Lai bērns nebaidītos no matu mazgāšanas

Lai bērns nebaidītos no matu mazgāšanas

28. Dec 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ļoti daudzi, mums pieaugušajiem saprotami un ikdienišķi procesi, bērniņam ir kaut kas jauns un nezināms. Arī matu mazgāšana. Bieži vien bērni pret to skaļi protestē, jo šis process viņiem šķiet nepatīkams un rada bailes. Turpinājumā uzzini, kā rīkoties, lai matu mazgāšana tavam bērniņam kļūtu par ikdienišķu procesu, kas nesagādā pārdzīvojumus!

Konsultē ārste Irēna Putniņa. 

Ārste novērojusi, ka pavisam maziem bērniņiem galvas un matu mazgāšana problēmas nerada. Tomēr, lai šis process nesagādātu rūpes nākotnē, to vēlams nepārtraukt.

„Parasti līdz trīs, četru mēnešu vecumam mazulis pret galvas mazgāšanu neiebilst. Tomēr, ja bērniņš saslimst, vai arī vannošana tiek pārtraukta kādu citu iemeslu dēļ, to ir pagrūti atsākt. Šis ir vecums, kad bērns jau daudz ko sāk saprast un no daudziem procesiem baidās, tādēļ vecākiem mazuļa galviņas mazgāšana jāveic īpaši uzmanīgi,” skaidro Irēna Putniņa.

Ievēro piesardzības pasākumus!

Vecākiem jāraugās, lai mazgājot matiņus, ūdens neiekļūst acīs vai elpceļos.

„Lai matu mazgāšanu bērnam vērstu patīkamāku un laikus novērstu iespēju, ka viņa acīs iekļūs mazgāšanas līdzeklis, vecāki to iepriekš var izmēģināt paši un pārliecināties, ka konkrētais mazgājamais līdzeklis nekairina gļotādu,” iesaka Irēna Putniņa.

Lai actiņās neiekļūtu ūdens, bērna sejiņai var aizklāt dvieli, vai arī tās pasargāt ar īpaša paliktņa palīdzību, kas iegādājams veikalos. Ārste atgādina, ka matu mazgāšanai nebūtu jākļūst par piespiedu pasākumu, kāds tas bieži vien ir!

„Tad, ja vecāki jau no pašas pirmās, mazulīša vannošanas reizes būs uzmanīgi, un sekos līdzi tam, lai mazulis no šī procesa nesabītos, problēmas ar matu mazgāšanu nebūs. Vieglāka šī procedūra noteikti ir tiem bērniņiem, kuri jau agrīni tiek peldināti un no ūdens nebaidās. Savukārt gadījumā, ja matu mazgāšana notiek ar lielu negribēšanu un mazuļa piespiešanu, pēcāk nepatīkama bērnam varētu šķist jebkura ūdens procedūra,” pieļauj Irēna Putniņa.

Iepazīstini bērnu ar šo procesu!  

Lai matu mazgāšana nebūtu vis piespiedu pasākums, bet gan parasts, ikdienišķs process, vecāki savu bērnu ar to var iepazīstināt, ļaujot izmēģināt pašam!

Piemēram, pusotrgadīgam bērniņam mamma var lūgt, lai bērns izmazgā matus viņai. Tā mazais šo procesu varēs izmēģināt un sapratīs, kā tas tiks veikts viņam pašam.

"Tad, ja vecāki bērnam liks aizvērt acis un atgāzt galvu, viņš no tā var sabīties. Lai no tā izvairītos, māmiņa var apsēsties vannā kopā ar savu bērniņu un lūgt, lai viņš mammai izmazgā matus. Ļaujot pamēģināt pašam, bērnam var daudz ko iemācīt! Tas attiecas ne tikai uz matu mazgāšanu, bet arī daudzām citām iemaņām," skaidro Irēna Putniņa. 

Māmiņu  Klubs

 

Vai tavs bērniņš iebilst pret matu mazgāšanu? Kā tu viņam palīdzi šo procesu vērst patīkamāku? 

 

20151223103244-41790.jpg