Kuras rotaļlietas ņemt līdzi uz smilšu kasti? Smilšu kastes rotaļlietu TOPS

Kuras rotaļlietas ņemt līdzi uz smilšu kasti? Smilšu kastes rotaļlietu TOPS

05. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iestājoties siltajam laikam, kopā ar bērniem daudz vairāk laika pavadām laukā un, protams, neizpaliek arī došanās uz rotaļu laukumiem, kur centrālais uzmanības objekts ir smilšu kaste. Kuras ir TOP rotaļlietas rotaļām smiltīs?

Lāpstiņas

Lāpstiņai jābūt pietiekami ērtai, lai mazulis to varētu bez problēmām noturēt rokā un ar to viegli bērt smiltiņas spainīšos un veidnītēs. Raugies, lai tās rokturis mazā rotaļnieka rociņai nebūtu par īsu vai resnu, jo tad rotaļāties būs grūtāk un mazais ātrāk nogurs. Lai bērnam būtu vieglāk, ieteicams, lai līdz 4 gadu vecumam viņam būtu pieejama lāpstiņa ar smailāku galu, jo ar taisnu jeb kvadrātveida lāpstu bērnam, kurš vēl tikai sāk iepazīt plašo smilšu kastes rotaļāšanās pasauli, darboties būs grūtāk.

20170704090132-80331.jpg

Formiņas

Formiņas var būt visdažādākā veida, sākot ar dzīvnieku un augļu veidnēm, beidzot ar dažādām ģeometriskām figūrām. Ņem vērā, ka formiņas, kurām ir tievāki sazarojumi (piemēram, tievi koka zari, auga stiebri), nebūs praktiskas, jo, piemēram, veidojot ar formiņu no smiltīm ziloni, dzīvnieks var palikt bez snuķa, kas bērnu tikai sarūgtinās.

Rotaļājoties smilšu kastē ar formiņām, varat izspēlēt arī dažādus stāstus. Piemēram, noorganizēt lellēm dzimšanas dienu, no smiltīm izcepot kūkas.

Dažādu smilšu figūriņu veidošana ar formiņām veicina bērna precizitātes attīstību, jo bērnam ir jāsakoncentrējas un jābūt ļoti uzmanīgam, lai izdotos formiņu veikli apgriezt un nocelt to tā, lai neizjuktu arī smilšu kūka. Noteikti neaizmirstiet savu bērnu šajā procesā paslavēt  un priecāties kopā ar viņu!

20170704090218-85127.jpg

Spainīši

Spainītis pavisam noteikti ieņem vietu smilšu kastes rotaļlietu topa augšgalā, jo bez tā grūti iedomāties rotaļāšanos smiltīs. Ar spainīti var nest smiltis, no ūdenskrātuves atnest ūdeni, un sabērt tajā akmentiņus. Galvenais, lai spainītis bērnam nebūtu parlieku liels un smags.

20170704090243-73305.jpg

Sietiņi

Sijājot caur sietiņu smiltis, bērns iemācās atšķirt lielas detaļas no mazām, piemēram, smalkus akmentiņus no lielākiem, lielus zariņus no mazākiem. Tāpēc ir noderīgi, ja bērna rotaļu arsenālā ir vairāki sietiņi ar dažāda izmēra caurumiņiem un smilšu filtrācijas pakāpēm.

20170704090302-93528.jpg

Grābeklīši

Grābeklītis ir īsts mazo dārznieku insturments, ar kuru tie var gan smiltiņās uzzīmēt līnijas, gan izlīdzināt smiltis ap uzbūvēto smilšu pili. Grābeklītim nav jābūt sarežģītam – pietiks, ja tam būs 4 vai 5 lieli zobi.

20170704090323-11989.jpg

Lejkanniņas

Ja bērns jau ir sapratis, kā atšķirtas sausas smiltis no mitrām un kā mainās to īpašības, tad, spēlējoties ar lejkanniņu un salaistot smiltis ar ūdeni, bērns var atklāt jaunu rotaļu pasauli. Svarīgi, lai lejkanniņa nebūtu pārlieku smaga un ūdens no tās lītu ar ne pārāk lielu strūklu. Ideāli, ja lejkanniņai ir nomaināmi uzgaļi.

20170704090344-63047.jpg

Dzirnaviņas

Dzirnaviņās smiltis iebērtas pa vienu pusi, birst cauri, iekustinot dzirnaviņas. Bērniem patīk vērot smilšu un dzirnaviņu kustību. Šo rotaļlietu var izmantot arī spēlējoties pavāros. Jāteic, ka dzirnaviņas ir ļoti interesanta smilšu kastes rotaļlieta, kas aizrauj arī bērnus, pievedām, berot dzirnaviņās smiltis, no tām atdalīsies smiltīs esošie akmentiņi, lapiņas, zariņi, tātad, tas ir divtik interesanti!

20170704135126-46145.jpg

Automašīnas - pašizgāzēji

Automašīnām – pašizgāzējiem, kuros bērns pārvadās smiltis un akmentiņus, jābūt no izturīga materiāla. Mašīnai var piesiet arī striķīti, lai bērniņš to varētu vilkt.

20170704090433-59827.jpg

Ko vēl ņemt līdzi uz smilšu kasti?

  • Uz smilšu kasti var ņemt līdzi arī dažādas figūriņas, kuras varēs kalpot kā iedzīvotāji, kas dzīvo no smiltīm uzbūvētajās pilsētās. Tiesa, ņem vērā, ka figūriņu materiālā nedrīkst būt caurumiņu, pa kuriem tajās varētu saiet smiltis. Tām jābūt arī viegli nomazgājamām.
  • Un, protams, kur nu bez bumbas! Rotaļām smiltīs droši var ņemt arī bumbu!
  • Noderīgas būs arī dažādas plastmasas glāzītes, ekskavatori u.c. rotaļlietas.

Kas vēl ir svarīgi, rotaļājoties smilšu kastē?

Viens no svarīgākajim faktoriem rotaļās, tostarp arī rotaļājoties smilšu kastē, ir bērna ērtība. Jo ērtāk jutīsies bērns, jo aizrautīgākas būs arī rotaļas. Tāpēc svarīgi sekot līdzi, lai:

  • bērnam mugurā būtu ērts apģērbs;
  • tiktu izvēlētas ērtas autiņbiksītes, kas mazajam rotaļniekam neierobežo kustību prieku.

20170704090756-92109.jpg

Tādas ir Huggies® Pants autiņbiksītes - biksītes zēniem un meitenēm, kas ražotas no īpaši mīkstiem materiāliem un ir ar mikroporām, kas bērna ādai ļaus "elpot". Ar tām mazie droši var doties izzināt pasauli, jo jaunās autiņbiksītes nodrošina kustību brīvību, visaptverošajai, elastīgajai jostiņai pielāgojoties mazuļa vēderiņa apmēram, savukārt maigās, elastīgās kāju aptverošās gumijas papildus aizsargās pret noplūdēm. Jaunās Huggies® Pants biksītes ir viegli uzvelkamas kā parastas biksītes un novelkamas, atplēšot vaļā sānu malas.

Māmiņu Klubs

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170629095820-48787.jpg