Ko darīt ar rotaļlietām, kuras apnikušas?

Ko darīt ar rotaļlietām, kuras apnikušas?

08. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neskatoties uz to, ka bērnam ir daudz rotaļlietu, viņš tik un tā var paziņot, ka viņam ir garlaicīgi un nav ko darīt.

Neatkarīgi no tā, cik daudz rotaļlietu ir tavam mazulim, kādā brīdī noteikti pienāks mirklis, kad viņš par tām zaudēs interesi. Ko darīt?  Viens variants ir pirkt jaunas mantas, otrs - rīkoties gudri un secīgi mainīt rotaļlietas, tā atrisinot problēmu, kas skan “man nav ko darīt”.

Kā secīgi mainīt rotaļlietas?

  • Sadali visas bērna rotaļietas divās vai trijās daļās atkarībā no to kopskaita, liekot katru daļu savā kastē.
  • Dod bērnam rotaļāties tikai ar vienu kasti, laiku pa laikam, kad mazajam pazudusi interese par viņa rīcībā esošajām rotaļlietām, tās aizvietojot ar nākamo kasti. Cik bieži mainīt bērna rīcībā esošās rotaļlietu kastes? Viss atkarīgs no tā, cik ātri mazajam pazūd interese par mantām - tiklīdz bērns liek skaidri manīt, ka interese par rotaļlietām ir zudusi, laiks tās pamainīt.

Šādi aizvietojot rotaļlietas tu ne tikai ieekonomēsi līdzekļus, jo nevajadzēs visu laiku iegādāties jaunas mantas, lai tikai bērnam būtu interesanti, bet arī veicināsi mazuļa attīstību. Katru reizi, kad pēc noteikta laika viņa rokās nonāks atkal sen aizmirstā rotaļlieta, viņš varēs atklāt jaunas tās funkcijas, atklāt jaunus rotaļlāšanās veidus, kā izmantot konkrēto mantu.

Kādi ir ieguvumi no šādas rotaļlietu maiņas?

  • Radošo un intelektuālo spēju attīstība, rotaļlietām atkārtoti pēc laika nonākot bērna rokās.
  • Palielināsies rotaļlietām veltītais laiks.
  • Piekļuve ierobežotam (mazākam) rotaļlietu skaitam ļaus arī pārskatāmāk sakārtot bērnistabu, tajā esošās mantas un vieglāk tās pārskatīt.
  • Varēsiet ieekonomēt naudu, pērkot mazāk rotaļlietu, jo katru reizi, kad mantu kastes maiņas rezultātā tā atkal nonāks viņa rokās, šķitīs, ka iegūta pilnīgi jauna mantiņa
  • Tu vieglāk sapratīsi, kāda veida rotaļlietas bērnam interesē vairāk un kādu iegādei naudu turpmāk labāk netērēt.
  • Bērna acīs rotaļlietas iegūs lielāku vērtību, jo tad, kad ikdienā ir pieeja visām mantām, viņš ātri par tām zaudē interesi un pieprasa jaunas rotaļlietas, savukārt šāda metode palīdzēs atrisināt pastāvīgo problēmu “Mammu, nopērc man…”.
  • Varēsi vieglāk pieradināt bērnu pie kārtības. Ja istabā ir daudz rotaļlietu, valda haoss, bet, ja to ir ievērojami mazāk, ir arī vieglāk tās sakārtot.
  • Bērns labāk iemācīsies spēlēties patstāvīgi. Ja pēc laika bērna rokās nonāk jau zināma, bet piemirsta rotaļlieta, viņš atcerēsies, kā ar to spēlēties, tāpēc visu laiku nebūs vajadzība pēc vecāku klātbūtnes, lai parādītu, kā rotaļlieta strādā.

 

Vai arī tu mājās piekop šādu metodi, sadalot bērna rotaļlietas vairākās daļās un ik pa laikam pamainot pieejamās mantas?