Kuros gadījumos izvēlēties piena maisījumu?

20. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas piens ir ekskluzīvs, jo tas satur mammas mīlestību, taču var būt gadījumi, kad, kā saka Capital Clinic Riga bērnu ārste Daira Brenča, ar to ir pat maz. Šādās reizēs mazulim tiek dots adaptētais piena maisījums, kas ir maksimāli tuvu pielāgots mammas pienam.

To, ka nepieciešams mazulim dot piena maisījumu, jāizvērtē, vadoties no objektīviem rādījumiem. Tas nozīmē, ka ārsts apstiprina to, ka bērnam nepieciešams dot papildus ēdienu, nevis jāvadās tikai pēc pašas mammas sajūtām, kurai šķiet, ka pieniņa, varbūt, ir par maz. Kā piemēru ārste min arī gadījumus, kad māmiņai ir saslimšana, kuras dēļ jālieto zāles, kuru lietošana nav savietojama ar krūts barošanu.

Veikalos pieejama bagātīga izvēle ar mākslīgajiem piena maisījumiem, tāpēc vecākiem var rasties jautājums, kurš no tiem ir piemērotākais tieši manam mazulim?

Bērnu ārste Daira Brenča skaidro, ka piena maisījums jāizvēlas, ņemot vērā bērna veselības īpatnības, tāpēc ir svarīgi konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai arī bērnu ārstu. “Izvēloties maisījumu, tiek ņemts vērā, kā mazulis līdz šim audzi, kādas ir gremošanas īpatnības, vai ir alerģiskas izpausmes,” stāsta ārste. Barojot mazuli ar piena maisījumu jāseko līdzi, kā jūtas bērns – vai viņš jūtas komfortabli, vai tas nerada veselības problēmas vai alerģijas.

Bērniņam augot mainās zarnu trakts un zarnu trakta mikroflora, kas pielāgojas saņemtajam uzturam. Jo lielāks aug bērns, jo pieaug arī mikrofloras dažādība. D. Brenča: “Bērnam augot lielākam nepieciešams arī cita veida adaptētais maisījums jau ar citām uzturvielām un kalorāžu.” Šī iemesla dēļ ražotāji piedāvā piena maisījumus, tos iedalot kategorijās, visbiežāk tos marķējot ar skaitļiem 1, 2, 3.

www.hipp.lv