Krāsainas olas un krāsaina pasaule

Krāsainas olas un krāsaina pasaule

18. Mar 2016, 22:59 lauvinja lauvinja

Pēc ziemas, īpaši pelēkas, gribas pavasari sagaidīt ar krāsām, tāpēc Lieldienās viens no mūsmāju ilgi gaidītajiem notikumiem ir olu krāsošana. Darbā piedalās kā bērni, tā pieaugušie. Reizēm jūtos mazliet kā ragana, jo laiku pa laikam izmēģinu jaunas, bet noteikti dabīgas olu krāsošanas metodes.

Man kaut kā tā mākslīgās, lai arī pārtikas krāsvielas, neiet pie sirds.

Vispārējas zinības un atziņas:

* olas pirms krāsošanas vēlams izņemt laikus no ledusskapja;

* olu čaumalu krāsai nozīme ir tikai tad, ja vēlaties krāsot gaišās un niansētās krāsās, ja krāsošanai izmanto sīpolu mizas, mellenes, sarkanās bietes, upenes, tad mierīgi der arī brūnās olas;

* krāsojamajam ūdenim ir jāpievieno sāls, es to nežēloju, kādu pussauju piešauju; sāli vajag ne tikai tapēc, lai neiztek saprāgušās olas, bet arī tāpēc, lai krāsa no dabīgajām izejvielām būtu košāka un izteiksmīgāka. Mana vecmāmiņa teica tā, olām, tāpat kā vilnas dzijai, krāsojot vajag kodinātāju un tas ir sāls;

* krāsu košāku padara skābe - etiķis vai citronskābe; ar šo uzmanīgi - krāsas būs košākas, bet skābe samazina olas čaumalas izturību;

* ir divas atšķirīgas olu krāsošanas metodes - viena, kad uzvāra krāsūdeni un tajā vāra olas, nokāšs un atdzesē un otra, kad vēlams krāsūdenī atstāt olas līdz rītam;

*Ja vēlas spīdīgas olas - salvetē ielej pāris piles eļļas un iesmērē izvārītās olas, nevajag pārspīlēt ar eļļas daudzumu. Olām pēc tam jāļauj nožūt.

Uzreiz pateikšu, ka olas būs no dažādiem gadiem - šogad šo procesu neesam vēl uzsākuši. Šis rituāls pieder setdienai pirms Lieldienām.

Tradicionāli sīpolu mizās krāsotas olas:

20160318223232-44854.jpg

Vissmukākās olas iznāk sarkano sīpolu mizās, bilžu gan man nav, bet tās iznāk tādas smukas ar lillīgu nokrāsu.

Parastajās sīpolu mizās iegūst brūnos/tumši dzeltenos toņus.

Visi zin, ka pietinot zālītes un rīsus iznāk smuki raibumiņi, bet ne mazāk izteiksmīgi raibumiņi sanāk, ja cieši pie olas piesien pašas sīpolu mizas - atkarībā no mizām, olām un ciešuma ornamentu krāsa būs no koši dzeltenas, līdz tumši brūnai.

Piesietas lapiņas.

20160318223641-86173.jpg

Rīsi, var izmantot arī grūbas. Auzu pārslas, mannā, tikai jāņem vērā produkta vēlmi piebriest.

20160318223654-76519.jpg

Sniegpulksteņi.

20160318223706-60544.jpg

Lapiņas.

20160318223725-47141.jpg

Smuki sanāk ar mežģīnēm, bet neatradu nevienu bildi. Ņem jebkuru mežģīņi, cieši piesien pie olas un liek krāsoajā šķidrumā. Raksti paliek uz oliņas. Svarīgi mežģīni piesiet tiešām cieši klāt!

Zilo kāpostu olas.

20160318224048-49761.jpg

Rezultāts ir tā vērts! Viesi jūs apbrīnos! Ņem zilo kāpostu, smalki sagriež (var smalcināt virtuves kombainā vai uz rīves), pārlej ar ūdeni un vāra 10-15 minūtes, pievienojot pāris ēdamkarotes sāls un ēdamkaroti etiķa, tad liek vārīties olas, kuras pēc tam atstāj mērcēties šķidrumā līdz rītam. Noskalo un nosusina.

Sarkanās bietes.

20160318224438-76443.jpg

Līdzīgi kā ar zilo kāpostu, tikai sarkanā biete atdeva krāsu vēl negribīgāk. Kaut gan arī rozā olai nav ne vainas.

20160318224455-54606.jpg

Toties ieplīsušās olas bija dikti smukas arī no iekšpuses!

Karkadē tēja.

20160318224645-56771.jpg

Pašu te'ju vajag diezgan daudz, lai novārījums sanāktu gana stiprs. Ja zilajā kāpostā sanāk tiešām zilas, tad šeit rezultāts ir zilgani lillā un man sanāca ne pārāk vienmērīgs krāsojums.

Pelašķis.

20160318224818-28932.jpg

Pēc teorijas vajadzētu sanākt zāļām olām, man sanāca zaļganpelēkas. Metode - novārījums, ievilkšanās (2-3 stundas), vārīšana, noturēšana. Ja nu kādai šo sakārojas izmēģināt, tad iesaku vispirms pamēģināt vai mājās no krāna tekošajā ūdenī sanāk zaļa pelašķu tēja. Šeit daudz kas atkarīgs no konkrētā ūdens un pelašķu attiecībām.  Nesanāks, ka ūdens ir dzelžains.

Kurkuma.

20160318225116-58915.jpg

20160318225135-95062.jpg

Kuruma dod dzeltenu - tumši dzeltenu krāsu olām. Šajā gadījumā svarīgi ir, lai olas būtu baltās. Kurkumu (daudz 3-4 ēdamkarotes) uzvāra ūdenī, pievieno sāli un etiķi, novāra olas un atstāj līdz rītam. Veidojas ap olām kārtiņa no kurkumas, ko uzmanīgi nomazgā - neburzot noskalo, un ļauj nožūt.

Melnā tēja.

Bilžu ar melnajā tējā krāsotām olām man nav saglabājusies, bet reiz, kad atcerējos par to, ka rīt vajag krāsainu olu uz bērnudārzu pašā vakarā, iemēģināju šo metodi un secināju, ka arī tai nav ne vainas - sanāk tumši brūnas.

Esmu mēģinājusi krāsot kumelītēs, siena atlikumos, bērza mazajās zaļajās lapiņās, bet pagaidām nav izdevies sasniegt kaut cik cienīgu rezultātu, bet tas nudien netraucē netraucē meklēt jaunas metodes!

20160318225430-59236.jpg

20160318225503-69113.jpg

Lai Jums izdodas krāsainas Lieldienas!

lauvinja lauvinja 20. Mar 2016, 19:10 m-m-mimi

Esi gatava saņemt neuzticības apliecinājumus, ka tā krāsa ir gluži dabīga 😀