Ko darīt, lai Ziemassvētku eglīte priecētu ilgāk?

Ko darīt, lai Ziemassvētku eglīte priecētu ilgāk?

15. Dec 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai Ziemassvētku eglīte ilgāk saglabātos svaiga un smaržīga, būtiskākais tai nodrošināt pietiekamu mitruma daudzumu. Uzzini, kā saprast, vai izvēlētā eglīte ir svaiga, un kādi ir efektīvākie paņēmieni, lai tā priecētu pēc iespējas ilgāku laiku! 

Ziemassvētku eglītes svaigums ir tieši saistīts ar koka skujās esošo mitruma daudzumu.

Tiklīdz egle ir nogriezta, tās dzīvības funkcijas zūd. Tomēr par to atbilstoši rūpējoties, eglīte saglabās savu skaistumu visu svētku laiku?

Kā zināt, vai egle ir svaiga? 

1. Tās skujām jābūt lokanām un stingri piesaistītām egles zariem. Tad, ja tās būs trauslas un satverot pirkstos, skujas lūzīs, visticamāk egle ir zaudējusi daudz mitruma.

2. Egles smaržai jābūt svaigai un spēcīgai.  

3. Ja eglīte ir svaiga, tā ir vaskaina un, ja vien nav apsmidzināta ar krāsvielu – dabīgi zaļā krāsā.

4. Par to, ka eglei netrūkst mitruma, liecina arī skuju daudzums. Tad, ja koku sakratot, tās pastiprināti birst, var secināt, ka koks jau ir zaudējis daudz mitruma.

Kā rūpēties par savu Ziemassvētku eglīti?

Eglītes iegāde 

Protams, vislabāk, ja eglīti no meža mājās izdodas pārvest pašiem. Tomēr tad, ja to plāno iegādāties, pievērs uzmanību tam, cik daudz eglīšu pārdevējs jau paguvis iztirgot! Tad, ja eglīšu vēl ir daudz, pastāv lielāka iespēja, ka pārdošanā tās nonākušas pavisam nesen, un ir pietiekami svaigas.

Uzglabāšana  

Tad, ja pārvedot mājās, eglīti negrasies uzstādīt un rotāt uzreiz, tās uzglabāšanai jāizvēlas pēc iespējas vēsāku vietu, piemēram, garāžu vai pagrabu, kurā tā būs pasargāta arī no vēja. Eglīti jāievieto ūdenī un, lai nesalauztu zarus, to rūpīgi jāpieslien sienai. 

Pirms nes eglīti istabā

Pirms egli novieto istabā, tai paredzētajā stiprinājumā, ieteicams nogriezt nelielu daļu stumbra pamatnes. Tad, ja kādu laiku pēc nociršanas tā stāvējusi, palielinās iespēja koka stumbram izžūt un aizsērēt ar sveķiem, zaudējot spēju uzsūkt nepieciešamo ūdeni. 

Parūpējies par pietiekamu ūdens daudzumu!

Saprotams, ka koks, kurš nesaņem ūdeni, izžūst ātri.

Tad, ja eglīti istabā neplāno nest uzreiz, bet noglabāt, piemēram, garāžā, to ieteicams uzglabāt spainī, kas pilns ar ūdeni.

Arī novietojot egli tai paredzētajā statīvā, ieteicams izvēlēties pēc iespējas lielāku trauku ūdenim. Atceries, jo mazāks tas būs, jo biežāk jāpārbauda un jāpiepilda!

Tas nav nekas neparasts, ja novietota iekštelpās, eglīte patērēs pat trīs, četrus litrus ūdens diennakts laikā! Tādēļ ūdens daudzums vēlams pārbaudīt vismaz divas reizes dienā.

Kur eglīti novietot?

Novietojot koku karstā telpā, tas zaudēs vairāk mitruma, tādēļ, ja iespējams, telpas temperatūru vajadzētu samazināt.

Noteikti jāizvairās eglīti novietot vietās, kur tā pakļauta dažādām siltuma iekārtām, piemēram, radiatoram, kamīnam vai krāsnij

Lūk, šie vienkāršie un daudziem labi zināmie, bet, iespējams, piemirstie knifiņi ir tie, kas Ziemassvētku eglītei tavās mājās ļaus zaļot ilgāk! 

Vai tavās mājās jau ir Ziemassvētku eglīte? Šogad to mežā meklēsiet paši vai arī iegādāsies?