus par bērna veselību, ja ir bijušas konsultācijas pie citiem speciālistiem.

Un, treškārt, vecākiem ir vēl kāds mājas darbs, proti, sagatavot savu bērnu ārsta apmeklējumam. Vajadzētu izvairīties no stāstiem par to, ka tur jau neko nedarīs, jo tā nav taisnība. Jau savlaicīgi var pastāstīt, kas notiks pie ārsta, kā viņu sauc. Iespējams, pie speciālista būs nepieciešams noteikt ārējos elpošanas rādītājus jeb veikt spirometriju (bērnam spēcīgi jāiepūš īpašā aparātā – spirogrāfā). Lai šī mērījuma dati būtu ticami, bērnam ir jāsadarbojas un jāprot spēcīgi un pietiekami ilgi veikt izelpu. Mājās tam var sagatavoties, piemēram, pūšot nost no galda papīra lapiņas, spalvas vai citus vieglus priekšmetus.

Šis viss ir nepieciešams, lai ārsts iegūtu pēc iespējas vairāk informāciju par bērnu un lai ātrāk varētu nonākt pie pareizās diagnozes un ārstēšanas. Tas palīdzēs arī izvairīties no dažādu testu un analīžu nevajadzīgas atkārtotas veikšanas. Gadījumā, ja tomēr izmeklējumi būs jāveic atkārtoti, būs iespējams salīdzināt to rezultātus dinamikā.

Nepieciešamo informāciju, kas vajadzīga, dodoties pie plaušu speciālista, uzziniet Bernsklepo.lv mājas lapā!