Lai vasara būtu droša: speciālistu ieteikumi

Lai vasara būtu droša: speciālistu ieteikumi

08. Jun 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc sinoptiķu prognozēm var noprast, ka Latvijā vasara nebūs šogad tā karstākā - gaisa temperatūra jūnijā nepārsniegs +22 grādu atzīmi, bet jūlijā tā nepārsniegs +23 grādu atzīmi. Bet kopumā vairāk būs saulainu dienu, nekā mākoņainu. Lai par saulainajām dienām būtu tikai tās pozitīvākās atmiņas, jāseko speciālistu ieteikumiem!

Drošība saulē

"Kopumā saule uz cilvēka organismu atstāj pozitīvu iespaidu", - atzīst pulmonologs-alergologs Ieva Cīrule.

Bet svarīgi ir zināt, vai jums un jūsu mazulim ir noturība pret tādām ādas saslimšanām kā nātrene, kas līdzinās alerģiskām reacijām utml. Ja jūsu organisms nespēj pretoties tādām slimībām, tad pie saules jāpierod pakāpeniski.

Aktīvajā saules periodā I.Cīrule saulē iesaka uzturēties līdz 30 minūtēm, pie tam noteikti ir jālieto galvassega- cepure vai lakatiņš, kā arī - aizsargkrēms. "Ja pārāk ilgi atrodaties saulē, palielinās risks ne tikai tikt pie saules dūriena, bet pārkaršanas rezultātā pie organisma pārguruma", - atgādina speciāliste. 

Sauļoties vislabāk vajadzētu no deviņiem līdz vienpadsmitiem rītā vai vakarpusē no četriem līdz septiņiem, jo šajā laikā saules gaisma nav tik aktīva kā pārējā dienas daļā, kas īpaši svarīgi zīdaiņiem un bērniem, lai izvairītos no saules apdegumiem. Tomēr vislabāk, vismaz bērniem un zīdaiņiem, atrasties ēnā, kur samazinās risks iegūt saules radītus ādas apdegumus un apsārtumu. 

Aizsargkrēms

Neatkarīgi no tā, vai sauļojaties atklātā saulē vai ēnā, aizsargkrēma izmantošana ir obligāta. Protams, kāds teiks, ka ar saules aizsargkrēmu neizveidojas tik labs iedegums, tomēr svarīgākais ir drošība, jo ādai ir atmiņas funkcija, tādējādi, ja reiz būsiet piedzīvojuši saules apdegumu, āda būs jutīga ar tendenci uz apdegumiem. Turklāt fakti liecina paši par sevi- jaunākajai melanomas- ļaundarbīga ādas audzēja, kas bieži veidojas no ultravioletā starojuma- pacientei bija tikai 21 gads.

"Svarīgi ir ņemt vērā ultraviolotā filtra indeksu, kas norādīts uz krēma iepakojuma. Jo lielāks ir UV indekss, jo lielāka aizsardzība, to uz iepakojuma apzīmē ar SPF (Sun Protect Factor) - saules aizsardzības faktors," stāsta dermatoloģe Džuljeta Ulmane. 

Ja agrāk tika uzskatīts, ka SPF15 ir divreiz neefektīvāks kā SPF30, tad pētījumos atklāts, ka šī atšķiriba ir pavisam neliela. Turklāt vecāki, lietojot krēmus ar augstāku SPF, piemēram, SPF30 vai SPF50, uzklāj to retāk nekā būtu nepieciešams. Alergoloģe Signe Puriņa atzīst, ka nav pamata pirkt aizsargkrēmu ar SPF50, jo šādā koncentrācijā nav iespējams iekļaut vienlīdz augstu aizsardzību pret UVA un UVB stariem. Paskaidrosim atšķirību- UVB staru aizsardzība krēmu sastāvā spēj aizsargāt no apdegumiem, tomēr ja nav aizsardzības pret UVA stariem, cilvēks nemanāmi pakļauj sevi ādas vēža riskam un pāragrai ādas novecošanai.

Tomēr kā atzīst speciālisti- arī bez krēma iztikt nevar, tādēļ krēma izvēlei jāpievērš īpaša vērība. Iegādājoties krēmu, jāņem vērā ir katra cilvēka individuālās prasības, ādas īpatnības, dzīvesvieta, klimats un, protams, vecumu, jo bērns nedrīkst lietot tos pašus līdzekļus, ko lieto pieaugušie. 

Vajadzīgo SPF skaitli aprēķina šādā veidā: Ja jūsu āda kļūst apsārtusi pēc 30 saulē pavadītām minūtēm, tad krēms ar SPF 30 palielina šo laiku apmēram 30 reizes, bloķējot apmēram 97% UV staru nokļūšanu ādā.

Krēmu uz ādas ieteicams atkārtoti uzklāt ik pēc 2 stundām, jo tieši pirmajās 2 stundās tam ir vislielākā efektivitāte. 

Bērnu saulesbrilles - pirkt vai nepirkt?

Cik ilgi drīkst atrasties saulē ir skaidrs, kā no tās kaitīgās ietekmes sargāties, arī skaidrs, bet vai bērniem ir vajadzīgas saules brilles?

Savā viedoklī dalās Vision express optometriste Svetlana Zavatska:" Pie mums Latvijā nav tik intensīvs klimats, tāpēc galējas nepieciešamības iegādāties saules brilles bērnam nav. Bet, ja ģimene vasarā dodas atpūsties uz siltajām zemēm, piemēram, uz Ēģipti, Turciju, tad, protams, saules brilles būs nepieciešamas".

Bērniem līdz 3 gadu vecumam brilles ir ļoti grūti izvēlēties. Bez tam bērns nereti atsakās nēsāt saules brilles, jo tajās nejūtas ērti vai arī tās nepatīk, un te nu galveno lomu spēlē vecāki, kuriem jāmēģina pierunāt bērns tās nēsāt vai arī jāsamierinās, ka bērns tās negrib nēsāt. 

Lai izvairītos no problēmām, kas saistītas ar redzi, svarīgi saules brilles ir iegādāties profesionālos optikas veikalos, lai patiešām būtu pārliecība, ka produkcija ir licenzēta, tāpēc jāatceras, ka bērnu saulesbrillēm par vienu latu, nebūs praktiski nekādas aizsardzības actiņām, tas drīzāk būs stila aksesuārs. Visbiežāk bērnu saules briļļu ražošanā tiek izmantota elastīgā plastika, kas viegli lokās un netraucē bērnam. 

"Izvēlēties var jebkādu modeli, orientējoties uz bērna vēlmēm, izvēlēties var dažādas krāsas un pat zīmējumus, nepieciešamības gadījumā, tām piestiprināt iespējams pat speciālu gumiju vai aukliņu. Cenu kategorija bērnu saules brillēm optikās ir ap 15-30Ls", - stāsta S. Zavatska.

Izvēloties saules aizsardzības krēmu, savlaicīgi saplānojot atpūtu un sagatavojot košus apģērbus un peldkostīmus, mēs droši varam atklāt vasaru!

Māmiņu Klubs