Ko darīt, ja bērns zaudē samaņu? Atbildi saņem pirmās palīdzības seminārā!

Ko darīt, ja bērns zaudē samaņu? Atbildi saņem pirmās palīdzības seminārā!

28. Sep 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja bērns pēkšņi nobāl, zaudē samaņu - to sauc par ģīboni. Tāds stāvoklis rodas ar skābekļa piekļuves pasliktināšanos galvas smadzenēm. Iemeslus var norādīt tikai ārsts. Vecākiem svarīgākais tādā brīdī ir bez panikas sniegt bērnam pirmo palīdzību.

Par laimi, pavisam maziem bērniņiem ģībonis ir reti kad. Mazulis nobāl, tad kļūst zilgans, viņa skatiens sastingst, parādās elpošanas traucējumi, muskuļi saspringst. Parasti bērns ātri atgūstas, bet vienmēr obligāti ir jāizsauc ātrā palīdzība un uzmanīgi jāseko līdzi bērna stāvoklim - ārstam ir jāzina, vai tas mainījies pēc tam, kad mazulis ir nācis pie samaņas. Iemesli, kas izraisa ģīboni, ir dažādi, tāpēc mazais cilvēciņš jāparāda dažādiem speciālistiem: neirologam, kardiologam, endokrinologam. 

Ja bērns pēc noģībšanas visai ātri nāk pie samaņas

Tava rīcība

  • Liec bērnu uz sāna, lai viņš neaizrītos, ja viņam sāksies vemšana.
  • Kad mazulis nācis pie samaņas, nomierini viņu, liec uz pieres viņam vēsu kompresi vai notīri viņa seju ar mitru dvieli.
  • Pavēro bērna stāvokli: pakutini viņa pēdiņas, pavēro, vai viņš reaģē kā parasti uz pieskārieniem, parādi viņam kādu priekšmetu, pārliecinies, ka bērns tam seko līdzi ar acīm.
  • Izsauc ātro palīdzību, un pastāsti ārstam par saviem novērojumiem.

Ja bērns nenāk pie samaņas

Tava rīcība

  • Nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība!
  • Jāpārbauda, kā bērns elpo, kā sitas viņa sirds. Ja elpošana mēdz pātrūkt, jārīkojas nekavējoties, jāsniedz ir pirmā palīdzība.

Māmiņu Klubs

PIESAKIES PIRMĀS PALĪDZĪBAS LEKCIJAI ŠEIT->>>