Lai vecākais bērns nejustos lieks

Lai vecākais bērns nejustos lieks

07. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad ģimenē ienācis otrs bērniņš, būtiski nenovērsties no vecākā! Kā vecākiem novērst vecākā bērna regresēšanu, kā ar viņu par to runāt un kā sadalīt savu laiku abiem bērniem, stāsta Māmiņu Kluba eksperte, psiholoģe Diāna Zande.

Ir vairāki veidi, kā vecāki savam vecākajam bērniņam var palīdzēt, lai viņš justos ievērots un mīlēts, lai viņš iemācītos sadzīvot ar jauno dzīves situāciju!

Runā ar bērnu

„Pirmais, kā vecāki viņam var palīdzēt, ir bērnam teikt, ka viņi redz, kā viņš jūtas. „Es redzu, ka tev šobrīd ir gūti, redzu, ka tu uzvedies kā mazulītis, tev droši vien ir sajūta, ka maziņam būt ir foršāk.” Tā arī pateikt: „Tev varbūt šķiet, ka maziem bēbīšiem ir feināk, vai ne? Nu tā jau ir – viņš guļ un mēs viņu apģērbjam, bet tev pašam jāģērbjas, viņu pabaro, bet tev pašam jāēd. Tev droši vien ir sāpīgi!” To bērnam vajag pastāstīt! Pat nelasīt nekādas garās lekcijas, bet vienkārši pateikt, ka redzi – viņam ir grūti, viņš ir apjucis un, ka viņam droši vien pietrūkst mammas. Tas, ka tiek pievērsta uzmanību un kāds pamana to, kā jūties, strādā ar visiem – gan lieliem cilvēkiem, gan maziem bērniņiem.

Sadali laiku

Nākamais, ko vecāki var darīt, ir ļoti apzināti sadalīt laiku starp bērniem. Sev ir jāpasaka, jā, es esmu maza bērna mamma vai es esmu maza bērna tētis, bet man joprojām ir šis vecākais bērns un viņam uzmanību vajag tieši tāpat kā līdz šim. Viens no tādiem jaukiem momentiem, kad pievērsties arī vecākajam bērniņam, ir tad, kad mazākais ir mammai pie krūts. Bieži vien arī vecākais grib tur būt un tad mamma viņam var teikt: „Nāc šurp, tagad noliec galvu man klēpī un es tevi papaijāšu!” Tātad viens bērniņš ir pie pupa un otru vari papaijāt, ar viņu var parunāties vai pakutināt bērnam pēdiņas – pamīļot vecāko bērniņu, jo viņam ir vajadzīga fiziskā tuvība un kontakts! Turklāt, mammai nezudīs kontakts ar jaunāko bērniņu, ja viņam zīžot krūti, būs klēpī arī vecākais.

Bērnam vajag teikt: „Jā, dažreiz ir tik grūti, kad tu gribi, lai tevi samīļo un es nevaru to uzreiz izdarīt. Tomēr es tevi noteikti samīļošu pēc piecām minūtēm!” Un tad, pēc piecām minūtēm, arī samīļot.

Pievērs uzmanību, kad bērns mierīgi spēlējas!

Ja vecākais bērniņš ļoti intensīvi regresē, atdarinot mazāko – krīt gar zemi, raud un bāž pirkstus mutē – tad vari sev pajautāt, vai nav tā, ka jūs kā vecāki vecākajam bērnam pievēršat uzmanību tad, kad viņš uzvedas neadekvāti? Un, vai jūs pievēršat viņam uzmanību tad, kad bērns mierīgi spēlējas?

Iespējams, bērniņš ir uzķēris, ka tad, kad viņš sāk gāzties gar zemi un bāzt pirkstus mutē, tad mammai vienmēr ir laiks parunāties, bet tad, kad viņš spēlējas un būvē kluču mājas, tad vecāki ar viņu nerunā.

Tātad vecākiem jāpievēršas vecākajam bērnam tad, kad viņš nevis jau brēc pēc uzmanības, bet vienkārši jāatrod viņam laiku. Un šī ir vecāku atbildība, jo mēs katrs pieņēmām lēmumu, cik bērnu mums būs!

Kā tev izdodas sadalīt laiku, lai pievērstos katram bērnam?

 

Otrā mazuļa ienākšana ģimenē: lekcija Māmiņu Kluba Vecāku skolā ar Diānu Zandi

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā