Ko darīt, ja bērns nevēlas staigāt vai tieši otrādi - vēlas skriet?

Ko darīt, ja bērns nevēlas staigāt vai tieši otrādi - vēlas skriet?

04. Jun 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazulim būtu jāsāk staigāt? Un kāpēc tieši tavs mazulis ir atšķirīgs? Tāpēc, ka tas ir normāli. Bet - ko darīt, ja mazulis nevēlas iet lēnām, bet gan tikai skriet? Kā organizēt pastaigas? Uz māmiņu jautājumiem atbild fizioterapeite Kristīne Asonova.

JAUTĀJUMS

Mazajai 1,1 gads, bet nevēlas sākt staigāt. Apguvusi iešanu uz ceļgaliem. Gar dīvānu un sienām pārvietojas kājās jau no 10 mēnešu vecuma. Kad dodu rociņu, lai pastaigātu, kategoriski atsakās un spurinās pretim. Kā lai zina, vai tās ir bailes vai kāda cita problēma?

Atbild fizioterapeite Kristīne Asonova 

Viens gads un viens mēnesis vēl ir mazs vecums, lai bērns staigātu. Bērns var mierīgi dzīvoties un nestaigāt vai staigāt, izmantojot ceļa balstu. Bērnu tas aizrauj, viņš izzina, kā šādā veidā pārvietoties.

Noteikti nedrīkst piedāvāt roku un staidzināt pie rokas, jo tas veicina asimetrisku attīstību, kā arī var traumēt plecu locītavu. Arī vide ietekmē to, kā bērnam ir ērtāk pārvietoties. Iespējams, šobrīd bērnam ir ērti balstīties uz ceļiem un tādā veidā visu izzināt. Mazo jāpavēro, jānogaida kādas pāris nedēļas. Ja agri veicinām bērna piecelšanos, varam provocēt problēmas, piem.: paaugstināt tonusu  un pastāv lielāka iespēja, ka bērns staigās uz pirkstgaliem.

JAUTĀJUMS

Bērnam ir viens gads un viens mēnesis, viņš ir sācis staigāt, bet iet nevis lēnām, bet vēlas skriet. Vai tas ir normāli, vai var iemācīt bērnu iet pareizi?

Atbild fizioterapeite Kristīne Asonova

Ir bērni, kuri kustas ātri. Tomēr jāskatās, cik sen bērns ir iemācījies staigāt un kā to darīja sākumā. Ja bērns ir atbalstīts, kad bija vēlme staigāt, ir dota rociņa, tad bērns nejūt precīzu balstu un nejūtas droši staigājot. Viņam gribas tikt ātrāk, bet kājas neklausa, tāpēcviņš ļoti bieži krīt. Rekomendācija ir atkāpties vienu attīstības posmu atpakaļ, motivēt bērnu rāpot, piemēram, liekot dažādus šķēršļus, veidojot dažādus līmeņus, lai bērns varētu izrāpot cauri, pārrāpot pāri šķēršļiem, tādējādi iemācītos likt pareizi pēdiņas, nostiprinātu savas kustības. Pēc tam bērns staigās krietni drošāk. Otra lieta, ja bērniņš sācis ātri staigāt, viņam var būt nedaudz paaugstināts tonuss un jāvēro, lai bērns neskrien uz pirkstgaliem. Tādā gadījumā var palīdzēt masāžas elementi vai speciālie vingrojumi.

Māmiņu Klubs

20170531125751-43772.jpg