Ko glabāt mājas aptieciņā šajā vasarā?

Ko glabāt mājas aptieciņā šajā vasarā?

27. Jul 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zaļā zāle, pludmales smiltis, mazie olīši, grīdas segums mājās un dažkārt pat pilsētas asfalts ļoti vilina atklāt savas basās pēdas un tam pieskarties, bet, ak, vai... Dažkārt tās iznāk savainot un tad pirmā palīdzība jāmeklē mājas aptieciņā. Nodrošinies laikus un noskaidro, ko tajā iesaka glabāt Iveta Skadmane – Šūmākere, Veselības Centra 4 podiatre.  

Dezinfekcijas līdzeklis

Lai apstrādātu pēkšņi radušos brūci vai traumu, dezinfekcijas līdzeklis ir viena no svarīgākajām lietām, kam noteikti jābūt mājas aptieciņā.

„Visbiežāk brūču apstrādei cilvēki izvēlas ūdeņraža šķīdumu, tomēr tā vietā mājās labāk iesaku glabāt kādu no dezinfekcijas šķīdumiem, kas gatavots uz joda bāzes, bet nesatur spirtu!

Tas brūču apstrādei būs labāks gan par briljantzaļo šķīdumu, ko lietoja agrāk, jo neveidos kreveli un tik ļoti nesausinās ādu, gan arī par ūdeņraža šķīdumu, kas tikai attīra brūci, bet neiznīcina sēnīšu sporas.

Protams, ja ir pārsprāgusi tulzna, var lietot arī ūdeņraža šķīdumu, tomēr jāatceras, ka tas nedezinficē un nenovērš baktērijas,” skaidro Iveta Skadmane – Šūmākere. 

Sterili pārsēji un leikoplasts

Podiatre uzsver, ka arī sterili pārsēji un leikoplasts ir neatņemama mājas aptieciņas sastāvdaļa, it īpaši vasarā, kad iespēju savainot pēdas ir tik daudz. Tie noderēs kā pirmā palīdzība, piemēram, grieztu brūču gadījumā!

Dziedējošs gēls

„Dažādu traumu gadījumos labi, ja pa rokai ir kāds mitrinošs, brūces dziedējošs līdzeklis – gēls, kas īpaši paredzēts gan noberzumu, gan pušumu, gan sasitumu, gan apdegumu ārstēšanai.

Ļoti ieteicamas ir dekspantenolu saturošas ziedes, jo tās brūci mitrina un veicina tās dzīšanas procesu,” stāsta Iveta Skadmane – Šūmākere. 

Plāksteri

Vēl viena no nepieciešamībām vasaras sezonā neapšaubāmi ir plāksteri, un to mājas aptieciņā nekad nevar būt par daudz!

„Aptiekās nopērkami dažādi plāksteri, tādēļ būtu labi, ja arī mājās katram glabātos dažāda izmēra, formas un lieluma plāksteri, dažādām traumām un dzīves situācijām. To izmēru vienmēr jāizvēlas, atbilstoši brūces vai traumas lielumam, tādēļ labāk parūpēties, lai pa rokai būtu dažādi to veidi,” iesaka podiatre. 

Kas atrodas Tavā mājas aptieciņā?